Quantcast

D. Grybauskaitei – atstumtais pasijutusių signatarų priekaištai

Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė apgailestauja, kad Kovo 11-osios Akto signatarai nepakviesti dalyvauti oficialiuose Valstybės atkūrimo 100-mečio jubiliejaus renginiuose.

Pasijuto atstumti

„Mes, signatarai, iš tikrųjų niekur nesame pakviesti, tiesa, vakar prezidentė mus pakvietė į Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimo ceremoniją Daukanto aikštėje. (...) Mes kartėlio nejaučiame, mes žinome vieną paprastą dalyką: tai, kas šiandien yra labai reikšminga, po 10-15 metų yra smulkmena, išlieka istorijoje taškai, kurie yra esminiai, kertiniai ir pagrindiniai, o mes esame tie žmonės“, - antradienį po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu žurnalistams sakė B. Valionytė.

Ji akcentavo, kad signatarai niekada nėra konfrontavę su niekuo.

„Mes niekada nesame konfrontavę su niekuo. Turbūt čia yra konfrontacijos esmė dar senesnė, kad 1991 metų sausio 13-ąją mes buvome truputį skirtingose barikadų pusėse“, - apie Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę kalbėjo B. Valionytė.

Nuo platesnių komentarų ji susilaikė. „Manau, kad tai yra šaknis, bet nemanau, kad tokia šimtmečio proga apie tai čia reikia kalbėti“, - sakė ji.

B. Valionytė sakė, kad į oficialius renginius nepakviesti signatarai patys savo lėšomis suorganizavo puikią gražią šventę Signatarų namuose. Pasak jos, šventėje laukiama svečių iš Latvijos, Estijos, Ukrainos.

Beje, vasario 15 d. rengiamas iškilmingas minėjimas Seime.

B. Valionytė mano, kad signatarams turėjo būti sudaryta galimybė dalyvauti Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) vyksiančiame koncerte „Gloria Lietuvai“.

Turbūt čia yra konfrontacijos esmė dar senesnė, kad 1991 metų sausio 13-ąją mes buvome truputį skirtingose barikadų pusėse.

B. Valionytės manymu, Valstybės šimtmečio proga turėjo būti aukščiausiojo rango diplomatiniai renginiai, nes atvyksta Prezidentai, karališkųjų šeimų nariai.

„Kai Prezidentai buvo Algirdas Mykolas Brazauskas, Valdas Adamkus, buvo rengiami Prezidentūroje šventiniai renginiai, priėmimai taip, kaip daroma pagal valstybės diplomatinį etiketą visame pasaulyje. Pas mus šito nėra, esą lėšų nėra. Galiu jums patarti, kaip puikų vakarą padaryti ir aukšto rango žmonėms (...) - su 25 mūsų žolelių arbatomis, su 16 duonos ir su 17 rūšių medaus, su 25 rūšių sūriais. Visi bus patenkinti, pinigų bus labai nedaug, bet bus mūsų nacionalinis tradicinis dalykas“, - patarė B. Valionytė.

Jos teigimu, Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarai šimtmetį pasitinka „pakelta galva, ištiesta nugara, džiaugiasi švente, kad, antrą kartą valstybę atkūrus Kovo 11-ąją, ji šiandien klesti, ir mes galime švęsti šventę“.

„Jeigu ne Kovo 11-oji, mes paprasčiausia ir nešvęstume šiandien“, - sakė B. Valionytė.

Minint Valstybės jubiliejų ji pasigedo to, kas turi išliekamąją vertę ateinančioms kartoms.

„Švęsti reikia iš dviejų dalių: kad būtų emocija ir kad būtų tai, ką mes paliekame kaip antspaudą, ženklą ateičiai. Vasario 16-osios programoje yra visi tradiciniai renginiai, kurie vyksta eilinę Vasario 16-ąją, aš nematau jokio papildomo renginio, kuris būtų skirtas specialiai šimtmečiui. Pasakymas: švęskime savo širdyje lyg ir geras, be šitos emocijos apskritai jokia šventė neįmanoma. Švęskime savo šeimose? Ką vaikas atsimins, kad jis daug tokių švenčių turėjo namie. Šimtmečio jis, deja, neprisimins“, - sakė B. Valionytė.

Ji norėtų, kad politikai suprastų, ką reiškia valstybės etiketas.

„Man labai gaila Lietuvos, kol Lietuvos elitas ir politikai nesupras sąvokos valstybės etiketas, tol mes ir murkdysimės, atleiskite, šioje baloje“, - sakė B. Valionytė, neslepianti, kad požiūris į signatarus galėtų būti geresnis.

B. Valionytė sakė, kad į signatarų rengiamą Vasario 16-osios minėjimą ketina pakviesti Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį.

Tačiau Seimo pirmininkas V. Pranckietis sakė tokio kvietimo dar negavęs ir negali pasakyti, ar galėtų dalyvauti renginyje, nes jo darbotvarkė sudaroma iš anksto.

„Darbotvarkė sudaroma yra gerokai anksčiau, maždaug prieš dvi savaites būna galutinė darbotvarkė, tuos įsipareigojimus, kuriuos turiu, nenorėčiau jų keisti staiga“, - žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Beje, Seimo vadovas sakė, kad bilietą į Operos ir baleto teatrą pats nusipirko beveik prieš mėnesį.

Parlamento vadovas teigiamai įvertino valstybės šimtmečio minėjimo programą.

„Man atrodo, kad tie renginiai yra ir įspūdingi, ir reikalingi. Mes Seime darome labai tokį rimtą akcentą su deklaracijos pasirašymu. Manau, kad tai išliks labai gilioje atmintyje ir istorijoje taip pat“, - sakė V. Pranckietis.

Sureagavo Prezidentūra

Komentuodamas signatarų pareiškimus, kuriais tarsi atkreipiamas dėmesys į tai, kad jiems Vasario 16 dieną nėra rodomas tinkamas dėmesys, Lietuvos prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė teigė, jog būsimoje šventėje privilegijų atskiroms grupėms nėra.

„Jokių kviestinių balių išskirtiniams ir privilegijuotiems asmenims nėra jau aštunti metai organizuojama. Nebus ir šiemet. Vasario 16-oji yra skirta visiems Lietuvos žmonėms ir sudaroma galimybė į visus atvirus renginius patekti visiems norintiems švęsti. Tai yra visų mūsų šventė. Prezidentūra organizuoja iškilmingą vėliavų pakėlimo ceremoniją Daukanto aikštėje 12 valandą, ten maloniai kviečia absoliučiai visus Lietuvos žmones, kas gali, atvykti, kas negali - stebėti per tiesiogines transliacijas. Tarp jų yra pakviesti ir gerbiami signatarai, kaip ir kitos įvairios institucijos, įvairių organizacijų atstovai“, - kalbėjo M. Lingė.

Kitus renginius, anot prezidentės patarėjo, organizuoja įvairiausios organizacijos ir institucijos. Organizuojamame koncerte, teigė M. Lingė, prezidentė dalyvaus kaip ir visi svečiai. „Už bilietą sumokėta, kaip ir ankstesniais metais“, - pabrėžė šalies vadovės patarėjas.

Signatarų klubo prezidentės Birutės Valionytės antradienį Seime išsakyto komentaro, kad nesutarimai su Prezidentūra yra seni ir kad nepriklausomybės pradžioje Prezidentūra stovėjo kitoje barikadų pusėje, M. Lingė nekomentavo, tik pabrėžė, kad renginiuose jokioms kitoms išskirtinėms grupėms nėra sudaromos išskirtinės, privilegijuotos sąlygos. „Atvirkščiai, mes akcentuojame atvirumą ir galimybę patekti visiems“, - pabrėžė M. Lingė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

praeivis

praeivis portretas
nu, pastatykite tai moterėlei paminklą, galbūt nusiramins

argon

argon portretas
Sėdėjot šiltai ramiai vis tik rūmų viduje, o iš išorės, lauke ir šaltyje, buvote apsupti tūkstančiais beginklių, drasių, pasiryžusių viskam žmonių.Jeigu kas, tie žmonės pirmiausia būtų žuvę. Kur dabar tie žmonės? Kur? Jie neprašo privilegijų. Ar apie tai nepagalvojat, signatarai?

Gorbačiov

Gorbačiov portretas
Ką čia ta įmytus boba šneka ? Kokie dar signatarai ? Ką jie nuveikė tokio ? Bet kas galėjo tada balsuoti už nepriklausomybę, nes TSRS subyrėjimas buvo seniausiai dar Maltos susitikime suplanuotas. Žulikų gauja. Sklypus pasiėmė, rentas ir dykinėja per dienas lodariai. Ir dar dėmesio sau reikalauja.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių