Quantcast

Didžiausiose nacionalinėse pratybose vėl bus imituojamas hibridinis karas

  • Teksto dydis:

Kitąmet didžiausiose nacionalinėse pratybose „Žaibo kirtis 2016“ numatoma tobulinti veiksmų suderinamumą taikos metu pasitelkiant kariuomenę ir Vidaus reikalų ministerijai pavaldžius kovinius vienetus, iškilus vadinamojo hibridinio karo grėsmei.

„Planai dideli, norime treniruoti greitojo reagavimo pajėgų batalionų kovines grupes, vietovėje išskleisti štabus, kartu ketiname organizuoti ir dalinę rezervo karių mobilizaciją“, – penktadienį Krašto apsaugos ministerijos pranešime sakė Jungtinio štabo Karinio rengimo valdybos viršininkas pulkininkas leitenantas Nerijus Stankevičius.

Šią savaitę įvyko pratybų „Žaibo kirtis 2016“ pirminė planavimo konferencija.

Lauko taktinėse pratybose dėmesys bus skiriamas veiksmams taikos metu, taip pat atsiradus ekstremalioms situacijoms ir galbūt įvedus nepaprastąją padėtį šalyje.

Kasmetinės pratybos „Žaibo kirtis“ yra vienintelės tokio tipo pratybos Lietuvoje, kuriose veikia tik nacionaliniai vienetai. Jie treniruojasi veikti hibridinio karo atveju iki NATO pajėgų atvykimo, kol dar nepaskelbta karo padėtis šalyje.

Per pratybas, kaip ir pernai, planuojama įsteigti mobilizacijos šaukimo punktus ne mažiau kaip keturiuose Lietuvos miestuose. Į juos turės atvykti šaukimus gausiantys rezerve esantys kariai jų duomenims sutikrinti.

Viename iš Lietuvos miestų numatoma aktyvuoti Ekstremalių situacijų operacijų centrą ir pasitelkti medicinos įstaigą sužeistiesiems evakuoti bei hospitalizuoti.

Siekiant, kad per pratybas situacijos būtų tikroviškesnės, ketinama pasitelkti apie 300 karių priešui imituoti.

Mokymus „Žaibo kirtis 2016“ planuojama surengti kitų metų kovo mėnesį.

Šiemet pavasarį vykusiose pratybose „Žaibo kirtis 2015“ dalyvavo daugiau nei 3 tūkst. Lietuvos karių ir apie 500 vidaus reikalų sistemai priklausančių pareigūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių