Quantcast

Ar pavyks sukurti veiksmingą savižudybių prevencijos sistemą?

Smurtas artimoje aplinkoje, patyčios, savižudybės – Lietuva šiose srityse pirmauja. Ar kas daroma, kad situacija keistųsi, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Dėmesio centre“ aiškinosi socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, psichologė iš Kupiškio Valija Šap, Seimo narys, Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas ir Valstybinio psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos biuro vadovas Marius Strička.

Lietuvoje tūkstančiui gyventojų priskaičiuojama 30 savižudybių, o vyriausybė žada iki 2025 metų sumažinti šį skaičių iki 12.

Seimo narys M. Majauskas kalbėjo, kad konkrečių priemonių, kaip tai galima pasiekti, nebuvo ir vis dar nėra. Seimo nario teigimu, po mėginimo žudytis reikia specializuotos pagalbos, o ji sukurta tik Vilniuje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis žada, kad 2018 m. pirmajame ketvirtyje toks veiksmų planas jau bus.

„Nacionaliniame lygmenyje susitarti ir atrasti bendrą modelį, tinkamą visoms savivaldybėms nėra paprasta“, – sakė L. Kukuraitis.

Ministras ir Seimo narys sutarė, kad visuomenė tam jau pasiruošusi, nes Vilniaus savivaldybės organizuojamuose kursuose mokytojams, medikams ir pareigūnams, kuriuose mokoma atpažinti savižudybės riziką, netelpa visi norintieji.

Tačiau, psichologės V. Šap teigimu, nepakanka turėti šalyje daugiau žmonių, kurie mokės identifikuoti galimus savižudžius, bet nebus kas suteikia jiems pagalbą.

„Kada ministerija ištrauks pirštą iš burnos ir pradės kažką daryti?“ – klausė M. Majauskas.

„O ką daryti žmonėms iš tų savivaldybių, kur psichiatras atvažiuoja kartą per savaitę?“ – pritarė jam psichologė. V. Šap suabejojo ar politikams naudinga imtis pastangų savižudybių prevencijos srityje, nes rezultato reikės laukti ne mažiau kaip penkerius metus.

L. Kukuraitis sakė, kad reikia mažiausiai 5 ministerijų bendradarbiavimo, kurio iki šiol nebuvo. Ministras įsitikinęs, kad dar reikės iškovoti resursus psichikos sveikatai, bet ne medikamentams ir institucijų išlaikymui, o psichoterapijai.

Plačiau apie tai – laidos vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
Ne apie savižudybes reikia kalbėti, o apie priežastis. Susirgus pagyvenusiam pensininkui onkologine liga, prasideda siuntinėjimas pas specialistus, kur eilės po 2 mėnesius. Tai liga pereina iš 2 iki 4 stadijos. Po to sako jau negalim padėti. Ir kankinasi žmogus vienas be vaistų. Tai už tai, kad atidavė valstybėi 40-45 metus savo gyvenimo. Pensijos mažos, medicina lyg tai nemokama, bet veltui negydo, tai ką tam žmogeliui daryti. Užtat ir puola žemyn galva iš daugiaaukščio, jei dar sugeba ten užlipti.

juokelis

juokelis portretas
bet rimtas . pakele pensija vos keliais eurais, nugriauztos pensijos negrazino iki siol, mokesciai pakilo, ypac banke, nes pensija per banka moka , NU KA? VALIO?prevencija vyksta?

...

... portretas
Norint apsisaugoti nuo savižudybių reikia izoliuot visus tuos 'psichologus', jiems garbės reikalas savo sąskaitoj turėt nors po vieną nusižudžiusį.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių