Quantcast

Į Lietuvą atvyko Norvegijos kariai

Lietuvoje baigta formuoti NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė, kurią šiandien papildė kariai iš Norvegijos. Trijose Baltijos šalyse ir Lenkijoje aukštos parengties daugianacionaliniai koviniai pajėgumai dislokuojami dėl agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje ir pasikeitusios saugumo padėties regione.

Karmėlavos oro uoste nusileido lėktuvas su 200 karių iš Norvegijos kariuomenės „Telemark“ bataliono ir Šiaurės brigados padalinių. Kartu su Lietuvoje jau dislokuotais 800 Vokietijos, Belgijos, Nyderlandų karių norvegai tarnaus NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje.

„Mes stovėsime petis petin su kitais sąjungininkais čia Lietuvoje. Kelionė praėjo sklandžiai, kariai jaučiasi gerai ir yra pasirengę vykdyti visas mums paskirtas užduotis,“ – sakė NATO priešakinių pajėgų bataliono Norvegų kuopos vadas kpt. Brage Reinaas.

Mes stovėsime petis petin su kitais sąjungininkais čia Lietuvoje.

Norvegijos karių technika iš Klaipėdos jūrų uosto pervežama į Ruklą – maždaug 60 karinių transporto vienetų: įvairių modifikacijų tankų „Leopard“, pėstininkų kovos mašinų, šarvuočių, krovininių ir lengvųjų transporto priemonių. Bataliono kovinei grupei Lietuvoje dvejus metus vadovaus ir jos pagrindą sudarys Vokietijos kariai.

„Šiuo metu NATO priešakinių pajėgų batalionas Lietuvoje pilnai suformuotas, atvyko dar du šimtai norvegų karių ir jau galvojame apie mūsų birželio mėnesį laukiančias pratybas „Geležinis vilkas“, – pasakojo NATO priešakinių pajėgų bataliono Viešųjų ryšių grupės vadas plk. ltn. Oliveris Richteris.

„Galima sakyti, kad su Norvegijos karių atvykimu šitas batalionas pilnai pasiruošęs vykdyti jam paskirtas užduotis ir galima sakyti yra pasiekęs pilną operacinį pajėgumą“, – teigė MPB „Geležinio Vilko“ laikinasis štabo viršininkas mjr. Deimantas Čižius.

Lietuvoje suformuotoje kovinėje grupėje tarnaujančius karius vėliau pakeis kariai iš Liuksemburgo, Kroatijos ir Prancūzijos.

NATO priešakinį buvimą prie Rytinių NATO sienų stiprina rotacine tvarka dislokuodama keturias kovines grupes Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje. Šios kovinės grupės, kurioms vadovauja Jungtinė Karalystė, Kanada, Vokietija ir JAV yra daugianacionalinės, kovos veiksmams parengtos pajėgos, demonstruojančios transatlantinio ryšio stiprumą. Jų buvimas reiškia, kad vienos aljanso narės užpuolimas reikštų ataką prieš visas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jogaila Išganytojas

Jogaila Išganytojas portretas
Putinas jau užsišiko ir pabego i Ekvadoro ambasada prašyti politini prieglobsti. Lietuvos kariuomenes jau paraduoja per Raudona Aikšteje Maskvoje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių