Quantcast

Etiką pažeidusiems teisininkams siūloma užkirsti kelią į advokatūrą

  • Teksto dydis:

Lietuvos advokatūros Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė žada siūlyti įstatymų pataisas, kurios užkirstų kelią į advokatūrą etiką pažeidusiems teisininkams.

„Prioritetas yra įstatymų keitimas, kad advokatūrai būtų taikomi tie patys etikos reikalavimai kaip ir notarams, antstoliams, teisėjams prokurorams, nes dabar priimdami asmenį, mes negalime tikrinti jo etikos. Visuotinime susirinkime aš įvardinau šį poreikį keisti įstatymą“, - BNS sakė I.Vėgėlė.

„Mes prašysim, kad valstybinės institucijos ir Seimo nariai palaikytų. (...) Tai bus vienas iš šių metų tikslų.  Prieš priimant į advokatūrą, reikėtų patikrinti, ar atitinka bent minimalius etinius reikalavimus - kad nebūtų taip, kad jis atsisveikina su viena teisine institucija, jam pasako, kad nepageidaujamas, o per interviu žiniasklaidai pasako, kad eina į advokatūrą“, - pridūrė jis.

Neseniai vykusiame visuotiniame advokatų susirinkime taip pat kalbėta apie naujos redakcijos Etikos kodeksą. Nuspręsta būsimą dokumentą pateikti bendruomenės nariams svarstyti, kad jie galėtų pateikti pastabas, pasiūlymus.

„Kai turėsime krūvą pastabų, pateiksime susirinkimui“, - sakė advokatūros vadovas.

Lietuvoje į praktikuojančių advokatų sąrašą yra įrašyti 2074 advokatai, 1243 iš jų dirba Vilniuje.

Vyriausiajam praktikuojančiam advokatui - 93 metai, jauniausiajam - 26 metai.

Pernai dėl advokatų veiklos gauta 200 skundų, iškeltos 26 drausmės bylos. Buvo skirtas vienas papeikimas, dvi pastabos, keturi sprendimai drausminės nuobaudos neskirti ir apsiriboti bylos svarstymu.

Per pastaruosius penkerius metus kasmet advokatų gretos pasipildo vidutiniškai apie 80 teisininkų.

„Šuolį 2013–2014 m., kai advokatų skaičius išaugo visu šimtu, galima paaiškinti pakeistu Lietuvos advokatūros įstatymu – su nauja redakcija buvo palengvintas kelias tapti advokatūros nariais asmenims, turintiems ne mažesnį kaip septynerių metų teisėjo darbo stažą, dešimties metų prokuroro darbo stažą bei savo noru advokatūrą palikusiems asmenims, – jiems užtenka išlaikyti advokatų veiklos organizavimo egzaminą, nebereikia laikyti advokatų kvalifikacinio egzamino“, - rašoma advokatūros ataskaitoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių