Quantcast

Nacionalinio diktanto vertinimo komisijos pirmininkė: pastebiu interneto įtaką

Penktadienį jau 10-ąjį kartą buvo rašomas Nacionalinis diktantas. Ekspertams atrinkus padariusius mažiausiai klaidų, šie bus pakviesti į balandį vyksiantį finalą.

Visi norintieji pasitikrinti savo gimtosios kalbos žinias penktadienį jau 10-ąjį kartą rinkosi mokyklose, bibliotekose, savivaldybėse rašyti nacionalinio diktanto. Šiais metais LRT laidų vedėjas Marijus Žiedas skaitė Alvydo Šlepiko tekstą „Bedugnė“.

Nemažai rašiusiųjų sako, kad sunkiausia buvo skyryba.

„Gramatika pati nėra taip sudėtinga, kaip atskirti tą dialogą. Kiekvienais metais ties dialogu daugiausia suklystu“, – sako diktantą rašiusi Daina.

„Anksčiau neturėdavau laiko labai, o dabar esu pensininkas, tad jau trečią kartą rašau. Kartais skyryba, dėl kablelio suabejodavau, o šiaip atrodo gerai parašiau“, – įspūdžiais dalinosi Gediminas.

Nacionalinio diktanto vertinimo komisijos pirmininkė Aldona Šventickienė sako, kad skyryba išties yra didelė problema, nes ji dabar laisvesnė, o vis dar prisimename senąsias taisykles. Didesnį rūpestį kelia ir internetas, raštingumui darantis nemažą neigiamą įtaką.

„Daugelį metų buvau ir nacionalinio diktanto vertinimo komisijos, ir valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros egzamino vertinimo komisijos pirmininkė, tikrai pastebiu, kad internetas daro įtaką. Todėl, kad varnelės ant „š“, „č“ dažnai nerašomos, taškai ant „i“, ant „ė“, ant „j“ irgi jau nėra būtinybė rašyti šiandieniniam jaunimui, tai įtakos yra, tačiau tokie diktantai paskatina susitelkti ir atidžiau rašyti“, – pasakoja A. Šventickienė.

Kelias dienas diktantus tikrinsianti komisija išrinks geriausiai parašiusiuosius, kurie balandžio mėnesį bus pakviesti dalyvauti antrajame nacionalinio diktanto ture. O pačius geriausius pasveikins ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių