Quantcast

D. Banionio ir S. Sondeckio sūnūs stebisi informacija apie tėvų darbą KGB

  • Teksto dydis:

Nacionalinės premijos laureatų aktoriaus Donato Banionio ir dirigento Sauliaus Sondeckio sūnūs stebisi paviešinta informacija, kad jų tėvai sovietinės okupacijos metais dirbo KGB.

Raimundas Banionis sako, kad apie tėvą kaip KGB agentą šeštadienį išgirdo pirmą kartą, ir teigia nepažįstantis nė vieno asmens, kuris būtų nukentėjęs.

Informaciją apie KGB veiklą skelbiančioje Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro interneto svetainėje rašoma, kad D. Banionis turėjo agento „Broniaus“ slapyvardį, buvo užverbuotas 1970 metais ir teikė KGB žinias apie Amerikos lietuvius.

„Gyvenau 60 metų, gyvenau su juo, nei mačiau, nei girdėjau ką nors. Sako, 1970 metais, kai man buvo 13 metų... Taip, jis buvo Amerikoje tuo metu. Aš nežinau, gal saugumas ir kalbėjosi su juo. Turbūt kalbėjosi tais laikais su visais“, – LNK Žinioms sakė R. Banionis.

„Nepažįstu nė vieno, kas būtų nukentėjęs nuo jo, per 30 metų nepriklausomybės nebuvo nė vienas, kuris pasiskųstų, kad jis kenkė kažkam“, – pridūrė jis.

Sąraše paskelbta informacija ir apie žinomą Lietuvos dirigentą, orkestrų vadovą S. Sondenckį. Anot KGB dokumentų, jis buvo užverbuotas 1962 metais, turėjo agento „Saliuto“ slapyvardį ir agentūriniame tinkle buvo iki 1982-ųjų liepos. KGB domino į JAV emigravęs S. Sondeckio tėvas Jackus Sondeckis.

Sauliaus Sondeckio sūnus sako, kad turi tėvo ir senelio laiškus, ir tikina, kad tėvas nebuvo KGB agentas. Jis pageidauja susipažinti su dokumentais.

„Jeigu buvo kokia nors ataskaita, tai ji turėjo būti jo ranka rašyta, jo raštą mes tikrai labai gerai žinome, ypatingai parašą, aš labai lengvai pasakyčiau, jis ar ne jis“, – LNK Žinioms sakė sūnus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regina

Regina portretas
Didžiausia kiekvienos tautos vertybė yra ŽMONĖS. Net prezidentas nesugebės padėti sukurti joks "gerovės valstybės", kurioje negerbiamas ŽMOGUS

Lina

Lina portretas
Gal baikit vieną kartą ieškoti kaltų, ar dar nenusibodo, visi geriausi Lietuvos rašytojai ir poetai išdavikai, o dabar perėjom prie kitų žinomų ,nusipelniusių Lietuvai žmonių. Gėda!

...

... portretas
Ar ne taip ir Vanag'aitė savo 'medžiagą' rinko, tai KAS tą įrašą ranka padarė?.. o kada? O tikslas AIŠKUS: jei išteisinsim mūsų Tautai nusipelniusius, tai ir Dėdulė REIKALAUS kad į jo atspausdintą pavardę dėmesio nekreiptume.
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių