Quantcast

Įsigaliojo reikalavimas etiketėse ir meniu nurodyti tikslesnę patiekalų sudėtį

  • Teksto dydis:

Įsigaliojo Europos Sąjungos (ES) taisyklės, kad restoranų meniu turi būti nurodyti patiekaluose esantys pagrindiniai alergenai. Išsamus maisto produktų aprašymas turi būti pateiktas ir apsiperkant internetu.

Karoliui, alergiškam citrinoms, riešutams, grybams ir kakavai, restorane sunku išsirinkti patiekalą, nes meniu nurodoma tik pagrindinė patiekalų sudėtis. Todėl dažnai to tenka teirautis padavėjų, tačiau toks bendravimas ne visada padeda.

„Padavėjos klausi – ar į šį patiekalą įeina citrina? Sako – ne, neįeina. Kai paragauji atneštų salotų, pajunti, kad padaže yra citrina ir tada sako – ai, taip, padaže tai yra. Tokių situacijų būna labai daug“, – pasakoja vaikinas.

Dabar alergiškiems žmonėms turėtų būti paprasčiau, nes įsigaliojo ES reikalavimai, kad meniu turi būti aiškiai pažymėta, jei patiekaluose yra alergenų: riešutų, pieno, žuvies, garstyčių ir kitų.

„Nustatytas konkretus šrifto dydis, taip pat bus išsamesnė, aiškesnė informacija apie alergenus, kilmės vietą. Seniau nebuvo reguliuojama informacija, teikia nuotolinėmis ryšio priemonėmis, pavyzdžiui, internetu“, – teigia vyriausioji specialistė–valstybinė maisto produktų inspektorė Ona Sužiedelytė.

Restoranai sutinka, kad alergiškiems žmonėms reikia pateikti daugiau informacijos, tačiau skundžiasi, kad dėl naujų taisyklių ir euro įvedimo jiems reikia kelis kartus perspausdinti meniu. Tai gali kainuoti ir keliasdešimt tūkstančių litų. Be to, dėl papildomos informacijos ir pats meniu tampa nepatrauklus.

„Jeigu prie kiekvieno meniu punkto, patiekalų yra labai daug papildomos informacijos, jis tampa nepatrauklus. Iš kitos pusės, tai yra virėjo laisvės apribojimas. Jeigu jis vietoj vieno majonezo norėtų įdėti kitą, tai, jeigu yra surašyta, jis turi tą majonezą ir naudoti“, – aiškina restoranų grupės „Fortas“ tinklo marketingo vadovas Kęstutis Markevičius.

Aiškiau išskirti alergenus ir informaciją apie produktų sudėtį pateikti didesniu šriftu privalo ir parduotuvės, tačiau Karolio teigimu didžiausia problema kyla dėl pačiuose prekybos centruose gaminamų produktų.

Po dvejų metų restoranų meniu turės būti nurodyta patiekalo energetinė vertė. Taip pat svarstoma, kad turi būti nurodyta, jei nors viena patiekalo sudėtinė dalis buvo užšaldyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hmm

Hmm portretas
Aš nemanau, kad visuomenė turi taikytis prie siauro rato žmonių poreikių. Jei esate kažkam alergiškas, tai turi būti Jūsų rūpestis, o ne pridėti darbo visiems aplinkiniams.

Ajajai

Ajajai portretas
"Citroms"? "Riežutams"? "Isirinkti"? Žurnalistai atsiprašant, nu išsiblaivytumėt bent prieš publikuodamiesi!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių