Quantcast

Ar galima tujomis apsodinti sklypo ribas?

Norint ant sklypo ribos sodinti aukštas tujas, privaloma su kaimynais pasirašyti susitarimą. Mažesniems krūmams taisyklės švelnesnės, sako Vilniaus universiteto botanikas dr. Darius Ryliškis.

LRT RADIJO klausytoja teiraujasi, ar galima tujomis apsodinti sklypo ribas. „Norėčiau sužinoti, koks yra 5–6 m aukščio tujų šaknų vainikas? Ar galima sodinti jas atskiriant sodo ribas – ar tai nekenks kaimynų sodo augalams?“ – klausia ji.

„Vakarinės tujos – didelis augalas, jų šaknų sistema paviršinė, tanki ir gana agresyvi. Pasodinę tują, nemažu atstumu šalia jau nieko nebegalėsime sodinti, nes tujos šaknys surenka vandenį, maisto medžiagas, nuskurdindamos gretimus augalus“, – pasakoja D. Ryliškis.

Anot mokslininko, 5–6 m aukščio tujoms jau taikomas medžio standartas, o medžių be rašytinio susitarimo ant sklypo ribos sodinti negalima.

„Normos, priklausomai nuo sklypo specifikos, skiriasi, tačiau bet kokiu atveju teks gauti kaimynų sutikimą. Jeigu tuja žemesnė, jai taikomas krūmo standartas – krūmą jau galima sodinti arti sklypo ribos, bet vis tiek ne ant jos“, – įspėja D. Ryliškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
kas čia per foto?

kaimynas

kaimynas portretas
O ka daryt, jei jau tujos auga? Uzstoja saule, skursta augalai, veisiasi kenkejai ,gausybe uodu ,o apie siuksles-sakeles vos paputus vejeliui, ner ko ir kalbet. Turetu buti grieztai draudziama sodinti tujas arciau nei per metra nuo kaimyno tvoros, juolab, kad patvori gali isvalyti tik tas, kuris tuju nesodino, nes sodintojas per savo superaugala-tuja nemato siukslyno ir jo nepajegia issikuopti. Tujos patvoryje yra blogis ir ji reikia naikinti kaip Sosnovskio Barsti.

PUSELE

PUSELE portretas
tujos nuo kaimynu sklypo rybos sodinamos per metra atstumu ir ne aukstesnes,kaip 1,30m.Nuo kelio rybos taip pat sodinamos 1m atstumu aukstis gali buti 1,80m.Bet kokiu atveju tureti kaimyno sutikima ar benrijos pirmininko sutikima.Geriausia butu,kad sutikimai butu pat virtinti notaro.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių