Quantcast

Embrionus galės laidoti kapinėse

Negimusius žmogaus embrionus, iki šiol naikintus kartu su medicininėmis atliekomis, nuo liepos pradžios leista laidoti kapinėse. Remiantis Europos valstybių praktika, embrionai ir vaisiai iki 22-osios nėštumo savaitės bus kremuojami ir laidojami kaip žmonių palaikai.

Lig šiol iki 22 nėštumo savaitės neišgyvenę vaikai buvo laikomi medicininėmis atliekomis ir tiesiog utilizuojami. Dabar embrionas juridiškai pripažintas žmogumi.

Nuo liepos 1-osios sudarytos teisinės galimybės laidoti užsimezgusią gyvybę, kuri dėl tam tikrų priežasčių negalėjo visiškai išsivystyti ir mirė pirma laiko. Tai gali daryti visi tėvai. Iki šiol tokios galimybės teisiškai nebuvo.

Klaipėdos kapinių priežiūros skyriaus vedėja patvirtino, kad sveikatos apsaugos ministro įsakas dėl embriono laidojimo įsigaliojo nuo liepos 1-osios.

"Iki tol leidimas laidoti buvo išduodamas tik pateikus mirties liudijimą arba, kai gimdavo negyvas kūdikis, – perinatalinės mirties liudijimą. Nepateikus šių dokumentų, leidimas laidoti nebuvo išduodamas. Dabar, pateikus nustatytos formos dokumento išrašą, bus išduotas leidimas laidoti ir embrionus iki 22 nėštumo savaitės", – patikslino Z.Stankienė.

Klaipėdos tarybos narys, buvęs apskrities vyriausiasis gydytojas Valdemaras Anužis neslėpė, kad embrionai, nors ir ne visai civilizuotai, iki dabar buvo kremuojami ligoninių krematoriumuose.

"Leidus laidoti embrionus, tai yra pripažinus juos žmonėmis, žengtas didelis žingsnis į priekį. Reikia suprasti ir tėvų skausmą. Vis dėlto svarbu tėvams neužkrauti stigmos, kurie turės palaidotą vaisių, o mintyse jį traktuos kaip kūdikį. Įsivaizduokite, kokią naštą užsikrauna žmogus pats to nesuvokdamas", – pastebėjo V.Anužis.

Klaipėdos Lėbartų kapinėse yra nedidelis naujagimių ir kūdikių kvartalas, veikiausiai šalia jų bus pradėti laidoti ir embrionai.

Tačiau dabar miesto strategams ramybės neduoda kitas klausimas – žemės kapinėms beveik nebėra, todėl ateityje kremavimas – neišvengiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žingsnis

Žingsnis portretas
Tai žingsnis atgal, į viduramžius, o gal net į akmens amžių, - nemeluokite ponas V. Anuži.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių