Quantcast

Emigracijos tempas kiek sulėtėjo, bet išlieka didesnis nei pernai

Oficialios emigracijos tempas šių metų kovo mėnesį šiek tiek sulėtėjo, bet išlieka didesnis nei pernai, rodo statistika.

Statistikos departamento BNS pateiktais duomenimis, kovo mėnesį iš Lietuvos emigravo 4607 žmonės – tai 2288-ais emigrantais mažiau nei vasarį, bet 1129-ais daugiau nei pernai kovo mėnesį.

Kovo mėnesį į Lietuvą imigravo 1790 žmonių.

Pernai dėl emigracijos į Vakarų Europą Lietuva neteko apie 30 tūkst. gyventojų, o šių metų pradžioje užfiksuotas dar didesnis deklaruotos emigracijos pagreitis. Kai kurie ekspertai tai vadina laikina tendencija, nes dalis emigrantų galėjo suskubti deklaruoti išvykimą, kad išvengtų prievolės mokėti privalomojo sveikatos draudimo mokestį, kiti galbūt skubėjo į Britaniją iki prasidedant deryboms dėl jos pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES).

Apklausų duomenimis, dauguma emigrantų iš Lietuvos į Vakarų Europą išvyksta dėl didesnių algų, kai kurie ekspertai sako, kad emigraciją gali skatinti ir didelė pajamų nelygybė.

Trumpuoju laikotarpiu šalies ūkiui emigracija gali būti naudinga dėl išvykusiųjų atsiunčiamų pinigų ir nedarbo lygio sumažėjimo, bet dabartiniai mastai kelia pavojų, nes verslui ima trūkti darbuotojų, tampa sunkiau finansuoti pensijas, sveikatos priežiūrą bei švietimą.

Dėl emigracijos ir visuomenės senėjimo Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo nuo 3,7 mln. 1990 metais iki 2,83 mln. šiais metais.


Šiame straipsnyje: emigracijastatistikaekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

šiemet

šiemet portretas
baigiama gimnaziją, iš mano klasės pusė išvarys, kiti durniai galvoja studijuoti Lietuvoje, nors diplomai niekur negaliojantys

uzsienietis

uzsienietis portretas
straipsnis raso, kad sunku islaikyti pensijas ?? Eligijus Masiulis tikrai su jumis nesutiktu,... arba Simenas, kuris per sausio ivykius dingo, o dabar gavo signataro renta..

Kaunietis

Kaunietis portretas
..Tai jau ne emigracija,..panašu į evakuaciją...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių