Quantcast

E. sveikatos sistemos auditas: neskaidrūs pirkimai ir įtartini sandoriai

Paskutinis elektroninės sveikatos įgyvendinimo etapas pažymėtas neskaidriais pirkimais, o rangovus pasamdęs Registrų centras neužtikrino pakankamos rangovų priežiūros.

Be to, abejonių kelia įtartini susitarimai su rangovais ir papildomų paslaugų pirkimas.

Tokius trūkumus ir rizikas įvardija Susisiekimo ministerijos iniciatyva atliktas e. sveikatos sistemos kūrimo auditas, kurio išvados visuomenei skelbiamos ketvirtadienį ir su kuriuo susipažino BNS.

„Nors e. sveikatos sistema funkcionuoja, tačiau taisytinos ne tik IT ir informacinių sistemų sritys, bet ir organizacinė dalis. Projekto vykdymo metu nebuvo užtikrinta pakankama dalyvių koordinacija ir komunikacija, nenumatyti pakankami sistemos palaikymo kaštai. Sistemos kūrimo procesas nebuvo pakankamai koordinuojamas, kadangi neužtikrinta tinkama ir pakankama visų sistemos dalių integracija, neužtikrinta tinkama asmens duomenų apsauga, netinkamai palaikoma sistema, pavyzdžiui, nenupirktas reikiamas kiekis licencijų“, – rašoma audito išvadoje.

Taip pat teigiama, kad sistemos naudotojams trūksta įgūdžių pildant elektronines formas, o IT priežiūros personalas ne visada pajėgus spręsti problemas.

Pirkimai – su pažeidimais

Ataskaitoje teigiama, jog Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nustatė įstatymo pažeidimų, nes Registrų centras be tarnybos leidimo pratęsė darbų terminus ir sąlygas (atsisakė dalies paslaugų) su e. sveikatos informacinę sistemą už 1,5 mln. eurų kūrusia ir diegusia Lietuvos ir Estijos bendrovė „Nortal“.

Be to, pasirašydamas 393 tūkst. eurų vertės e. recepto posistemės kūrimo sutartį su bendrove „Algoritmų sistemos“, Registrų centras pakeitė sutarties įgyvendinimo terminą.

Audito išvadoje taip pat nurodoma, kad Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA) praėjusių metų pradžioje nustatė atvejų, kai e. sveikatos sistemos ligoninėse neveikė ar jomis nesinaudojama, taip pat nustatyta techninių ir integracijos problemų.

Išvadoje rašoma, kad praėjus metams po CPVA patikros, problemos vis dar nesprendžiamos.

Įdarbino buvusius rangovus

Auditoriai nustatė, kad baigus projektą, Registrų centras įdarbino 14 „Nortal“ darbuotojų, kūrusių e. sveikatos sistemą. 11-ai iš jų atlyginimas mokėtas iš valstybės biudžeto – 2016–2017 metais tam iš viso skirta 235,7 tūkst. eurų.

„Tai kelia įtarimą dėl galimo susitarimo su „Nortal“ dėl papildomo apmokėjimo už atliekamus darbus (tobulinimo, klaidų taisymo ir pan.) sistemos garantinės priežiūros metu“, – rašoma audito išvadoje.

Be to, 2016-2017 metais už daugiau kaip 100 tūkst. eurų įsigyta e. sveikatos programinės įrangos licencijų aptarnavimo ir priežiūros paslaugų iš bendrovės „Affecto Lietuva“.

E. sveikatos projektą Registrų centre koordinavęs įmonės direktoriaus pavaduotojas Arvydas Bagdonavičius yra deklaravęs ryšį su savo broliu Vaidotu Bagdonavičiumi, kuris iki šių metų balandžio dirbo rinkodaros vadybininku bendrovėje „Affecto Lietuva“.

A. Bagdonavičius pernai pavasarį turėjo tapti naujuoju Registrų centro vadovu, tačiau Seimo Antikorupcijos komisijai konstatavus, kad atsakomybė dėl e. sveikatos projekto trūkumų tenka ir jam,  vadovo konkursas buvo nutrauktas ir paskelbtas naujas.

Vertino tris projektus

Auditą atliko Susisiekimo ministerija, bendradarbiaudama su VPT ir nepriklausomais IT srities ekspertais.

Buvo įvertinti trys Registrų centro įgyvendinti e. sveikatos sistemos kūrimo 3-ojo etapo projektai: e. sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinės sistemos ir dviejų jos posistemių – elektroninio recepto bei nacionalinės medicininių vaizdų archyvavimo ir mainų informacinės sistemos.

Registrų centro užsakymu e. sveikatos informacinę sistemą už 1,541 mln. eurų kūrė ir diegė Lietuvos ir Estijos bendrovė „Nortal“, e. recepto posistemę už 393 tūkst. eurų bendrovė „Algoritmų sistemos“, nacionalinės medicininių vaizdų archyvavimo ir mainų informacinės sistemą už 868,7 tūkst. eurų bendrovės „Bull Baltija“ ir „Softneta“.

Europos Sąjungos remiamas e. sveikatos projektas įgyvendinamas nuo 2005 metų, investicijos į jį siekė 40 mln. eurų, iš jų 30,8 mln. eurų - ES parama (2007–2013 metais, 2014–2020 metais jai skirta dar 28,25 mln. eurų).

Sistema turėjo skaitmenizuoti pacientų duomenis – ligos istorijos įrašus, receptus, gydymą, tyrimų rezultatus, sudaryti galimybę keistis šiais duomenimis tarp gydymo įstaigų.

Šiuo metu vyksta ketvirtasis projekto, turinčio sumažinti vizitų pas medikus skaičių, etapas, jam reikės dar per 28 mln. eurų.

R. Masiulis: e. sveikatos pirkimai atskleidžia sistemines ydas

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis sako, kad Registrų centro rengti  elektroninės sveikatos sistemos kūrimo konkursai atskleidžia sistemines ydas, kai dėl glaudžių viešojo ir privataus sektoriaus ryšių pirkimai vyksta be realios konkurencijos.

„Galiu pasakyti, kad pradeda matytis mūsų IT sektoriaus bėdos, kurios man labai panašios į kelių sistemos bėdas, kai yra abejotini perkančiosios organizacijos darbuotojų ryšiai su tiekėjais, neskaidrūs konkursai, konkursuose dalyvauja mažas tiekėjų skaičius, galbūt kai kuriais atvejais tik vienas tiekėjas, atsakomybės už valstybės lėšas irgi nesimato“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė R. Masiulis.

„Patikrinimas atveria simptominę mūsų valstybės viešojo ir IT sektoriaus bendradarbiavimo ydą – realios konkurencijos nebuvimą“, – pridūrė susisiekimo ministras.

R. Masiulio teigimu, po šių audito Registrų centras turės atlikti išsamesnį tyrimą ir nustatyti konkrečias žalas bei atsakingus asmenis.

„Mūsų ateities tikslas po šio audito yra nustatyti žalą, kuri buvo padaryta ir įvardinti kaltus asmenis, prasižengusius nubausti. Bet taip pat turime įvesti naują tvarką – didinti realią konkurenciją konkursuose, kad nebūtų dominuojančių tiekėjų, kad nebūtų, kaip auditas parodė, kad laimėjęs pirkimą tiekėjas įgauna visas teises, su juo keičiamos visos sutarties sąlygos apeinant Viešųjų pirkimų tarnybą, sudaromi papildomi priedai, tęsiamas bendradarbiavimas jau po darbų pridavimo“, – kalbėjo susisiekimo ministras.

Jo teigimu, išsamų tyrimą turės atlikti naujasis Registrų centro vadovas.

Anksčiau skelbta, kad šiuo metu įgyvendinamam e. sveikatos sistemos etapui reikės apie 28 mln. eurų, tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad nauja sistema nebus kuriama, o bus plėtojama ir tobulinama dabartinė. Tam, pasak jo, prireiks 2,6 mln. eurų.

„Šiuo metu dirbame su trečiąja e. sveikatos sistemos versija, ji nebus griaunama, jis bus toliau vystoma, žiūrima, kaip gerinti jos funkcionalumus“, – spaudos konferencijoje teigė A. Veryga.

E. sveikatos sistemos kūrimo auditas parodė, kad sistema buvo kuriama neskaidriai, o rangovus pasamdęs Registrų centras neužtikrino pakankamos jų priežiūros. Be to, auditoriams abejonių sukėlė įtartini susitarimai su rangovais ir papildomų paslaugų pirkimas.

„Vienas tiekėjas nespėjo pabaigti sistemos kūrimo, tada Registrų centras 14 rangovo darbuotojų įdarbino kaip savo ir jie toliau dirbo su tuo darbu, kad užtikrintų sistemos funkcionalumą. 11 iš jų buvo mokamas atlyginimas iš valstybės biudžeto lėšų. Turime pavyzdį, kad vienas įmonės pavaduotojų, kuris buvo atsakingas už šį projektą (Arvydas Bagdonavičius – BNS) priima darbus iš rangovų, su kuriuo neseniai yra deklaravęs ryšius“, – kalbėjo R. Masiulis.


Šiame straipsnyje: e. sveikatos sistemaauditas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Dabartinis e'sveikatos žlugimas buvo nulemtas dar nuo GARSIOJO 'Lietuva-2000' projekto laikų - tuomet buvo užmaišytas smalos katilas kuriame ir dabar sėkmingai skęsta bet kokie e'projektai... apsaugok, viešpatie, nuo e'rinkimų, tai jau būtų totalus Šalies KRACHAS.

nuostaba

nuostaba portretas
Kas medikams tie milijonai? Jie juk tokie vargšai...PIlvai neleidžia iš mersedesų išlipti:) Beje, kiek skirta lėšų sveikatos apsaugai nuo 1991 m. Ir? Beveik pagal visus sveikatos rodiklius paskutiniai ES:)

Nuomone.

Nuomone. portretas
Tik raso straipsnius kokia masiska korupcija.O atsakomybe niekam nepareiksta.Kad korumpuoti ir teisininkai tik taip gali manyti.Bakas ;korupcija rysiai sieja visus beveik verslininkus,politikus.O kas bus is to ?.Snipstas Visi kaip susitare ar parsidave naikina Lietuva.Jos gyventojus vercia emigruoti.Parsidave setonui manau tik sitaip.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių