Quantcast

Bobų vasara – kas tai?

  • Teksto dydis:

Kai nuo medžių pradeda kristi rudeninėmis spalvomis nudažyti lapai, o dirvos paviršių ima kandžioti pirmosios šalnos – dažnai sulaukiame ir orų atšilimo.

Liaudiškai šį atšilimą vadiname bobų vasara, tačiau šis reiškinys nėra susijęs tik su aukštesne oro temperatūra. Svarbus rodiklis yra tam tikra atmosferos cirkuliacija, informuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Virš Azorų salų, esančių Atlanto vandenyno centrinėje dalyje, apie 1500 km į vakarus nuo Portugalijos, įprastai yra anticikloninė aukšto atmosferos slėgio sritis. Kai šio anticiklono šiaurinis gūbrys nusitęsia tiek, kad pasiektų didžiąją dalį Europos, o tuo pačiu ir Lietuvą, iš pietų plūsteli šiltesnis oras ir rudenį mėgaujamės giedrais ir ramiais orais.

Pagal daugiamečius rodiklius, išskirti kada dažniausiai vyksta bobų vasarą – nėra lengva. Standartinė klimato norma (SKN, 1981–2010 m. vidurkis) suvienodina parametrų reikšmes, kadangi skirtingais metais orų sąlygos būna nevienodos. O ir bobų vasara ateina ne tuo pačiu metu. Ir ne kiekvienais metais.

Remiantis atmosferos slėgio ir oro temperatūros SKN, dažniausiai bobų vasara Lietuvoje gali pasitaikyti rugsėjo 18–spalio 10 d. Šiuo laikotarpiu (išskyrus rugsėjo 28 ir 29 d.) atmosferos slėgis yra vidutiniškai aukštesnis nei 1015 hPa (anticikloninė cirkuliacija). Didžiausia tikimybė aukštesnio atmosferos slėgio nulemtiems orams, pagal SKN, yra rugsėjo 19, 20 ir spalio 6 d. Minėtomis dienomis 21 iš 30 metų atmosferos slėgis buvo ne mažesnis nei 1015 hPa (pav.)

Dienų skaičius Lietuvoje, kai atmosferos slėgis buvo ne mažesnis nei 1015 hPa ir maksimali oro temperatūra ne mažesnė nei 15 laipsnių, pagal 1981–2010 m. duomenis.

Iki rugsėjo 25 d. tikimybė, kad maksimali oro temperatūra pakils ne mažiau nei iki 15 laipsnių yra artima 100 procentų. Vis dėlto, orams vėstant tikimybė mažėja, nors šiuo išskirtu bobų vasaros periodu ne mažiau nei 24 iš 30 metų oro temperatūra dieną pakyla bent iki 15 laipsnių.

Nuo spalio 11 d. orui sušilti bent iki 15 laipsnių tikimybė mažėja ir per artimiausias 10 dienų nebesiekia net 50 proc.

Šiais metais bobų vasara pas mus atėjo spalio 9 dieną, lyg ir vėluodama, remiantis prieš tai pateiktais duomenimis. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad vasara iš Lietuvos nepasitraukė pirmas tris rugsėjo savaites. Taigi, ir rudenio orai, ir bobų vasara šiais metais neskubėjo. Ramūs ir šilti rudeniški orai turėtų išsilaikyti bent iki spalio 18 dienos. Remiantis ilgalaike prognoze, iki spalio 22 d. numatoma aukštesnė oro temperatūra ir mažesnis kritulių kiekis nei įprastai.


Šiame straipsnyje: bobų vasaraspalisorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
linkiu porelei sulaukti gražaus pavasario...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių