Quantcast

Ar Gruziją vadinsime Sakartvela?

Viešojoje erdvėje netyla diskusijos dėl Gruzijos valstybės vardo keitimo. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra pareiškęs, kad kitąmet, valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga, Lietuva galėtų įteisinti autentišką šios valstybės pavadinimą. Tokią iniciatyvą palaiko ir naujasis Lietuvių kalbos komisijos pirmininkas.

Kartvelija, Kartvela, Sakartvelija, Sakartvela – taip galėtų skambėti naujasis Gruzijos vardas lietuvių kalba. Dėl to Lietuvoje diskutuojama beveik 10 metų.

Gruzijos prezidentas Giorgijus Margvelašvilis interviu Lietuvos žiniasklaidai teigė, jog norėtų, kad jo šalį lietuviai vadintų europietišku variantu Georgija, arba gruzinišku Sakartvela.

Iniciatyvos keisti Gruzijos vardą šimtmečio proga ėmėsi ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Naujasis Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis palaiko iniciatyvą ir sako laukiantis oficialaus siūlymo iš seimo ar Užsienio reikalų ministerijos. Tiesa, jis sako, kad komisijai pritarus, naujasis pavadinimas būtų vartojamas greta senojo, kaip antrasis variantas.

Lietuvių kalbos instituto vadovė Jolanta Zabarskaitė pasakoja, kad rusiškos kilmės vardas Gruzija Rytų Europoje paplito XIX a. pradžioje, kai Rusija su Gruzija palaikė itin glaudžius santykius. Vakarų Europoje panašiu metu paplito Georgijos vardas.

Plačiau apie tai – Luko Šniolio reportaže.


Šiame straipsnyje: GruzijaSakartvela

NAUJAUSI KOMENTARAI

Už portretas
Gėda skaityti komentarus. Kokie mūsų žmonės pikti. Visą laiką tik burnoja ir visur ieško negatyvų. Koks mūsų reikalas, juk jie nenori vadintis taip, kaip rusai juos pavadino

hmm

hmm portretas
Na mes nevadiname vokiečių germanija, lenkų poliakija, graikų eleda ir t.t. Kuo Gruzija tokia ypatinga?

o kodel

o kodel portretas
ne birbidzija ar shikvadzija?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių