Quantcast

Daugiau nei šimtas EHU dėstytojų spalį gali būti atleisti

  • Teksto dydis:

Apie 120 Vilniuje veikiančio baltarusiško Europos humanitarinio universiteto (EHU) dėstytojų nuo spalio 1-osios baigiasi darbo sutartys, jie nėra tikri, ar sutartys bus pratęstos, sako universiteto darbuotojų profesinių sąjungų atstovai.

Apie 120 Vilniuje veikiančio baltarusiško Europos humanitarinio universiteto (EHU) dėstytojų nuo spalio 1-osios baigiasi darbo sutartys, jie nėra tikri, ar sutartys bus pratęstos, sako universiteto darbuotojų profesinių sąjungų atstovai.

„Rugsėjo 30-ąją baigiasi visi kontraktai, ir tie, kurie aktyviai dalyvavo (protestuose - BNS), aišku, pratęsimo negavo“, - BNS sakė EHU darbuotojams atstovaujančios Samdomų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Irina Judina.

Pasak jos, universitetas esą jau grąžino į darbą apie 70 dėstytojų: su 17 darbuotojų pasirašytos penkerių metų sutartys, dar apie 50 darbo sutartis pratęsė vieneriems metams.

Kaip teigia I.Judina, iš viso nuo spalio pradžios, kuomet universitete prasidės mokslo metai, dar nėra aiškus 120-ies dėstytojų likimas. Anot jos, nemaža dalis dėstytojų, kuriems gresia atleidimai, yra Baltarusijos piliečiai.

Darbuotojai, su kuriais sutartys nepratęstos, šiuo metu dėl to rengia ieškinį teismui. Taip pat ginčijama ir praktika įdarbinti dėstytojus EHU ne pagal darbo, o pagal jokių socialinių garantijų nesuteikiančias paslaugų sutartis.

„Darbuotojai skundžia tokių kontraktų teisėtumą ir tai, kad jie nebuvo pratęsti, nes kai kurių darbo santykiai su EHU tęsiasi ir 5, ir 6 ar net 9 metus“, - sakė ji.

Anot I.Judinos, rugsėjo pabaigoje teismas nagrinės ir buvusio universiteto Senato pirmininko Pavelo Tereškovičiaus galimo neteisėto atleidimo klausimą - jis aktyviai dalyvavo darbuotojų profesinės sąjungos veikloje.

EHU prorektorius komunikacijai ir plėtrai Darius Udrys BNS sakė, kad iš viso naujiems mokslo metams sudarytos naujos darbo sutartys su 77-iais buvusiais universiteto dėstytojais, dar 15 dėstytojų dirba kitais pagrindais.

Jis taip pat sakė, kad universitetas planuoja sukurti dar 26 vietas dėstytojams pagal individualios veiklos sutartis, bei pripažino, kad likusiems darbas nebus pasiūlytas.

„Siekiama pagerinti sąlygas mūsų dėstytojams - suprantame, kad darbo sutartis yra geresnis įdarbinimo būdas. Mes galvojome, kad netrukus grįšime į Baltarusiją, tačiau dabar aiškėja, kad būsim Lietuvoje dar kurį laiką, todėl reikia įveikti ir universiteto laikinumo klausimą (...). Mes peržiūrime programas, todėl negalime įsipareigoti ilgesniam laikui (nei metai) visiems dėstytojams, bet norėtumėme šį procesą pabaigti dar šiemet“, - sakė jis.

D.Udrys sakė, jog reorganizacija tikimasi pasiekti ir geresnės studijų kokybės.

Jis taip pat teigė, kad universitetas „gerbia darbuotojų teisę kreiptis į įvairias institucijas, kurios gina jų teises“, jei jie mano, kad teisės turi būti ginamos.

Iki 2004 metų Baltarusijoje veikęs Europos humanitarinis universitetas dėl Baltarusijos režimo spaudimo 2004 metais buvo priverstas nutraukti savo veiklą šioje šalyje.

Padedant Lietuvos Vyriausybei, Europos Komisijai ir Jungtinėms Valstijoms, universitetas atnaujino savo veiklą Lietuvoje ir nuo 2005 metų siūlo studijuoti bakalauro bei magistro pakopų programose.

Universitete daugiausia mokosi studentai iš Baltarusijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių