Quantcast

E. Pašilis: paskyriau tinkamiausią kandidatą į Panevėžio apylinkės prokurorus

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis sako paskyręs tinkamiausią kandidatą į Panevėžio apylinkės vyriausiuosius prokurorus Julių Gelumbauską ir tikina, kad šiam sprendimui neturėjo įtakos jo ankstesnė pažintis su kandidatu.

„Manau, kad tai buvo ir yra tinkamiausias sprendimas, jis yra pakankamai perspektyvus. Nežinau, ar mes prokuratūroje turime daug prokurorų, kurie yra baigę užsienio universitetą, Lietuvoje universitetą, keletą metų dirbę diplomatinėje tarnyboje“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė E. Pašilis.

Naujienų portalas 15 min.lt penktadienį pranešė, kad savo dukros krikštatėvį J. Gelumbauską į aukštas generalinis prokuroras E. Pašilis paskyrė, nepaisydamas, kad šis kandidatas atrankos komisijoje surinko mažiausiai balų.

E. Pašilis teigė krikšto fakto nesureikšminęs, nes šiuo metu su J. Gelumbausku artimai nesibičiuliauja.

„Pačio krikšto fakto aš nesureikšminu. Tiesiog sprendimas buvo spontaniškas maždaug prieš 13 metų, kadangi gilesnė draugystė neužsimezgė šeimomis ir panašiai, nemaniau, kad čia gali būti koks nors interesų konfliktas“, – teigė E. Pašilis.

Pačio krikšto fakto aš nesureikšminu. Tiesiog sprendimas buvo spontaniškas maždaug prieš 13 metų, kadangi gilesnė draugystė neužsimezgė šeimomis ir panašiai, nemaniau, kad čia gali būti koks nors interesų konfliktas.

Jis aiškino, kad prokurorų skyrimo procedūrą sudaro keli etapai, ir joje sprendimų nelemia vien aritmetinė balų suma. Be to, jis pabrėžė J. Gelumbauską paskyręs į lygiavertes, o ne į aukštesnes pareigas.

„Pats atrankos būdas skiriasi tuo nuo ankstesnio laikotarpio, kad nėra vien aritmetiškai sudėliojamas balas, o turi antrą etapą, pati komisija nusprendžia, kuris kandidatas tinkamiausiais. Jei mes aklai žiūrėtume balus, jauni perspektyvūs žmonėms praktiškai niekada nebūtų paskiriami į pareigas, nes didžiąją jų dalį sudaro darbo stažas ir panašiai“, – aiškino Generalinės prokuratūros vadovas. Anot jo, J. Gelumbauskas sulaukė ir gerų atrankos komisijos narių vertinimų.

Prokurorų atrankos komisiją sudaro septyni nariai – du nariai prokurorai pasiūlyti kolegijos, du nariai prokurorai – generalinio prokuroro, po vieną komisijos narį teikia prezidentas, Seimo pirmininkas ir premjeras.

E. Pašilis apie savo ryšius su J. Gelumbausku sakė nematęs reikalo informuoti atrankos komisijos, nes pats nėra komisijos narys, o šioji veikianti visiškai nepriklausomai.

„Jei aš būčiau komisijos narys ir tame procese turėjęs kokią nors balso teisę, aš turėjau galbūt nusišalinti, galbūt pranešti vienaip ar kitaip. Komisija savo darbą atliko ir man pateikė išvadą. Visiškai nėra susiję dalykai, kas vėliau priims, komisija niekaip jau negali įtakos daryti“, – aiškino Generalinės prokuratūros vadovas.

E. Pašilis taip pat sakė turįs daug studijų draugų iš kelių universitetų, kurie šiuo metu dirba teisinėje sistemoje, tad visų neįmanoma būtų deklaruoti.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos narys socialdemokratas Julius Sabatauskas E. Pašilio sprendimą nenusišalinti ir skirti dukros krikštatėvį į pareigas vadino akivaizdžiu nepotizmu.

Seimo narys abejojo svarstymais, ar tikrai šioje situacijoje generalinis prokuroras neturėjo galimybės nusišalinti nuo sprendimo.

„O kaip tais atvejis, kai generalinio prokuroro pareigas eina jo pavaduotojas jam esant atostogose, komandiruotėje? Tokios galimybės yra. Kitose įstaigose būta tokių atvejų, kai vadovai suprasdami, kad gali kilti dviprasmiškų situacijų, sąmoningai pasiimdavo atostogų, kad sprendimus galėtų priimti pavaduojantys asmenys“, – teigė J. Sabatauskas.

„Mačiau Seimo narių argumentus. (...) Kiek šioje prokuratūroje dirba mokslo draugų, tai patikėkite, aš nuolat turėčiau būti atostogose ar išvykęs į komandiruotes, nes aš visiškai negalėčiau vykdyti savo funkcijų“, – sakė E. Pašilis.

Per trejus savo vadovavimo metus Generalinei prokuratūrai E. Pašilis sakė paskyręs daugiau nei 55 vadovus iš 80.

Jis teigė, jog per savo vadovavimo laiką nė karto nenusišalinęs nuo sprendimų ir nematęs tam pagrindo.

„Vadovavausi ir vadovaujuosi šiuo metu principu, kad bent jau mano artimoje komandoje, tarp artimų vadovų nėra nė vieno nei kursioko, nei grupioko, nei giminaičio apskritai prokuratūroje“, – patikino E. Pašilis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jelena

Jelena portretas
Prašau paaškinti, kodėl Generalinie prokuratūra netyrė Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokūrorės Vidos Kaubrytės piknaudžiavimo tarnybiniame padėtymi faktą? Parašiau prašymą Generaliniam prokurorui - byla buvo persiusta į Klaipėdos Apygardos prokuratūra ir visį faktai paslepti. Galutinius sprendimas prieemė Klaipįėdos Apygardos teismo pirmininkas Arvydas Daugėla, kuris buvo mano Klaipėdos apygardos teismo baudžiamojsios bylos apėliacinės kolėgijos naris. Teisėjas nenusušišalino nuo prašymo pradėti įkiteisminį tyrimą Klaipėdos apylinkės prokūrorės Vidos Kaubrytės atžvylgių, todėl kad reikėjo paslėpti savo arbo broką.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių