Quantcast

Ekstremaliais įvykiais siūloma laikyti karines grėsmes, riaušes, ligas

  • Teksto dydis:

Ekstremaliais įvykiais siūloma laikyti riaušes laisvės atėmimo įstaigose, orlaivio ar laivo avariją, užkrečiamų ligų protrūkį ar epidemiją.

Šiais naujais atvejais papildyti ekstremalių įvykių kriterijų sąrašą pasiūlyta Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtame nutarimo projekte, po derinimo su kitomis institucijomis. Anksčiau VRM siūlė įtraukti į sąrašą grėsmes valstybei, pavyzdžiui, dėl Užsienio valstybių karinių vienetų veiksmų pasienyje.

„Atsižvelgdami į besikeičiančią geopolitinę situaciją bei kitų institucijų pasiūlymus ekstremalių įvykių kriterijų sąrašą papildėme bei patikslinome. Tai sudėtinė ekstremalių situacijų valdymo plano dalis. Identifikuotos ne tik galimos naujos grėsmės, tačiau, kas labai svarbu, ir atitinkamas reagavimas pagal kiekvieną iš šių situacijų“, - ministerijos atsiųstame komentare nurodė ministras Saulius Skvernelis.

Ekstremaliais būtų laikomi įvykiai dėl riaušių laisvės atėmimo vietoje ar grupinio pasipriešinimo laisvės atėmimo vietos administracijai, kai jų metu vyksta pogromai, padegimai, įkaitų grobimai. Taip pat šiuos kriterijus atitiktų laisvės atėmimo vietoje laikomų asmenų pabėgimas, įkaitų paėmimas ar „kitokie tyčiniai veiksmai, šiurkščiai pažeidžiantys laivės atėmimo vietų vidaus tvarką“.

Be orlaivio ar laivo avarijos šalies teritorijoje, ekstremaliu įvykiu būtų laikomas vidaus vandenyse ar jūroje rastas konteineris, vokas, paketas, balionas, indas su pavojinga chemine ar neaiškios kilmės medžiaga, mišiniu.

Sąrašą siūloma papildyti užkrečiamomis ligomis, kurios atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos nurodytas retas, įvežtines, naujas, lengvai plintančias, bet sunkias pasekmes asmeniui ir visuomenei galinčias sukelti užkrečiamąsias ligas, jų protrūkį ar epidemiją.

Projekte paliktos į sąrašą anksčiau įtrauktos karinės grėsmės, keliančios pavojų valstybės saugumui. Tokiomis grėsmėmis būtų laikomas užsienio valstybės karinių vienetų Lietuvos pasienyje padidėjimas, veiksmų suaktyvėjimas, karinės galios demonstravimas prie valstybės sienos, nesankcionuotas užsienio valstybės ginkluotųjų pajėgų valstybės sienos kirtimas, pasienio sargybos, valstybės sienos apsaugos objekto apšaudymas ar užpuolimas.

Taip pat ekstremaliu įvykiu būtų pripažįstami „asmenų ar asmenų grupių neteisėti ir (ar) ginkluoti veiksmai, nukreipti prieš valstybės suverenitetą, konstitucinę santvarką, pavienių asmenų ar asmenų grupės veiksmai, kuriais siekiama sutrikdyti valstybinės reikšmės objektų funkcionavimą ir (ar) veiklą“.

Anot VRM, priėmus nutarimą bus sudarytos prielaidos civilinės saugos sistemos subjektams efektyviau pasirengti karinio pobūdžio grėsmėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių