Quantcast

Aviacijos bazėje Šiauliuose – trys nauji kariuomenės sraigtasparniai

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose -  jau visi trys Lietuvos kariuomenės įsigyti naujieji sraigtasparniai „Eurocopter“ AS365N3+ „Dauphin“. Naujieji sraigtasparniai užduotims vykdyti dar nėra skiriami, jie kol kas naudojami treniruočių skrydžiams. Pirmąjį sraigtasparnį gamintojai Lietuvos kariuomenei perdavė šių metų birželį, antrasis Šiauliuose nusileido šių metų spalį, o trečiasis – lapkritį.

Sutartį dėl trijų sraigtasparnių „Eurocopter“ AS365N3+ „Dauphin“ įsigijimo Lietuvos kariuomenė su bendrove „Eurocopter“ pasirašė 2013 m. spalį. Bendra sraigtasparnių projekto vertė – apie 52 mln. eurų. Į šią kainą yra įskaičiuotas trijų sraigtasparnių įsigijimas, visa reikalinga įranga, pilotų ir šiuos sraigtasparnius aptarnaujančio personalo mokymas, taip pat trejų metų garantinis aptarnavimas.

Vieno iš šių sraigtasparnių įsigijimas buvo finansuojamas iš Aplinkos ministerijos lėšų, panaudojant 2007–2013 m. finansinio laikotarpio ES struktūrinės paramą ir bus naudojamas aplinkos stebėjimui ir kontrolei. Likę du sraigtasparniai nupirkti iš Krašto apsaugos ministerijai skirtų lėšų ir bus naudojami kariuomenės užduotims vykdyti.

Pagal bendradarbiavimo su Aplinkos ministerija sutartį, pirmuosius penkerius šio sraigtasparnio eksploatacijos metus Lietuvos kariuomenė yra įsipareigojusi kasmet skirti ne mažiau kaip 75 skrydžio valandas aplinkos stebėjimui ir kontrolei.

Sraigtasparniais AS365N3+ „Dauphin“ bus atliekamos aplinkos monitoringo ir kontrolės iš oro užduotys, vykdomi paieškos ir gelbėjimo darbai: jūroje dingusių žmonių paieška, gaisrų gesinimas, ligonių ar transplantuojamų organų perskraidinimas, teikiama pagalba valstybės ir savivaldybių institucijoms ekstremalių situacijų atvejais.

Naujieji sraigtasparniai bus skirti ir Lietuvos įsipareigojimui NATO oro policijos misiją atliekančioms šalims – užtikrinti paieškos ir gelbėjimo funkcijas .



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių