Quantcast

Eksprezidentas supeikė valstybės vadovą

V.Adamkus sukritikavo valstybės vadovo kai kuriuos užsienio politikos sprendimus

V.Adamkus sukritikavo valstybės vadovo kai kuriuos užsienio politikos sprendimus

Vakar, kalbėdamas Lietuvos radijui, V.Adamkus suabejojo, ar Prezidentas Rolandas Paksas priėmė teisingą sprendimą, išvykęs į kelionę po Užkaukazės valstybes Gruziją ir Armėniją, užuot dalyvavęs Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijoje Niujorke.  

Pasirinko ne tuos prioritetus  

“Neišnaudoti šio forumo man atrodo netikslinga, ir jeigu tai būtų mano pasirinkimas ir prioritetas, ką daryti, ar važiuoti į kurią nors valstybę, kur šiuo metu Prezidentas yra išvykęs, ar į Jungtines Tautas, aišku, pasirinkimas yra neabejotinai Jungtinės Tautos. Todėl galiu su tam tikra nuostaba pažiūrėti, kad nebuvo pasirinkta tai, kas būtų mums tikrai sudarę galimybes išeiti į pasaulinę areną”, - sakė V.Adamkus.

V.Adamkus teigė negalintis nuspėti Prezidento R.Pakso sprendimo nusiųsti į Iraką savo patarėją Alvydą Medalinską motyvų.

Šią savaitę vykusiame Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdyje R.Paksas pranešė į Iraką nusiųsiąs apsižvalgyti patarėją užsienio politikos klausimais A.Medalinską, kuris turės parengti raportą dėl galimybių paskirti Lietuvos nuolatinį atstovą Irake. Sprendimą siųsti patarėją stebėtojai įvertino kaip nemotyvuotą, neparengtą, atspindintį Prezidento nepasitikėjimą Užsienio reikalų ministerija.  

Seimo Pirmininkas buvo teisus  

Interviu radijui V.Adamkus neapėjo ir tarp politikų kilusios diskusijos dėl Prezidento vadovaujamos Užsienio politikos koordinavimo tarybos (UPKT) veiklos bei įtampos, tvyrančios tarp Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos.

“Užsienio reikalų koordinavimo tarybą sukūrė prieš mane dirbęs Prezidentas Brazauskas. Per penkerius metus aš niekada ja nesinaudojau kaip valdžios įrankiu. Nes iš tikrųjų Konstitucijoje tokia prezidentinė taryba nėra įteisinta. Ir Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas šioje diskusijoje yra teisus”, - sakė V.Adamkus.

A.Paulauskas neseniai atsiuntė laišką Prezidentui, kuriame teigiama, kad UPKT galių nenustato jokie įstatymai, tarp jų - ir Konstitucija. Seimo Pirmininko rašte tvirtinama, kad tarybos funkcionavimas pažeidžia valdžių pasidalijimo principą. 

Ragino visus laikytis Konstitucijos  

V.Adamkus teigė, kad jo kadencijos metu užsienio politikos koordinavimo tarp Prezidentūros ir URM problemų “tikrai nebuvo”.

“Nemanau, kad jos dabar turėtų kokį rimtą pagrindą. Problemos čia gali būti sukuriamos tik dirbtinai ir tik iš ambicijų. Mūsų užsienio politiką visai neblogai koordinavo ir koordinuoja Užsienio reikalų ministerija. Nereikia jai trukdyti. Iš viso labai abejoju, ar mūsų Konstitucija leidžia Prezidentui koordinuoti Vyriausybės darbą. Aktyviai bendradarbiauti, atkreipti dėmesį į spręstinas problemas - taip, tai Prezidento pareiga. Bet vadovauti Vyriausybei Prezidentas negali. Tokia yra mūsų Konstitucija ir jos turime laikytis visi”, - sakė V.Adamkus.

BNS, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių