Quantcast

Buvusio Šiaulių oro uosto vadovo bendrovė uzurpavo valstybinę žemę?

  • Teksto dydis:

Prokurorai kreipėsi į teismą dėl buvusio Šiaulių oro uosto vadovo Romo Mikšio bendrovės savavališkų statybų valstybinėje žemėje, taip neteisėtai įgijus teisę į valstybinės žemės sklypo nuomą Šiauliuose ne aukciono būdu.

Prokuratūra ketvirtadienį pranešė įtarianti, jog bendrovė sklype pastatė sargo namelį, kad tokiu būdu įgytų teisę be aukciono išsinuomoti daugiau kaip pusės hektaro dydžio žemės sklypą.

Prokurorai siekia, kad būtų panaikintas statybos užbaigimo aktas, Nacionalinės žemės tarnybos sprendimas išnuomoti žemės sklypą, pripažinta negaliojančia valstybinės žemės nuomos sutartis bei uždaroji akcinė bendrovė savo lėšomis atlaisvintų valstybinės žemės sklypą.

„Sargo namelis, kuris neturi apibrėžto naudojimo ir ūkinės veiklos pobūdžio ir visiškai nesusijęs su uždarosios akcinės bendrovės žemės sklype vykdoma veikla ir šios veiklos plėtojimu, buvo pastatytas tik tam, kad būtų sukuriamos menamos sąlygos įgyti valstybinės žemės nuomos teisę ne aukciono būdu“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Tyrimo metu nustatyta, kad dar 1993 metais Šiaulių miesto valdybos sprendimu valstybinės žemės sklypas išnuomotas dešimties metų laikotarpiui automobilių parduotuvės statybai. Žemė išnuomota prekybinei firmai, kuri 2012 metais buvo pertvarkyta į uždarąją akcinę bendrovę.

Šios įmonės vienintelis akcininkas yra buvęs Šiaulių oro uosto vadovas R. Mikšys. BNS žiniomis, minima bendrovė yra jam priklausanti statybų ir prekybos įmonė „Ragda“.

Pagal parengtą projektą nuomojamame žemės sklype turėjo būti pastatyti automobilių dalių sandėlis, automobilių stovėjimo aikštelė ir sargo namelis. Dar 1996 metais buvo išduotas statybos leidimas, kuris buvo tęsiamas iki 2003 metų.

Tyrimo metu buvo surinkti duomenys, kad iki 2002 metų lapkričio nuomojamame valstybinės žemės sklype nebuvo atlikta jokių statybos darbų, o statytojas viešame registre paskelbė, kad statyba užbaigta 2012 metais.

Pasak prokuratūros, akivaizdu, kad statybos darbai buvo atlikti ne tik jau negaliojant statybos leidimui – kaip savavališka statyba, bet ir pasibaigus valstybinės žemės nuomos sutarčiai.

2003 metais pasibaigus valstybinės žemės sklypo nuomos sutarčiai, žemės sklypas nebuvo grąžintas savininkui – valstybei. Uždaroji akcinė bendrovė nuo 2003 iki 2016 metų naudojosi valstybinės žemės sklypu nemokėdama žemės nuomos mokesčio.

Pasak prokuratūros, iš projekte numatytų statinių uždaroji akcinė bendrovė pastatė tik 86 kvadratinių metrų sargo namelį ir tik 2015 metais, praėjus beveik 13 metų po valstybinės žemės nuomos sutarties pabaigos, kai Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos padalinys pateikė prašymą išduoti Statinio užbaigimo aktą.

Valstybinė žemė gali būti išnuomota be aukciono, jeigu ji užstatyta fiziniams ir juridiniams asmenims nuosavybės teise priklausančiais ar jų nuomojamais statiniais ar įrenginiais.

Būtent statybos užbaigimo aktas lėmė 2016 metų valstybinės žemės nuomos sutarties sudarymą. Valstybinės žemės nuomos sutartimi uždarajai akcinei bendrovei 32 metų laikotarpiui be aukciono sargo nameliui naudoti išnuomotas daugiau nei pusės hektaro valstybinės žemės sklypas centrinėje Šiaulių miesto dalyje, kurio vertė valstybinės žemės nuomos sutarties pasirašymo metu buvo 149 tūkstančiai eurų.

Prokurorai mano, kad statybos užbaigimo aktas buvo surašytas, nors neturėjo, nes uždaroji akcinė bendrovė neatitiko statytojui keliamų reikalavimų.

R. Mikšys yra įtariamasis Specialiųjų tyrimų tarnybos pernai lapkritį pradėtame tyrime dėl bandymo papirkti Lietuvos karininką. Neoficialiomis žiniomis, R. Mikšys įtariamas veikęs Latvijos aviacijos bendrovės „Wings 4 Sky Group“ interesais.

R. Mikšys Šiaulių oro uostui vadovavo nuo 2006 iki 2015 metų liepos, kuomet buvo atleistas iš pareigų. Kaip tuomet teigė oro uostą valdančios Šiaulių savivaldybės atstovai, R. Mikšys buvo atleistas dėl prastų įmonės rezultatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių