Quantcast

Ignalinos atominė elektrinė gali būti uždaryta ir 2070-aisiais

Ignalinos atominės elektrinės dar laukia dideli iššūkiai demontuojant reaktorių ir aplink jį esančias zonas. Pasak elektrinės vadovo, norint, kad darbai būtų atlikti, laiku reikia užtikrinto finansavimo.

Panaudoto branduolinio kuro rinkles dar reikės perkelti į ką tik atidarytą saugyklą, kol kas jos laikomos antrojo reaktoriaus vandens baseine.

„Jų išėmimas planuojamas 2018 metais,  užtruks apie metus, pats kuro išėmimas užtruks apie 5 metus, po to prasidės zonų, kurios yra užterštos, darbai“, – pasakojo Ignalinos atominės elektrinės direktorius Darius Janulevičius.

Planuojama, kad zonose, susijusiose su branduoliniu kuru, demontavimo darbai prasidės maždaug 2020-aisiais. Paties reaktoriaus išmontavimas, pasak direktoriaus, dėl darbų sudėtingumo ir pavojingumo neturėtų strigti, nors lėšų trūksta ir valstybės kontrolė konstatavo, kad elektrinės uždarymo fondas beveik išsekęs.

„Didelis darbas laukia reaktoriaus aktyviosios zonos – pačios aktyviausios zonos išmontavimas. Kaip jis vyks, dar reikia suprojektuoti, būtų gerai, jeigu dabar žinočiau atsakymą“, – sakė D. Janulevičius. 

Elektrinėje dirba per du tūkstančius darbuotojų, kai kurie jų nuo pat atidarymo pradžios.

„Tokie darbai per metus nepadaromi, dešimt metų dar dirbsime ,vadinasi, ir finansavimas turi būti dešimčiai metų, nejaugi atleis žmones ir vėl priims“, – klausė Ignalinos atominės elektrinės vyr. operatorius Andrejus Muchanovas.

Šiuo metu pirmojo bloko turbinų salė jau išvalyta, demontavimo darbai vyksta antrojo bloko turbinų salėje. Metalas dezaktyvuojamas apdirbant jį specialia mašina. Išvalytas metalas parduodamas aukcione, iš jo elektrinė per metus užsidirba kelis milijonus eurų.

Europos audito rūmai siūlo nuo 2020-ųjų nebefinansuoti elektrinės uždarymo, esą lėšos galėtų būti panaudotos iš struktūrinių ir investicinių fondų, jei bus laikomasi nustatytų terminų. 

Uždarymui dar reikėtų per milijardą eurų ir, pasak valstybės kontrolės,  vyriausybė turi jų ieškoti. Energetikos viceministras teigia, kad dėl finansavimo diskutuojama su Europos Komisija, žadama kitąmet paskirti vyriausiąjį derybininką.

„Jei finansavimas strigs arba bus nepakankama suma, pagal blogąjį scenarijų būtų ištęstas procesas, tikėtina – iki 60–70 metų, kas didins kaštus, vyks personalo kaita, mes šiandien dieną svarstom apie tai, kad bus finansavimas“, – sakė energetikos viceministras Rokas Baliukovas.

Atominė elektrinė turėtų būti uždaryta iki 2038-ųjų,tačiau pagrindinių objektų statyba vėluoja dešimtmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Tai labai gerai, nes dabar yra daug saugesnė po modernizavimo todėl gali šauniai, saugiai dirbti iki 2070 metų ! Be to Ignalinos atomkė juk gamina plutonį ir bus papildomas verslas , nes plutonio reikia naujo tipo reaktoriams kurie dirba su plutoniu !.

jankis

jankis portretas
landzberginius vagis reikia iškart ir baigsis visos problemos

tai ani kai pradejo

tai ani kai pradejo portretas
ta uždaryma vokti nuo vagnorkiu laikų tai iki dabar negal sustot.Ne milojona o milijardai vagiami..O dar sako ka Lietuvos biudžete pinigu nėr.Kur anu bus jei visur toki vagiai katri tur viska išvokti iki kruopos.I da iš pensininku su vakais atimti paskutini graši.Luzeriai prakeikti nusikaltėliai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių