Quantcast

Ar pasibaigus šventėms baigiasi ir mūsų gerumas?

  • Teksto dydis:

Kalėdiniu laikotarpiu dauguma gyventojų pasirūpina ne tik dovanomis artimiesiems, bet ir pagalvoja apie likimo nuskriaustus žmones.

Deja, gali pasirodyti, kad pasibaigus šventėms sunkiai gyvenantys žmonės vėl pamirštami. Ne vienerius metus senolius, negalią turinčius gyventojus ir vaikus globojanti Maltos ordino pagalbos tarnyba (MOPT) pagalbą teikia visus metus – šventės baigiasi, bet ligos ir nepriteklius neatsitraukia.

Gerumas avansu?

Skaičiuojama, kad praėjusiais metais Lietuvoje buvo per 650 tūkst. pensinio amžiaus gyventojų. Beveik 60 proc. senjorų gyvena rajonuose, nemaža dalis jų jaučia nuolatinį nepriteklių ir vienatvę. „Maisto ant ratų“ programos vadovas Vytas Kim pastebi, kad skirtingose Lietuvos vietose gyvenančių senolių poreikiai skiriasi.

„Miestuose senoliams labiau reikalinga globa, jie jaučiasi vieniši, atskirti nuo dirbančių ir skubančių. Greitas gyvenimo tempas senolius padaro nematomus – parimę prie lango, jie tampa įprasta daugiabučio dekoracija, pro kurią pralekiame nesusimąstydami. Kaime gyvenantys dažniau susiduria su finansinėmis problemomis, jiems trūksta maisto, vaistų, malkų“, – teigia V. Kim.

Šiuo metu maltiečiai globoja daugiau nei 2500 vienišų ir skurdžiai gyvenančių senolių. Dauguma jų turi sveikatos sutrikimų, tad jiems globos ir pagalbos reikia nuolat. „Praėjus šventėms, baigiasi akcijos, žmonės pasineria į darbus, todėl aukojama mažiau. Tad kalėdinis laikotarpis – bene svarbiausias metas pagalvoti apie pagalbos laukiančius, o surinktos lėšos ir daiktai bus naudojami visus metus, ne tik trumpam palepinimui per šventes“, – pastebi maltiečių akcijų koordinatorė Rasa Stukienė.

Pasak jos, bet kokioms rūpesčio kitais pastangoms svarbiausia – tęstinumas.

Dėmesys sveikatai

Gruodžio mėnesį „BENU vaistinė“ atsiliepė į maltiečių kvietimą prisidėti prie skurdą patiriančių senelių gerovės ir paskelbė socialinę akciją „Kalėdos – tai tu“.  Jos metu visuomenė buvo skatinama paaukoti senjorams būtiniausių sveikatos priežiūros, higienos ir kosmetikos priemonių.

„BENU vaistinės“ vadovė Lietuvoje Rasa Marcinkevičienė teigia, kad tokia dėmesį į senolių sveikatą sutelkianti iniciatyva šalyje buvo vykdoma pirmą kartą.

„Lietuvoje ne kiekvienas žmogus gali turėti orią senatvę. Medicinos priemonės ir maisto papildai reikalingi kasdien, jie greitai baigiasi, todėl surinkta parama šiems žmonės – didelė paspirtis. Mūsų vaistininkai aktyviai palaikė akciją – ne vienas jų asmeniškai prisidėjo skatindamas aukoti, pvz., savaitgalį, kada pirkėjų daugiausia“, – teigia R. Marcinkevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių