Quantcast

D. Radzevičius: draudimais problemos neišspręsime

Kai kuriems politikams prabilus apie LNK licencijos naikinimą ar net pradėjus nurodinėti, kur jie turėtų dėti reklamą, kilo pavojus, kad galime atsidurti vos per žingsnį nuo sovietmečiu galiojusios cenzūros.

Ragina atimti licenciją

Prieš savaitę Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Vytauto Bako išsakytą siūlymą stabdyti "MG Baltic" koncerno valdomos LNK televizijos licenciją į miltus sumalė tiek Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, tiek ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

"Lietuva yra teisinė valstybė ir mes turime įstatymus, kurie numato pagrindus, kada gali būti licencija atimta ar sustabdyta, ar pristabdyta. Žinome, kad tai gali daryti ne bet kas, o Lietuvos ir radijo televizijos komisija ir kad visuomenės informavimo įstatymas labai aiškus bei jo pagrindai taip pat aiškūs. Todėl labai atsakingai galėčiau atsakyti, kad, esant dabartinei situacijai, bent LNK atžvilgiu šis įstatymas tokių pagrindų nenumato, kad galėtų būti sustabdoma licencija", – Žinių radijui kalbėjo šalies vadovė.

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius įsitikinęs, kad, atėmus licenciją iš LNK dar neįvertinus visos situacijos iki galo ir nesulaukus išvadų, kiltų milžiniškas skandalas.

"Situacija su "MG Baltic" nekeičia nieko. Pateiksiu paprastą pavyzdį: Lietuvoje taip jau susiklostė, kad yra ir žmogžudysčių, ir keliuose kažkas girtas vairuoja, bet aš dar negirdėjau, kad tai būtų pretekstas už tai siūlyti atgaivinti mirties bausmę ar įvesti kažkokius griežtesnius reguliavimus, pavyzdžiui, privalomąjį gydymą nuo alkoholizmo. Tai būtų absurdas, jei dėl vienos konkrečios situacijos, kuri dar teisiškai net nėra įvertinta iki galo, būtų keičiami įstatymai. Mažų mažiausiai kiltų skandalas", – įsitikinęs D.Radzevičius.

Nori kontroliuoti reklamą

Vis dėlto atsirado ir pritariančiųjų tokiems siūlymams. Štai konservatorius Jonas Survila viešai pateikė savo įžvalgas, kaip reikėtų pasielgti esant šiai situacijai: "Pirmiausia, nutraukti ir viešai deklaruoti, kad per būsimas rinkimų kampanijas nebeužsakinės jokios reklamos tose žiniasklaidos grupėse, kurioms (arba jų vadovams) yra pareikšti įtarimai."

"Mes kalbame apie nekaltumo prezumpciją. Įtarimų pareiškimas neatima jokiam piliečiui teisės balsuoti rinkimuose, klausytis reklamos ir t.t. Tai aš nelabai suprantu, kokia čia filosofija, – tokį siūlymą komentavo D.Radzevičius. – Bet kuris pilietis, net ir nuteistas, ne tik įtariamasis, gali sugalvojęs agituoti draugus, pažįstamus balsuoti. Tai ką, mes eisime dar toliau? Visiems nuteistiesiems arba įtariamiesiems nusikaltimais ar administraciniais teisės pažeidimais, pavyzdžiui, kokiems greičio viršytojams uždrausime rinkimuose balsuoti? Nėra net ką komentuoti, absurdas."

Tinklaraštininkas Ričardas Savukynas taip pat nepritarė šiai idėjai ir priminė, kad, atėmus licenciją iš LNK, būtų uždaryta pusė Lietuvos žiniasklaidos.

"Jonas Survila rašo, kad išgirdo iš Vytauto Bako puikią idėją – atimti transliavimo licenciją iš LNK (be tos licencijos TV negauna radijo dažnių, o jei negauna – negali ir transliuoti). (...) Taip, tik imkime ir uždarykime kokią pusę žiniasklaidos, nes kažkas kažką įtarė. Dar iki bet kokio teismo uždarykime.

Jo, aš jums priminsiu, kad iš esmės Lietuvoje tėra tik LNK ir TV3, t.y. jau ir taip mažiau TV kanalų, nei reikia tam, kad atsirastų konkurencija. Ir, beje, kur nors Latvijoje, kur kažkaip teliko TV3 (nes susipirko konkurentus), reklamos kainos padidėjo trečdaliu, o dar kažkas ten iš konkurencijos tarnybų nusprendė, kad nuolaidos už reklamos pirkimus yra nekonkurenciška, tai vat, štai jums ir prašom", – savo tinklaraštyje rašė R.Savukynas.

"Viešinti nesąžiningą kampaniją ir jų organizatorius yra svarbiau ir taip bus žymiai daugiau naudos visuomenei, kuri pati atsirinks, kas sąžiningai dirba, kas nesąžiningai, už ką balsuoti ir už ką nebalsuoti", – pridūrė D.Radzevičius.

Verslas ir žiniasklaida

J.Survila taip pat pasiūlė ateityje "protingu įsigaliojimo terminu priimti įstatymo nuostatas, draudžiančias tiems patiems akcininkams turėti kontrolinius akcijų paketus ir alkoholį gaminančių įmonių (kuris labai priklauso nuo valstybinės akcizų politikos), ir žiniasklaidos priemonių".

"Lietuva yra laisva demokratinė šalis, kurioje bet kuris legaliai veikiantis verslas gali užsiimti legalia veikla, taip pat ir žiniasklaidos verslu. Jeigu yra daromi nusikaltimai, etikos pažeidimai ar kita nesąžininga veikla, dabartiniai įstatymai labai aiškiai reglamentuoja, kas tuomet turi įvykti. Jeigu daromas nusikaltimas, prokuratūra iškelia bylą ir nubaudžia tą nusikaltimą padariusius asmenis, – teigė LŽS pirmininkas. – Pareikšti įtarimai dar nereiškia, kad žmogus kaltas. Todėl manau, kad tiek Vyriausioji rinkimų komisija, tiek Visuomenės informavimo etikos komisija gali rasti žymiai efektyvesnių sprendimų, kaip savireguliacija galima išspręsti tuos atvejus, kai kalba eis apie nesąžiningas rinkimų kampanijas ir reklamas."

"Jonas Survila ima įvedinėti kažkokius šyvos kumelės pseudoteisinius kliedesius, už kuriuos paskui Lietuvai dar reikėtų atsiskaitinėti per tarptautinius teismus, nes baudimas, paremtas ne įrodymu, o įtarimais – prieštarauja bet kokiems teisiniams principams", – rašė R.Savukynas.

"Reguliavimas turi vykti griežtai laikantis normų, – mano D.Radzevičius. – Nauji draudimai ir ribojimai neišsprendžia nei vienos iš nesąžiningo verslo veikimo problemų. Priešingai, tiems, kurie veikė nesąžiningai iki šiol, atsiveria dar daugiau pagundų, galimybių ir norų veikti ne viešai, o paslapčia. Ateitų juodųjų technologijų suklestėjimo metas", – įsitikinęs LŽS pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
paska lazdele tas ir diriguoja muzikai o muzika tai briuseline.......

...

... portretas
CHA: "Lietuva yra laisva demokratinė šalis, kurioje bet kuris legaliai veikiantis verslas gali užsiimti legalia veikla, taip pat ir žiniasklaidos verslu" - kam tas MELAS: žiniasklaida yra LICENCIJUOJAMA veikla, taip kad TIKRAI ne kiekvienas verslas gali ja užsiimt (aišku, TIKIU kad LABAI norit ir ginklais neribotai imti prekiaut, bet - deja, negalima kiekvienam!). Taip kad - nemyžk čia mums ant galvų ir neaiškink kad tai tik lietutis.

untokas --kodėl NESPRENDŽIATE problemų be DRAUDIMŲ,

untokas  --kodėl NESPRENDŽIATE problemų be DRAUDIMŲ, portretas
RADZEVIČIAU,----šitiek metų vadovauji SKALIKŲ šutvei ir VISUOMENĖS informavimo-KLAIDINIMO problemos tik DIDĖJA,žiniasklaidos reitingai MAŽĖJA. Negi nematai, ar NORO neturi ,kad ŽINIASKLAIDĄ UŽGOŽĖ užsakomieji--klaidinantys VISUOMENĘ straipsniai,-----SKALIKŲ šeimoje susitvarkykite patys--kodėl to nedarote? ir laukiate ,kol SEIMAS pritaikys kraštutines SANKCIJAS,-----juk šitaip toliau tęsti ŽINIASKLAIDOJE visuomenės klaidinimo veiklą -NEGALIMA. Negi NESUVOKETE ,kad žiniasklaida yra labai atsakinga darbo SRITIS
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių