Quantcast

Dėl e. sveikatos sistemos kūrimo prašoma prokurorų išvadų

  • Teksto dydis:

Registrų centras, įvertinęs Susisiekimo ministerijos atlikto vidaus audito išvadas ir papildomus vidaus tyrimus, prašo prokurorų įvertinti e. sveikatos sistemos ir dviejų jos posistemių kūrimą.

Pasak centro vadovo Sauliaus Urbanavičiaus, diegiant sistemą galėjo būti ne tik pažeistos viešųjų pirkimų procedūros, bet ir nesugebėta, o gal ir nenorėta iš sistemos diegėjų laiku pareikalauti atsakomybės, ištaisyti trūkumus.

„Šiuo metu e. sveikatos sistema veikia stabiliai, paslaugų ir vartotojų skaičius sparčiai auga. Norime, kad praeityje didžiulę reputacinę žalą įmonei, sistemai ir jos valdytojui atnešusioje istorijoje pagaliau būtų padėtas taškas ir pateikti aiškūs atsakymai“, – pranešime spaudai sakė S. Urbanavičius.

Norime, kad praeityje didžiulę reputacinę žalą įmonei, sistemai ir jos valdytojui atnešusioje istorijoje pagaliau būtų padėtas taškas.

Registrų centras įvertino tris e. sveikatos sistemos, e. recepto ir Nacionalinės medicininių vaizdų archyvavimo ir mainų informacinės sistemos diegimo sutartis. Audito metu nustatyta, kad konkursuose nebuvo laikomasi įstatymo, paslaugų perdavimo–priėmimo aktai pasirašyti dar gerokai iki įdiegiant visus sistemos funkcionalumus.

Be to, nustatyta, kad šiemet paaiškėjusios e. sveikatos sistemos spragos, kai vartotojams galėjo būti prieinami kitų pacientų ir gydytojų asmens duomenys, galėjo būti žinomos dar 2015 metais, kai jas identifikavo techninę priežiūrą atlikusi įmonė, tačiau iki šiol jokių veiksmų nebuvo imtasi.

E. sveikatos sistemos auditas gegužę parodė, kad ji buvo kuriama neskaidriai, o rangovus pasamdęs Registrų centras neužtikrino pakankamos jų priežiūros. Be to, auditoriams abejonių sukėlė įtartini susitarimai su rangovais ir papildomų paslaugų pirkimas.

Europos Sąjungos remiamas e. sveikatos projektas įgyvendinamas nuo 2005 metų, investicijos į jį siekė 40 mln. eurų. Sistema skaitmenizuoja pacientų duomenis – ligos istorijos įrašus, receptus, gydymą, tyrimų rezultatus, sudaryti galimybę keistis šiais duomenimis tarp gydymo įstaigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
NĖ viena e'sistema tinkamai nedirbo... bet 'gudručiai' BŪTINAI mums nori primest e'balsavimą.

Blinda

Blinda portretas
Pilnas bardakas. Ateini i vaistine, vaistu neturi. Kitoje vaistineje nezino, kas kompensuos uz vaistus, trecioje siulo ateiti uz menesio... Blyn, apsispreskit pagaliau. Zmonems vaistu reikia cia ir dabar!

LOLO

LOLO portretas
kada VERLYGA PAKOMENTUOS E SISTEMOS GUDRYBES NES JAU PAS GYDYTOJA PAPULTI NORS VAISTU IŠSIRAŠYTI LAUKIAM 3-4 MEN
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių