Quantcast

Akibrokštas Neringoje: darbuotojus sekė valdžia

Neringoje lapų šlavėjai, tualetų valytojai ir aplinkos tvarkytojai tikina du mėnesius buvę sekami darbdavių. Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją sudomino, kam iš biudžeto išlaikoma įmonė "Neringos komunalininkas" pirko dešimtis mobiliųjų telefonų su specialia sekimo programa.

Kiekvieno žingsnio kontrolė

Kelios dešimtys įmonės "Neringos komunalininkas" darbuotojų į miškus ir pėsčiųjų takus, kapines šį pavasarį traukė nešini ne tik šluotomis, bet ir išmaniaisiais telefonais su programine įranga, kuri ištisą dieną privalėjo būti įjungta.

"Vos tik peržengę namų slenkstį turėjome aktyvuoti šią programėlę. Ji įmonės vadovybei rodė, kur einame, ką veikiame. Programėlę buvo galima išjungti tik darbo dienos pabaigoje. Aiškinta, jog to reikia įsitikinimui, kiek žmogus dirbo valandų", – pasakojo įmonės darbuotojai.

Ne sezono metu Neringos savivaldybei priklausančioje įmonėje dirba per 100 darbuotojų. Vasarą pasamdoma dar 100.

Įmonė "Neringos komunalininkas" užsiima viešųjų erdvių ir teritorijų valymu, priežiūra, atliekų tvarkymu, viešųjų tualetų priežiūra, paplūdimių valymu ir kitais ūkiniais darbais.

Papildomai įmonė teikia pramoginių laivų uosto paslaugas.

Išmaniaisiais telefonais aprūpintus šlavėjus neringiškiai traukė per dantį, jog Neringos valdžiai belieka pripirkti išmaniųjų šluotų su GPS (vietos nustatymo)  programa.

Daliai šios įmonės darbininkų, gavusių išmaniuosius telefonus, kilo klausimas, kokiu tikslu įmonė nusprendė juos sekti?

"Telefonus įteikė ne visiems. Beje, buvo prašoma pasirašyti tik telefono priėmimo–perdavimo aktą. Jokio darbuotojo sutikimo, jog jis neprieštarauja tam, kad darbdavys jį sektų, nebuvo pateikta. Mano galva, tai yra nusižengimas. Ar tokiais veiksmais nėra pažeistas asmens duomenų apsaugos reglamentas?" – klausimus bėrė vienas darbuotojų.

Filtravo netinkamus?

Netrukus paaiškėjo, kodėl buvo griebtasi tokių veiksmų.

Argi tai negali tapti puikiu būdu atsikratyti neparankiais žmonėmis?

"Tuos telefonus nešiojome apie du mėnesius. Tik vėliau paaiškėjo, kam to reikėjo. Žmonės ėmė gauti pranešimus iš įmonės "Neringos komunalininkas" administracijos dėl esą nevykdytų pareigų. Tada supratome, kur glūdi visos šaknys. Argi tai negali tapti puikiu būdu atsikratyti neparankiais žmonėmis? Kai kurie yra priešpensinio amžiaus, kitų darbo stažas labai didelis, o norint tokius darbuotojus atleisti, tektų išmokėti solidžias kompensacijas. Todėl ir dabar neaišku, ar šie sekimo duomenys nebus vieną dieną ištraukti kaip koziris?" – svarstymais dalijosi žmonės.

Realią situaciją neringiškiai tikino suvokę tik po dienraščio "Klaipėda" straipsnio "Dėl pinigų – politikų planas" (2018 09 28).

"Mes tik dabar sužinojome, kas realiai vyksta. Dirbame ne vienerius metus įmonėje "Neringos komunalininkas", tačiau tik iš laikraščių sužinome, jog darbo galbūt turėsime tik iki kitų metų birželio. Sutartis su Neringos savivaldybe nebus pratęsiama, vadinasi, tiek etatų įmonei nereikės. Klausimas – kur visus mus dės?" – nuogąstavo pašnekovai.

Baugina nežinia

Dienraštis rašė, jog Neringos savivaldybė komunalinėms paslaugoms teikti nebegalės samdyti savo pačios įmonės "Neringos komunalininkas".

Pernai pavasarį buvo įsteigta biudžetinė įstaiga "Paslaugos Neringai", kuri, tikėtina, perims dalį komunalininkų bei jų atliekamus darbus.

"Tačiau su žmonėmis niekas nesikalba. Kurie bus perkelti į biudžetinę įstaigą, nėra aišku. Spėjame, jog dėl to gimė mintis atsisveikinti su neva prasčiau dirbančiais ar nelojaliaisiais? Laimė, kai kurie darbuotojai yra raštingi, moka skaityti įstatymus, išmano Darbo kodeksą ir žino savo teises. Beje, nebuvo jokio susirinkimo, žmonės nebuvo informuoti, jog jie bus sekami. Buvo pasirinktinai atrenkami žmonės ir savotiškai bauginami", – įtarė neringiškiai.

Esą įtakingų neringiškių šeimos nariai nebuvo liečiami, griežtesnės kontrolės prireikė tik tiems, kurie įtakingų pažinčių neturėjo.

"Ne paslaptis, visi čia – giminės, šeimų nariai. Kai kur esą etatai įsteigti, o niekas realiai ten nevalo. Pavyzdžiui, kada buvo valytas Raganų kalnas? O etatas jo valymui esą yra. Niekas ten tų pakrūmių nevalė ir darbuotojų akyse nematė, tik giriamasi, kaip čia viskas tvarkoma. Įmonės "Neringos komunalininkas" administracijos giminėms, šeimų nariams, sugyventiniams šie telefonai su sekimo įranga nebuvo išdalyti. Ar tuo nėra viskas pasakoma?" – intrigavo neringiškiai.

Dalis vietinių tikino tyliai kentę valdžios užmojus kontroliuoti jų judėjimą.

"Ai, darbo vietų Neringoje ne tiek jau daug. Kur rasti darbo, pavyzdžiui, Juodkrantėje žiemą? Ką čia veikti? Tačiau kiti nenutylėjo šio fakto, ėmė domėtis, dėl ko čia ta sekimo programėlė su telefonais atsirado. Juk nebuvo jokio tiesioginio ryšio tarp to, ką žmogus konkrečiai dirba, ir to, jog valdžia privalo kontroliuoti kiekvieną žingsnį. Kyla ir kitas klausimas – kur ta informacija su žmonių sekimo duomenimis nugulė?" – retoriškai klausė neringiškiai.

Jie tikino, jog visa ši darbuotojų sekimo istorija tikrąsias užmačias parodys tada, kai paaiškės kurių tiksliai darbuotojų įmonė "Neringos komunalininkas" galbūt atsisakys nutraukus sutartį su savivaldybe.

"Kai žinosime, kurie iš mūsų gavo atleidimo lapelius, tuomet viskas taps aišku ir, manome, vieša", – svarstė darbuotojai.

Komentaras

Danguolė Seselskytė,

Neringos savivaldybės įmonės "Neringos komunalininkas" direktorė

Atsakant į pateiktą paklausimą, informuojame, kad, atsižvelgiant į įmonės veiklos specifiką ir siekiant gerinti darbo organizavimą bei mažinti darbuotojų atliekamo darbo priežiūros išlaidas, buvo nuspręsta išmėginti mobiliojo telefono programėlę, kuri darbo metu fiksuoja darbuotojo buvimo vietą, darbuotojo darbo pradžią ir pabaigą. Šiais tikslais teritorijų priežiūrą bei valymą vykdantiems darbuotojams Juodkrantėje ir Preiloje, darbuotojus iš anksto apie tai informavus ir jiems išaiškinus programos veikimo principus (tai atliko paskirtas specialistas) bei pateikus naudojimo instrukcijas, buvo išdalyti mobilieji telefonai su įdiegta programa, kurią įjungia / išjungia pats darbuotojas, ir kuri fiksuoja tik darbuotojo darbo pradžią bei pabaigą. Taip pat tai, kurioje vietoje darbuotojas, atlikdamas savo tiesiogines darbo pareigas, juda, bei sudaryta galimybė nuotraukomis fiksuoti aplinkybes (pvz.: nuvirtęs medis, sulūžęs suoliukas ir pan.) ir apie jas atitinkamai informuoti darbdavį ar įgaliotą asmenį. Jokių kitų duomenų ši programa nefiksuoja. Be to, pats darbuotojas ją valdo, todėl jam išjungus programą ne darbo metu ar nustatytų poilsio pertraukų darbo metu, jo buvimo vieta nėra fiksuojama. Mūsų pagrįsta nuomone, tokios priemonės atitinka bendruosius darbo teisės principus bei niekaip nepažeidžia darbuotojų asmens duomenų ir/ar jų teisės į privatų gyvenimą apsaugos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gražina Putriuvienė

Gražina Putriuvienė portretas
Kodėl visi išsivaizduoja, kad darbuotojai yra sekami? Tai yra tokia pati priemonė, kaip kad jūs dirbdami fabrike atėję į darbo vietą ir baigę darbą atsižymite, kad buvote darbe. Ten jums klausimų nekyla kodėl darbdavys to reikalauja. Šiuo atveju yra tas pats. Darbuotojas pats įjungia programėlę kai atsiranda į jam skirtą darbo vietą ir baigęs darbą pats tą programėlę išjungia, t.y. programėlę valdo pats. Niekas jo nereikalauja, kad po darbo programėlė būtų įjungta. Šiuo atveju skundžiasi tokie darbuotojai, kurie ne kasdien ateina į darbą atlikti savo pareigų ir bijosi, kad bus aiškiai tai užfiksuota programėlės. Ne paslaptis, kad lauko darbininkus sunkiau sukontroliuoti ir prie kiekvieno darbuotojo nepastatysi po prižiūrintį darbuotoją. Dėl papildomų 100 darbuotojų sezono metu: tame skaičiuje apie 50 gelbėtojų, kurie pasidalina į 3 Nidos, 2 Juodkrantės, Preilos ir Pervalkos gelbėjimo stotis, darbuotojai, kurie prižiūri želdinius, parkavimo aikštelių darbuotojai, na ir valytojai.

Vietinis

Vietinis portretas
Gerai pasidomejus kas yra tie zmones kuriuos Neringos komunalininkas "samdo" vasaros sezono metu tvarkyti teritorijoms gautumete aparpuoli itariu dauguma. Kas tie dar plius minus 100 zmoniu? Kokias teritorijas jie tvarko? Kodel 100zmoniu (nuolatiniu etatu) turinti imone pirko tik kelias desimtis telefonu aparatu su "sekimo" programelemis? Kokia tvarka buvo pasirenkami darbuotojai kuriems bus iteikti sie aparatai? Kodel tik kuri laika buvo "sekama"? Kur ir kam dabar naudojami sie aparatai? Neringos komunalininkas priklauso Neringos savivaldybei, dabar savivaldyne sumane ikuri biudzetine ir sekmingai gyventi is musus/jusu mokamu mokesciu. Bakime galu gale tyleti ir leistis toliau apvagiami!

tipo to nezinot

tipo to nezinot portretas
Lyk klaunai nezinot kas neringoja dedasi etatu ikurtu daugiau nei dirbanciu yra,o kaskas pinigus uz juos pasijema,kaip ir su socelineis butais zmones uzsieniuose gyvena,o nidoja turi socelini busta. arba tipo turi buta tipo issiskire gauna dar viena ir polsikus laiko,o seima vaiksto rankytem susikabine,kur bepaziurek vien varkes neringoja vyksta :)
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių