Quantcast

Beveik šimtas studijų programų nesurinko studentų

  • Teksto dydis:

Beveik šimtas studijų programų universitetuose ir kolegijose nesurinko reikiamų studentų skaičiaus.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pranešė, kad studentų dėmesio nesulaukė 91 studijų programa iš 1800 pasiūlytų.

„Studentai vengia rinktis labai siauros specializacijos programas, kaip antai sveikatingumo ar logistikos vadyba, ir pirmenybę teikia platesnėms, daugiau įsidarbinimo galimybių suteikiančioms programoms“, – pranešime spaudai teigė švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus.

Jo tvirtinimu, aukštosios mokyklos turėtų pagalvoti, kaip padidinti studijų patrauklumą ir kokybę.

„Valstybė savo ruožtu stiprins tikslinio finansavimo mechanizmą, kad nenukentėtų šalies ūkiui reikalingų specialistų rengimas“, - sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad šiemet sutartis dėl tikslinio finansavimo studijoms siūloma pasirašyti 665 stojantiesiems, tai yra dukart daugiau nei pernai.

Daugiau pirmakursių turėtų studijuoti žemės ūkio, visuomenės saugumo, sporto, visuomenės sveikatos, slaugos bei inžinerijos specialybes.

Pasak ŠMM, nors abiturientų skaičius mažėja, valstybės finansavimas studijoms išliko toks pat. Pasiūlymus dėl valstybės finansuojamų studijų per pagrindinį bendrojo priėmimo etapą šiemet gavo beveik 15,6 tūkst. stojančiųjų: 8,3 tūkst. į universitetus ir 7,3 tūkst. į kolegijas.

Studijuoti valstybės finansuojamose vietose ir su studijų stipendijomis pakviesti 14 tūkst. 922 asmenys, praėjusiais metais tokių buvo 14 tūkst. 855.

Šiemet daugiau jaunuolių stojo į Kauno technologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetus, mažėja stojančiųjų į Klaipėdos ir Šiaulių universitetus. Vilniaus universitetas valstybės finansuojamų vietų šiemet pritraukė mažiau nei pernai, tačiau siūlo daugiau mokamų vietų.

„Vertinant šiemetinio priėmimo rezultatus stebina, kad praeinamasis balas kai kuriuose universitetuose mažesnis nei kolegijose. Tik keturi universitetai taiko minimalų stojamąjį balą nepriimdami studijuoti visų norinčiųjų, jo kartelė aukščiausia Vilniaus universitete“, – atkreipė dėmesį R.Vaitkus.

Gavusieji kvietimus studijuoti pasirašyti studijų sutartis turi iki liepos 31 dienos. Rugpjūčio 1 dieną prasidės papildomas priėmimas į likusias laisvas studijų vietas. Galutiniai šių metų bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas rezultatai paaiškės rugpjūčio 10 dieną.

Šių metų bendrajame priėmime į 43 Lietuvos aukštąsias mokyklas – 20 universitetų ir 23 kolegijas – dalyvavo 33 tūkst. 991 stojantysis, iš jų 20 tūkst. 986 – šiemetiniai abiturientai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių