Quantcast

EP liberalai kreipėsi į Lietuvos vadovus dėl galimos politinės įtakos LRT

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Europos liberalai atviru laišku kreipėsi į aukščiausius Lietuvos vadovus, prašydami užtikrinti, kad būtų apsaugota šalies visuomeninės žiniasklaidos – Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) – laisvė ir nepriklausomumas.

Laiškas skirtas Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei, šalies premjerui Sauliui Skverneliui ir Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui.

Kreipimąsi pasirašė grupė Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) frakcijos Europos Parlamente narių, tarp kurių – ALDE frakcijos pirmininkas, ilgametis Belgijos ministras pirmininkas Guy Verhofstadtas, Europos liberalų ALDE partijos pirmininkas Hansas van Baalenas ir kiti liberalai, atstovaujantys 12-kai valstybių, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Esame rimtai susirūpinę matydami vykstantį Lietuvos valdančiosios koalicijos kišimąsi į žiniasklaidos darbą, ypač dėl to, kad šie veiksmai itin panašūs į kilusią krizę dėl Lenkijos visuomeninio transliuotojo nepriklausomumo ir po to sekusius nerimą keliančius politinius procesus šioje šalyje. Esame sunerimę dėl tokios apgailėtinos situacijos, kuri susijusi su Lietuvos visuomeninio transliuotojo politiniu tyrimu. Todėl raginame valdančiąją Lietuvos Seimo daugumą susilaikyti nuo bet kokio politinio kišimosi į Lietuvos radijo ir televizijos veiklą bei pasikliauti nepriklausomų institucijų ekspertų tyrimais“, – rašoma ALDE frakcijos narių kreipimesi.

Kreipimąsi pasirašiusio europarlamentaro P. Auštrevičiaus teigimu, Lietuvoje rengiamas politinis visuomeninio transliuotojo tyrimas sulaukė atgarsio visame Europos Parlamente. „Kolegos europarlamentarai stebisi mūsų šalyje pastaruoju metu susidariusia situacija. Visi gerai pamena laimėtą mūsų kovą už laisvę, leidusią grįžti į Europos žemėlapį. Todėl apie politinių veiksmų pasekmes reikia galvoti čia ir dabar“, – sako P. Auštrevičius.

2018 m. sausio 12 d. Lietuvos Seimas valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos balsų dauguma priėmė nutarimą steigti Seimo komisiją, kuriai paskirta užduotis atlikti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) valdymo struktūros, finansinės ir ūkinės veiklos tyrimą.

Laiške, skirtame Lietuvos vadovams, ALDE frakcijos nariai papildomai pažymėjo esą įsitikinę, kad priimtas Seimo nutarimas prieštarauja Europos Tarybos nustatytiems žiniasklaidos laisvės standartams.

„Visiškai pritariame Europos transliuotojų sąjungos (EBU) išreikštai pozicijai, kuria pabrėžiama, kad visuomeninės žiniasklaidos priežiūra turi būti atliekama nepriklausomų, o ne politinių institucijų, tokių kaip šalių vyriausybė ar parlamentas“, – rašoma liberalų kreipimesi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytas

Vytas portretas
Klausykit liberaliugos. Kai miliute .jekelaitis jums pataikauja laidose.lenda i uzpakali laidose rodydami kaip teigiamus herorus tai dabar atidirbti turite ? Nemanykite kad lietuviai paskutiniai aulai net tokiu dalyku nematantys ir nesuprantantys. Nuo kada fonansiniu klausimu kelimas pasidare laisvo zodzio draudimu?????

Kl

Kl portretas
STT turėjo tirti LRT sąsajas su liberalais

tai

tai portretas
Na taip, dar šūktelėjo laisvę masiului, :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių