Quantcast

Estijos pulkininkas: Rusijos melas ilgainiui pralaimės

  • Teksto dydis:

Rusijos skleidžiama dezinformacija ilgainiui pralaimės, sako Lietuvoje viešintis Estijos karininkas, dirbantis NATO institucijoje, atsakingoje už strateginę komunikaciją.

Pulkininkas Aivaras Jaeskis Lietuvos šaulių sąjungos konferencijoje penktadienį pabrėžė, kad Maskva nepakankamai įvertino Vakarų vienybę dėl jos agresijos Ukrainoje.

„Dezinformacijos kampanijos ilgainiui suyra. Tiesa laimės, dėl to nereikia abejoti“, - per konferenciją Vilniuje sakė A.Jaeskis, NATO strateginės komunikacijos kompetencijos centro Rygoje direktoriaus pavaduotojas.

Estijos karininko teigimu, Rusijos agresija Ukrainoje mobilizavo ir suvienijo NATO ir Europos Sąjungą (ES) bei pačius ukrainiečius ir smarkiai pakenkė Maskvos reputacijai.

„Europa tapo vieningesnė, NATO tapo vieningesnė, Ukraina kaip valstybė tapo vieningesnė“, - kalbėjo A.Jaeskis.

Anot Estijos pulkininko, informacinės kampanijos gali būti sėkmingos trumpuoju laikotarpiu, tačiau Maskva negali kontroliuoti socialinės žiniasklaidos, be to, per kurį laiką paaiškėja, kad žodžiai neatitinka realybės, pavyzdžiui, Krymas nesulaukė žadėto „rojaus“.

A.Jaeskio teigimu, visus Rusijos veiksmus reikia analizuoti, atsižvelgiant į prezidento Vladimiro Putino teiginį, kad Sovietų Sąjungos žlugimas buvo didžiausia XX amžiaus geopolitinė katastrofa.

„Rusija visų savo veiksmų imasi, kad „ištaisytų šią klaidą“, - konferencijoje „Pilietinė gynyba hibridiniame kare“ kalbėjo karininkas.

Jo teigimu, informacinės erdvės išnaudojimas yra Rusijos karinės doktrinos dalis. Ukrainoje, pasak karininko, Rusija kuria kelis strateginius naratyvus - esą ukrainiečiai nėra nepriklausoma tauta, o rusų pasaulio dalis, bet šiuo metu valdoma nacių.

Pasak A.Jaeskio, Rusijos karių buvimui Ukrainoje pagrįsti yra labai daug įrodymų, todėl tuo abejoja tik „kvailiai arba naudingi idiotai“.

„Esu tikras, kad šie naudingi idiotai neturėtų dirbti mūsų žiniasklaidoje, nes žiniasklaidos užduotis nėra tik pateikti žinias ir linksminti, bet ir saugoti pamatines vertybes“, - pareiškė A.Jaeskis.

Savo pranešime pulkininkas pateikė pavyzdžių, kaip Rusijoje, meluojant apie karą Ukrainoje, naudojamos nuotraukos iš karų Bosnijoje ar Čečėnijoje. Pasak jo, Rusija informacinę kampaniją vykdo ribodama nepriklausomą žiniasklaidą, įdarbindama interneto komentatorius, veikdama per tėvynainių organizacijas.

„Tėvynainiai užsienyje bus išnaudojami kaip priemonė įgyvendinti tėvynės ambicijas“, - sakė A.Jaeskis.

Britų žurnalistas ir rašytojas Edwardas Lucasas (Edvardas Lukasas) Lietuvos šaulių sąjungos konferencijoje ragino lietuvius ruoštis grėsmėms, bet jokiu būdu nepanikuoti.

Jis pabrėžė, kad Rusija nėra stipri valstybė, susivieniję Vakarai ją nesunkiai įveiktų. E.Lucaso teigimu, V.Putinas yra pažeidžiamas, ir pirmiausia Vakarai turėtų areštuoti nešvarius rusų pinigus.

Kita vertus, britų dienraščio „The Economist“ redaktorius sakė, kad Kremlius turbūt ir toliau vykdys agresyvią užsienio politiką, nes režimui reikia mobilizuoti tautą, kuri kenčia nuo ekonominių sunkumų.

„Kad liktų valdžioje, jam (V.Putinui) reikia kurti išorines grėsmes“, - kalbėjo E.Lucasas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių