Quantcast

Dėl sovietinio stiliaus mokyklų ketina sekti Vakarų pavyzdžiu

Septynios iš Lietuvoje dominuojančių sovietinių mokyklų-kareivinių pagal suomių pavyzdį pradės virsti gyvenamosiomis patalpomis.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Švietimo aprūpinimo centro Projektų administravimo skyriaus vedėjos Dalios Lėckaitės teigimu, absoliuti dauguma Lietuvos mokyklų – statytos sovietmečiu.

Projekte, kurio tikslas modernizuoti mokyklų erdves, dalyvaus konkurso būdu atrinktos mokyklos: Kauno Vinco Kudirkos progimnazija, Marijampolės Jono Totoraičio progimnazija, Kauno rajono Šlienavos pagrindinė mokykla, Vilniaus Baltupių mokykla, Kėdainių „Ryto“ progimnazija, Klaipėdos Gedminų progimnazija.

Kaip sakė D. Lėckaitė, didžiosios progimnazijos buvo pasirinktos su tikslu, kad nebūtų uždarytos, dėl mažėjančio mokinių skaičiaus nenumirtų.

„Ne paslaptis, buvo renovuota ne viena pagrindinė mokykla, nors netrukus užsidarė dėl sumažėjusio vaikų skaičiaus. Norint nuo to apsisaugoti, buvo pasirinktos tikrai perspektyvios mokyklos“, – Eltai sakė ŠMM Švietimo aprūpinimo centro Projektų administravimo skyriaus vedėja.

Tikslas – padaryti mokyklas patrauklesnes, kad edukacinės erdvės būtų modernesnės.

Paklausta, kada jau bus galima išvysti, kaip turėtų atrodyti moderni mokykla, D. Lėckaitė kalbėjo apie metų pabaigą.

„Jei viskas bus gerai su rangos darbais, kaip žinote pas mus su statybininkais visko nutinka, bent jau fizinė pastatų būklė turėtų būtų aptvarkyta iki rugsėjo, dar iki Naujųjų metų reikės supirkti baldelius. 2018-ųjų pabaigoje tikimės pamatyti galutinį rezultatą“, – sakė specialistė.

Kaip pabrėžė D. Lėckaitė, projekto pinigai – palyginti nedideli, tad bus sutvarkytos ne visos minėtų mokyklų patalpos, o tik dalis jų.

„Tikslas – padaryti mokyklas patrauklesnes, kad edukacinės erdvės būtų modernesnės, nes, kaip žinia, modernių mokyklų pas mus nėra. Vienintelė Vilniaus Balsių progimnazija pastatyta pagal naują projektą. Visa kita –sovietinės statybos. Tikslas buvo pasikviesti gerų architektų komandą, kuri pasižiūrėtų, kokių yra mokyklų pasaulyje, kokia turi būti moderni mokykla. Architektai pateikė projektinius pasiūlymus, tačiau pagal gautus pinigus, bus įgyvendinta nedidelė projektinių pasiūlymų dalis“, – sakė Eltos pašnekovė.

Paminima, kad į mokyklas sukišta galybė pinigų – ne tik Lietuvos, bet ir Europos Sąjungos, o antrą valandą po pamokų jos užrakinamos, šeštadieniais ir sekmadieniais – tuščios, per atostogas taip pat.

„Tai labai neracionalu, o tėvai neturi kur dėti vaikų, kai dirba“, – sakė Baltupių progimnazijos direktorius Viktoras Blinovas.

Švietimo aprūpinimo centro Projektų administravimo skyriaus vedėja mokyklų modernizavimo su Visos dienos mokyklos koncepcija nesiejo, tačiau neatmetė galimybės, kad projektas pasitarnaus ir jai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

neprileiskit lybersosu vel prie mokyklu

neprileiskit  lybersosu  vel prie mokyklu portretas
ir aplamai prie mokymo sistemos --nes sie parazitai lyberastiniai tu reformu pridirbo tiek ir tiek ,pagal svedus, pagal amerikonus, japonus pedikus ir balvonus ....dabar jau pagal suomiska projektta ...ko pasekoje sunaikinta mokslo sistema vaikai vaiksto pusdurniais ,su vargu mokantys skaityt ir rasyt ....bet uztat jau nuo pradinuku klasiu puikiai ismano kaip tratintis per sikna ir ka reikia ciulpt vietoj bon-bonkiu, antra tai pinigai ismesti y bala -tiksliau y lyberastiniu reformatu kisenes.....

eikit

eikit portretas
įdomu, kuo patrauklus tas betoninis karalienės Mortos darželis Juozapavičiaus prospekte?Savo spalva jis primena IX fortą
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių