Quantcast

Daugėja rajonų, dėl liūčių skelbiančių ekstremalią situaciją

Lietuvai, ypač šiauriniam ir šiaurės rytų regionui, kenčiant nuo stiprių liūčių, jau kelios savivaldybės savo teritorijoje paskelbė ekstremalią situaciją.

Prie Panevėžio, Šilutės ir Rokiškio rajonų prisijungė ir Kupiškis bei Pasvalys.

Pasvalio rajono savivaldybės civilinės saugos vyriausiasis specialistas Linas Mainonis BNS informavo, kad ekstremali situacija paskelbta nuo penktadienio 11 valandos.

Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus atstovė Aldona Sabienė BNS pranešė, kad rajone nenuimta apie 20 – 25 proc. derliaus.

„Pupų nenuimta apie 4 tūkst. hektarų iš 5 tūkst. deklaruotų. Pupos yra patvinusios ir ankštys jau yra sudygusios. Javų, žieminių ir vasarinių kviečių – 500 – 900 hektarų, vasarinių rapsų nenuimta apie 1 tūkst. hektarų. Problema yra daržininkams, morkos, kopūstai apsemti, dalis paskendo, pūva“, – BNS sakė A.Sabienė.

Pasak jos, gyvulininkyste užsiimantys ūkininkai jau pranešė negalintys ruošti pašaro. 

A.Sabienė pabrėžė, kad labiausiai žemdirbiai jaudinasi, kaip teks įvykdyti prisiimtus įsipareigojimus Nacionalinei mokėjimų agentūrai. Moteris taip pat neatmeta, kad galimi ūkininkų bankrotai: „Pats (Pasvalio) ūkininkų sąjungos pirmininkas sako, kad situacija veda prie bankrotų“.

A.Sabienė abejojo, kad savivaldybė parems nukentėjusius ūkininkus.

„Mūsų varpinė tuščia“, – teigė ji.

Kupiškio rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus vedėjas, estremaliosios situacijos Operacijų centro vadovas Saulių Kareiva BNS sakė, kad rajono ūkininkai negali nuimti nei derliaus, nei ruošti dirvų pavasariui, todėl nuo ketvirtadienio pietų paskelbta ekstremali situacija.

„Kritulių norma nuo rugsėjo 11 iki 18 dienos metinę viršijo net keturis kartus, nebegalima vykdyti žemės ūkio darbų: neįmanoma nuimti derliaus, įvažiuoti į laukus“, – BNS sakė S.Koreiva.

Anot jo, Kupiškio rajone liko nenuimta apie 30 proc. pasėlių: kviečių, rapsų, ankštinių kultūrų. 

Dar nesuartos ir žiemkenčiams sodinti neparuoštos dirvos – iš 18 tūkst. hektarų tik 1 tūkst. hektarų plote pasėti žiemkenčiai.

„Ir tai neaišku, kaip jie atlaikys, išžiemos, nes lietus plauna“, – BNS sakė savivaldybės atstovas.

Nuo gausaus lietaus kenčia ir Zarasų, Kėdainių, Ukmergės, Švenčionių, Ignalinos, Biržų rajonai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaskit

kaskit portretas
kuo daugiau kudru ,kad nusodint vandens lygi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių