Quantcast

Didesnėms seniūnijoms – daugiau savarankiškumo

  • Teksto dydis:

Didesnės seniūnijos turės daugiau savarankiškumo – turėdamos atskirus biudžetus, galės pačios vykdyti viešuosius pirkimus.

Seimas šią savaitę priėmė pataisas nustatydamas dvi seniūnijų  formas – savivaldybės biudžetinę įstaigą ir savivaldybės administracijos filialą. Iki šiol įstatymai numatė tik pastarąją seniūnijos  formą. Administracijos filialai negali vykdyti viešųjų pirkimų, viešąsias paslaugas gali teikti tik išimtiniais atvejais, seniūnas neatlieka vidaus administravimo.

Pagal naująją tvarką, seniūnija kaip atskira biudžetinė įstaiga galės veikti, jei jos aptarnavimo teritorijoje bus ne mažiau kaip 2 tūkst gyventojų, ji teiks gyventojams viešąsias paslaugas ir joje dirbs ne mažiau kaip 10 žmonių.

Taip pat pataisomis sugriežtinti reikalavimai seniūnaičiams: jais galės tapti tik nepriekaištingos reputacijos asmenys. Seniūnaičiais negalės tapti savivaldybės tarybos narys, kontrolierius, administracijos direktorius ar tarnautojas, neveiksnus asmuo. Seniūnaitis yra vietos gyventojų atstovas, jis renkamas trejų metų kadencijai, pareigas atlieka visuomeniniais pagrindais.

Seniūnaitijos sudaromos iš gyvenamųjų vietovių ar jų dalių. Sudarant seniūnaitijas, jos gyventojų, susietų kaimynystės ryšiais ir poreikiais, skaičius paprastai turi būti ne didesnis kaip 500 gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių