Quantcast

Dėl referendumo su dviejų savaičių pertrauka – abejonės

Konstitucinis Teismas (KT) sausį planuoja imtis Seimo nutarimo, ar referendumas dėl dvigubos pilietybės išplėtimo gali vykti su dviejų savaičių pertrauka.

„Sausį Konstitucinis Teismas ketina pradėti nagrinėti bylą pagal Seimo nutarimą“, – BNS sakė KT atstovė spaudai Giedrė Maksimaitytė.

Seimas spalio pabaigoje nutarimu kreipėsi į Konstitucinį Teismą prašydamas įvertinti savo priimtą nutarimą, kuriuo paskelbiamas referendumas dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo. Numatyta, kad referendumas vyks kitų metų gegužės 12 dieną ir gegužės 26 dieną su numatomu prezidento rinkimų pirmuoju ir antruoju turu.

Abejones dėl referendumo organizavimo su dviejų savaičių pertrauka iškėlė buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius ir opozicijos atstovai.

Jie kelia klausimą, ar balsavimas su dviejų savaičių pertrauka nepažeis konstitucinio asmenų lygiateisiškumo principo, mat asmenys, kurie balsuos antrąją referendumo dieną, turės daugiau informacijos apie jį nei balsavusieji pirmąją dieną.

Kreipimąsi į KT parengė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė, jos teigimu, iki referendumo turi būti išsklaidytos visos abejonės dėl jo konstitucingumo ir atitinkamai rezultatų legitimumo.

Seimas spalį priėmė sprendimą skelbti referendumą dėl dvigubos pilietybės išplėtimo, keičiant Konstitucijos 12 straipsnį.

Piliečiams privalomajame referendume būtų teikiama balsuoti dėl tokio Konstitucijos pakeitimo teksto: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais. Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę, Lietuvos Respublikos pilietybės nepraranda. Kitais atvejais Lietuvos Respublikos pilietis negali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, išskyrus konstitucinio įstatymo nustatytas išimtis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato konstitucinis įstatymas.“

Valstybių europinės ir transatlantinės integracijos kriterijai būtų nustatyti konstituciniame Pilietybės įstatyme.

Šiuo metu Konstitucija numato, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis.

Referendumu priimti Konstitucijos pakeitimai įsigaliotų 2020 metų sausio 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
širinskienei reikėtu ne užmiršto talonėlių prispauzdinti ir prieš verygą ,paruošti daug tonų pigaus alaus,skalbimo miltelių ir kito niekalo Įpareigoti prekybos tinklus visą savaitę išdavinėti tą šlamšta bonžams,pensininkams,pijokams prabalsavus išdavinėti.Praktikos yra.Ir referendumas bus įvykęs.

Lievas toks

Lievas toks portretas
tas įstatymas.Kaip anksčiau sakydavo,,pusė luptas, pusė skustas".Žodžiu, nevykes skiedalas.Darbo ir laiko įdėta o naudos jokios. Kaip ir viskas ką kolhoznikai pagamina

...

... portretas
Jei jau galimos dvi dienos, tai galimos ir trys, jei galima 2 sav. pertrauka, tai - GALIM kalbėt ir apie 16 metų pertrauką.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių