Quantcast

Buvusio J. Miltinio teatro vadovo skundas dėl atleidimo – atmestas

Panevėžio apylinkės teismas atmetė buvusio Panevėžio Juozo Miltinio teatro vadovo Lino Marijaus Zaikausko skundą dėl atleidimo iš darbo.

L. M. Zaikauskas pareigų neteko pernai liepą, jis nepasirodė darbe po dvi savaites trukusių atostogų.

Kultūros ministerija, iki darbo pabaigos nesulaukusi oficialių dokumentų, „kurie pagrįstų direktoriaus nebuvimą darbo vietoje, į teatrą išsiuntė pranešimą apie atleidimą“.

Kreipdamasis į teismą buvęs teatro vadovas L. M. Zaikauskas nurodė, kad su paskirta drausmine nuobauda nesutinka – atleisti jį iš darbo esą nebuvo pagrindo. Be to, ieškinyje teigiama, kad buvo pažeisti teisės aktuose nustatyti procedūriniai pažeidimai – darbo sutartis nutraukta jo atostogų bei nedarbingumo laikotarpiu, kai negalėjo atleisti iš darbo.

L. M. Zaikauskas prašė panaikinti jam skirtą drausminę nuobaudą – atleidimą iš darbo – ir pripažinti, kad tai padaryta pažeidžiant įstatymus.

Jis neprašė grąžinti į darbą, tačiau siekė prisiteisti iš Kultūros ministerijos ir Juozo Miltinio dramos teatro vidutinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką nuo atleidimo iš darbo iki teismo sprendimo įvykdymo dienos, vieną vidutinio darbo užmokesčio kompensaciją ir atlyginti neturtinę žalą. Kultūros ministerija su ieškiniu nesutiko.

Ketvirtadienį teismas L. M. Zaikausko skundą atmetė.

„Teismas konstatavo, kad Kultūros ministerija ieškovo atleidimo dieną neturėjo jokių duomenų, išduotų teisės aktų tvarka, kurie būtų pateisinę ieškovo neatvykimą į darbą. Todėl ieškovas buvo atleistas iš darbo nepažeidžiant įstatymo nuostatų“, – BNS sakė Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vadovė Gabija Vaičeliūnaitė.

Ieškovas teisme taip pat teigė, kad nebuvo supažindintas su įsakymu jį atleisti. Tačiau teismas nustatė, kad įsakymo kopija buvo siųsta elektroniniu paštu, o L. M. Zaikauskas nepateikė jokių duomenų, kad įsakymo kopijos negavo.

Konkursą į Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro vadovus režisierius L. M. Zaikauskas laimėjo 2015 metų spalį.

Anksčiau jis yra dirbęs įvairiuose Lietuvos ir užsienio teatruose, 1992–1999 metais vadovavo Lietuvos rusų dramos teatrui.

Prieš L. M. Zaikauskui netenkant pareigų kilo skandalas dėl jo galimo seksualinio priekabiavimo prie aktorės.

56 metų režisierius šių metų gegužės 4 dieną nuteistas baudžiamojoje byloje dėl seksualinio priekabiavimo, Kupiškio teismas jam skyrė 44 parų areštą.

Teismas apeliacinio skundo dar negavo, tačiau nuteistajam atstovaujantys teisininkai BNS tikino, kad skundas bus paduotas.

Nukentėjusiai aktorei Erikai Račkytei priteista 3 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo ir 100 eurų turtinei žalai atlyginti.

Buvęs teatro vadovas neigia kaltę, teigia, kad nukentėjusiosios yra apkalbėtas, apšmeižtas, tačiau teismas, išnagrinėjęs bylą, šią versiją atmetė ir pripažino jį kaltu.

Už vertimą lytiškai santykiauti Baudžiamasis kodeksas numato areštą arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

L. M. Zaikauską seksualiniu priekabiavimu apkaltino aktorė Erika Račkytė. Ji repetavo L. M. Zaikausko režisuotame spektaklyje „Mergaitės svajonė“. Mergina nurodė, kad per repeticijas J. Miltinio dramos teatro vadovas ne kartą jai minėjo, jog po spektaklio premjeros ji turės su juo „permiegoti“, tokiu būdu atsidėkodama už repeticijas.

Pasak E. Račkytės, L. M. Zaikauskas jai sakė, kad tik turėdama lytinių santykių su juo ji bus žvaigždė, jei ne, bus priversta išeiti iš darbo.

Merginos tvirtinimu, pernai kovo 13 dieną apie 18.30 val. prieš repeticiją vadovas pasakė: „ateik čia“, suėmė jai už veido bei pradėjo pareiškėją bučiuoti per prievartą, įsakydamas jai išsižioti. Tą pačią dieną jis po repeticijos išjungė šviesą ir vėl suėmė už veido bei pradėjo bučiuoti per prievartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių