Quantcast

Išaugo JAV nukentėjusių lietuvių skaičius: per 3 metus beveik trigubai daugiau aukų

  • Teksto dydis:

Išanalizavę duomenis draudimo ekspertai pastebėjo, kad smarkiai išaugo Jungtinėse Amerikos Valstijose traumas patiriančių Lietuvos gyventojų skaičius. Per trejus metus tokių incidentų skaičius išaugo tris kartus, praneša ne gyvybės draudimo bendrovė BTA.

Pasak specialistų, daugiausia žmonių vis dar susižaloja Turkijoje bei Egipte, tačiau pastebėta, kad smarkiai išaugo traumas JAV patiriančių Lietuvos gyventojų skaičius. Nuo 2012 iki 2014 metų tokių atvejų padaugėjo net 66 procentais. Keliautojai neretai perkaista saulėje, patiria virškinimo sutrikimų dėl pasikeitusio maisto ar neįprasto jo pateikimo būdo, nelaimės jų tyko ir kopiant į kalnus. Kai kurie turistai pasiryžta nueiti ilgas distancijas, kurių metu patempia raumenis ar niksteli čiurnas.

Vis mažiau lietuvių renkasi Baltarusijos kryptį. Čia susižaloja trečdaliu mažiau žmonių nei 2012-aisiais. Į šią šalį vykstantys lietuvaičiai dažniausiai skundžiasi, kad kelionės metu juos sugėlė gyvatės ar vabzdžiai. 

Moterims pavojingiausia Turkijoje

Populiariausia atostogų kryptimi jau ne vienerius metus išlieka Turkija. Saulės kaitros lepinamame krašte atostogauti ypač mėgsta Lietuvos moterys. Tačiau vakarėliais ir vandens malonumais besilepinančios lietuvaitės šioje šalyje neišvengia ir traumų. Per trejus metus tokių incidentų skaičius išaugo net 45 procentais.

„Į Turkiją vyksta dvigubai daugiau moterų nei vyrų. Neretai lietuvaitei ši šalis – nesibaigiančių linksmybių ir nuotykių oazė. Tokios linksmybės dažnai gali baigtis traumomis. Pavojai neretai moterų tyko ir prie baseinų, kur jos lepinasi saule. Dailiosios lyties atstovės paslysta ant šlapio grindinio prie baseino, pasitempia čiurną šokdamos į vandenį ar šokių aikštelėje. Lietuvaitės taip pat žavisi ir Egiptu, tačiau, matyt, prieš kelerius metus vykę neramumai nemažą dalį turisčių atgrasė“, – sako ne gyvybės draudimo bendrovės BTA Turto ir specialiųjų rizikų žalų reguliavimo skyriaus vadovė Ana Mogilnickienė.

Per praėjusius metus nelaimingų atsitikimų skaičius, į kuriuos pakliuvo Turkijoje atostogaujančios Lietuvos gyventojos, padidėjo 36 procentais. Vyrų patirtų traumų toje pačioje šalyje skaičius nesikeitė.

Vyrai traukia į rytus

Lietuvos vyrai taip pat mėgsta pasilepinti šiltųjų kraštų malonumais, tačiau juos vis labiau vilioja rytų kryptis. BTA duomenimis, vyrai vis dažniau renkasi Rusiją, kurioje dažniausiai tvarko verslo reikalus. BTA statistika rodo, kad Rusijoje traumas patiriančių vyrų skaičius per trejus metus išaugo trečdaliu. Galima spėti, kad taip yra todėl, kad kaimyninėje šalyje – ne tokie tvarkingi keliai, infrastruktūra. Rusams susitarimus nesvetima sutvirtinti stipresnio gėrimo taure, todėl alkoholio paragauti prie derybų stalo kartais tenka ir tautiečiams. Tai, savo ruožtu, gali sudaryti sąlygas nepalankioms situacijoms.

Vyresni svetur tvarko kapus

55-erių ir daugiau metų sulaukę Lietuvos gyventojai pailsėti taip pat mielai keliauja į Turkiją ar Egiptą, tačiau viena populiariausių tokio amžiaus sulaukusių  gyventojų krypčių – Rusija ir Baltarusija. Nemaža dalis vyresnių tautiečių į šias šalis vyksta aplankyti giminaičių ar mirusiųjų kapų. Pasak BTA ekspertų, tokių vizitų metu juos pačius neretai ištinka traumos.

Pokštai ir eksperimentai baigiasi ligoninėje

Pasak BTA Skambučių centro vadovės Anos Šurpickajos, ekspertų, kelionių metu žmonės itin atsipalaiduoja, vartoja nemažai alkoholio ir ima vieni kitiems krėsti pokštus, o šie neretai baigiasi traumomis. A. Šurpickaja prisimena istoriją, kuomet užsienio kurorto paplūdimyje laiką leidę jaunuoliai sugalvojo vieną draugą užkasti smėlyje, o vėliau ant jo pašokinėti. Toks pokštas nelaimėliui baigėsi ligoninėje, o atostogas teko leisti sugipsuota koja.

Svečioje šalyje turistams patariama atidžiai rinktis vietas, kuriose ruošiamasi ragauti vietinių patiekalų. Pasitaiko atvejų, kuomet tokie eksperimentai baigiasi sunkiais apsinuodijimais. Viena iš tokių istorijų nutiko Tailande, kuomet vyresnio amžiaus vyras mėgavosi šios šalies valgiais, o nuvykęs į oro uostą prarado sąmonę.

Bendrovė užfiksavo ir kuriozinių atvejų, – kartais kelionių metu vienas kitą sužaloja ir sutuoktiniai ar mylimieji. Štai slidinėjimo atostogų metu moteris smarkiai mosikavo rankomis ir savo vyrui prakirto lūpą. Kita istorija nutiko Turkijos viešbutyje, kai vaikinas sumanė merginai švelniai trinktelėti per galvą pagalve, tačiau nuo smūgio iš panelės rankų atšokęs telefonas jai nuskėlė dantį.

Ketverių metų BTA statistika rodo, kad vidutinė kelionių metu patiriama žala siekia net 444 eurus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių