Quantcast

Mumaičiai JAV tankų laukia ir su nerimu, ir su lūkesčiu

  • Teksto dydis:

Amerikiečių karinei technikai atvykstant į Mumaičius Šiaulių rajono valdžia sako besitikinti iš to naudos, tačiau kai kurie vietiniai gyventojai nerimauja, kad regionas taps vienu pirmųjų taikinių ginkluoto konflikto atveju.

Karinė teritorija įrengta sovietmečiu

Dešimties kilometrų atstumu nuo Šiaulių nutolusiuose Mumaičiuose yra karinė teritorija, ji užima didžiąją kaimo dalį. Karinė teritorija čia įsteigta dar sovietmečiu, o Lietuvos nepriklausomybės metu 2000 - 2008 metais ten buvo įsikūręs Karinių oro pajėgų Oro gynybos batalionas.

Pastaruoju metu Mumaičiuose veikė ginkluotę remontuojantys Lietuvos kariai. Šiame kaime aplink karinę teritoriją taip pat yra kelios sodybos, ten registruoti devyni gyventojai.

Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras sako, jog atvykstant amerikiečiams savivaldybė tikisi gauti panašios naudos, kokios iš atvykstančių Aljanso karių susilaukia Šiaulių miestas. Ten iš Aviacijos bazės nuo 2004-ųjų vykdoma NATO oro policijos misija.

„Ten užsieniečiai apsilanko ir su dovanomis vaikų namuose, organizuoja ir kitas paramos akcijas. Pasitarsime su atvykstančiais vadais, kokią situaciją jie mato pas mus, kokia yra praktika“, - BNS sakė Šiaulių rajono savivaldybės vadovas.

Jis prisiminė savo tarnybos sovietų kariuomenėje laikus - jau tada Šiaulių regionas tiek dėl Aviacijos bazės, tiek dėl aplinkui įsikūrusių sandėlių susilaukdavo didelio dėmesio iš užsienio valstybių. Tačiau A.Bezaras ragino gyventojus pamiršti nerimą dėl vietovės saugumo.

„Šiaulių rajono gyventojai nuo to galės jaustis tik saugesni“, - sakė meras.

Labai neramioje vietoje gyvename

Už Mumaičius atsakingas Kairių seniūnas Artūras Šulcius BNS sakė kaime įsteigtoje karinėje teritorijoje niekada nesilankęs, tačiau susipažinsiąs su atvykstančiais amerikiečiais artimiausiu metu.

„Šnekamės ir pajuokaujame su darbuotojais, kad iš tikrųjų labai neramioje vietoje gyvename“, - pridūrė jis.

„Jeigu kažkokios atakos Lietuvoje, tikėtina, kad žvilgsniai susmigtų būtent į musų kraštą - į Aviacijos bazę, į teritoriją Mumaičių kaime“, - kalbėjo Kairių seniūnas.

Sklypą su gyvenamuoju namu Mumaičiuose paveldėjusi ir kelis kartus per savaitę ten apsilankanti Regina Stačkienė baiminosi, kad vietos gyventojus gali ištikti kultūrinis šokas dėl atvykstančių amerikiečių. Be to, jos teigimu, gyvendama šalia karinių objektų bendruomenė nerimauja dėl saugumo.

„Karo atveju, žinoma, kad mums bus nesaugiau. Tada visi išlėksime pirmutinėje eilėje“, - BNS sakė 67-erių pensininkė.

Jai priklausantis namas Mumaičiuose stovi poros šimtų metrų atstumu nuo karinės teritorijos. Vaikystėje R.Stačkienė šiame kaime gyveno 18 metų.

„Dar prie rusų kai buvo, tai dar būdavo ūžimas, negalėdavome pravažiuoti, mums neleisdavo. O dabar tylu, ramu. Kaip nebūta tų karių“, - pasakojo ji.

„Rusų tai atbėgdavo kareivukai, tai duonos, tai mėsos prašydavo, o dabar tai išvis ramybė“, - pridūrė R.Stačkienė.

JAV tankai – Mumaičiuose

Mumaičiuose Šiaulių rajone Jungtinių Valstijų kariuomenė šį mėnesį be kitos įrangos pradės laikyti tankus „Abrams“ ir šarvuočius „Bradley“, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Karinė technika ir įranga į Mumaičius bus gabenama „šiomis savaitėmis“, teigiama ministerijos pranešime spaudai. Sunkioji JAV kariuomenės technikos Šiaulių rajone bus laikoma iki pavasario,  kai vėl prasidės didesnės bendros JAV ir Lietuvos karių lauko pratybos.

Lietuvos kariuomenei priklausanti teritorija Mumaičiuose yra pusiaukelėje tarp Šiaulių ir Radviliškio. Vėliau JAV ketina atgabenti daugiau karinės technikos ir įrangos, kurios  bus apie 200 vienetų, su kuria galės treniruotis iki kuopos dydžio vienetas.

Anot ministerijos, priėmus sprendimą JAV kariuomenės techniką laikyti Mumaičiuose buvo  atlikti infrastruktūros paruošimo darbai: atnaujinti angarai, kuriuose bus laikoma sąjungininkų technika, sustiprinta teritorijos apsauga. 

Ateityje Mumaičiuose numatoma atnaujinti kelius ir esančias technikos remonto dirbtuves, įrengti naujas aikšteles, skirtas plovyklai, kuro užpylimui bei amunicijos laikymui, o taip pat pastatyti kitą technikos laikymui reikalingą infrastruktūrą.

Mumaičiai buvo pasirinkti dėl patogaus susisiekimo su Karinių oro pajėgų Aviacijos baze, šalia einančios geležinkelio linijos, išvystyto sausumos kelių tinklo ir infrastruktūros atitikimo JAV reikalavimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va rusų kareivukai

va rusų kareivukai portretas
amžinai alkani būdavo,vis duonos prašydavo. Bet Afganistaną,Kubą ,Mongoliją rėmė,turtingi atseit....

nuo

nuo portretas
kada kara zmones lauke kaip lukesti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių