Quantcast

Konstitucijos pataisos dėl teismų tarėjų Seime įveikė pirmąjį laiptelį

Konstitucijos pataisos dėl teismų tarėjų instituto įteisinimo Seime sulaukė pritarimo po pateikimo.

Konstitucijos 48 ir 109 straipsnių pataisomis siūloma nustatyti, kad įstatymo nustatytais atvejais ir tvarka kartu su teisėjais bylas nagrinėja ir sprendimus priima ir piliečiai, davę tarėjo priesaiką.

Taip pat siūloma Konstitucijoje nustatyti, kad piliečių veikla vykdant tarėjų pareigas nelaikoma priverčiamuoju darbu.

Už šias Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos nario Juozo Bernatonio 47 Seimo narių grupės vardu ketvirtadienį pateiktas Konstitucijos pataisas balsavo 75 Seimo nariai, prieš buvo 3, susilaikė 13 parlamentarų. Į Seimo plenarinių posėdžių salę jos sugrįš birželio 6 d.

Pasak J. Bernatonio, šiuo metu rengiami įstatymų projektai, kuriais būtų įgyvendinamas tarėjų institutas. Jis tikisi, kad iki pirmojo balsavimo Seime dėl Konstitucijos pataisų Teisingumo ministerija pateiks šiuos lydinčius projektus.

Tikimasi, kad, atsiradus tarėjų institutui teismuose, padidės visuomenės pasitikėjimas teismais ir teisine sistema.

Manoma, kad tarėjų instituto įteisinimas bus papildoma teisėjų nepriklausomumo garantija. „Tarėjai gali apsaugoti teismą nuo politikų ar kitų trečiųjų asmenų spaudimo“, - sakė J. Bernatonis.

Seimo 2016 m. spalio 11 d. nutarimu buvo patvirtinta Visuomeninių teisėjų (tarėjų) instituto teismuose koncepcija.

Konstitucijos 48 ir 109 straipsnių pakeitimo įstatymo projektu siekiama įgyvendinti Koncepcijos nuostatas ir sudaryti teisines prielaidas Lietuvos Respublikos piliečiams, davusiems tarėjo priesaiką, kartu su teisėjais nagrinėti bylas ir priimti sprendimus.

Siekiant tinkamai pasirengti tarėjų instituto veikimui, numatoma, kad siūlomi Konstitucijos pakeitimai įsigaliotų 2021 m. sausio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai dabar jau ne teisėjai teisingumą vykdys?.. o GAL geriau reikalaut asmeninės teisėjų atsakomybės už jų sprendimus, o ir - GAL geriau reikalaut kad jie būtų vizuojami Teismo pirmininko (ar kito įgalioto teisėjo)?

Eikit tik

Eikit tik portretas
Į tuos tarėjus akimirksniu bus pasodinti savi ir tiek žinių:D

Lietuvis

Lietuvis portretas
Nu va, gal bent tai uzdes teisėjams apynasri nuo kyšių.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių