Quantcast

Apklausa: du trečdaliai lietuvių baiminasi, kad Lietuvoje gali kilti karas

  • Teksto dydis:

Draudimo grupės ERGO užsakymu atlikto tyrimo duomenimis, 68 proc. Lietuvos gyventojų baiminasi karinio konflikto šalies teritorijoje.

Tyrimo duomenys rodo, jog šiuo metu nerimas dėl galimo karinio konflikto Lietuvoje yra stipriausias. Prieš dvejus metus nesaugiai dėl galimo karinio konflikto jautėsi 67 proc., o 2014 metais – 55 proc. lietuvių. Latvijoje baimę dėl galimo karinio konflikto patiria 62 proc. gyventojų. Estai jaučiasi gerokai saugesni – dėl karinio konflikto nerimauja 45 proc. gyventojų, rašoma pranešime spaudai.

Per pastaruosius dvejus metus Lietuvoje stipriai išaugo nesaugumas dėl ekonominio ir politinio nestabilumo. Net 77 proc. Lietuvos gyventojų bijo galimo ekonominio ir politinio nestabilumo, kai 2015 metais šių kriterijų baiminosi 66 proc. šalies gyventojų. Dėl etninių konfliktų lietuviai nerimauja kiek mažiau – dėl jų nesaugiai jaučiasi 41 proc. šalies gyventojų, šio rodiklio pokyčiai per dvejus metus nėra ryškūs.

Tyrimo duomenimis, lietuviai išsiskiria mažiausiu nerimo dėl augančio imigrantų skaičiaus lygiu. Dėl tokio socialinio pokyčio nesaugiai besijaučiantys tvirtina daugiau nei pusė (55 proc.) Lietuvos gyventojų. Lyginant su 2015 metų tyrimo rezultatais, nerimas Lietuvoje dėl augančio imigrantų srauto yra išaugęs – prieš dvejus metus to besibaiminančių lietuvių buvo 41 proc.

Nesaugumas dėl imigrantų, ypač – pabėgėlių – skaičiaus pagausėjimo per pastaruosius dvejus metus stipriai išaugo Estijoje. Šios demografinės statistikos pokyčių baiminasi beveik du trečdaliai (60 proc.) Estijos gyventojų. Kita vertus, kaimynai yra gerokai ramesni dėl ekonominio ir politinio nestabilumo, kurio baiminasi vos pusė (52 proc.) estų. Nesaugumo dėl etninių susidūrimų lygis Estijoje labai panašus kaip Lietuvoje – jų baiminasi apie 46 proc. gyventojų.

Latvijos gyventojai labiausiai nori išvengti galimų etninių konfliktų, dėl kurių nerimauja 54 proc. apklaustųjų. Šioje šalyje ryškiausios ir pesimistinės nuotaikos dėl galimo ekonominio ar politinio nestabilumo – dėl jo nesaugiai jaučiasi net 80 proc. latvių. Latvijos gyventojų atsiliepimai dėl galimo imigrantų pagausėjimo parodė, jog net du trečdaliai (64 proc.) kaimynų bijo augančio imigracijos srauto.

Nerimą dėl galimo karinio konflikto ir politinio nestabilumo baimę lemia mūsų regiono geografinė padėtis ir istorinė atmintis. Tuo tarpu neigiamą požiūrį į galimą imigrantų srauto pagausėjimą formuoja aplinkybės, dėl kurių iki šiol nebuvo registruotas gausus imigrantų skaičius.

Kita vertus, pastaruoju metu įgyvendinti teroro aktai nesustiprino Lietuvos gyventojų baimės dėl terorizmo. Lietuvoje dėl terorizmo nerimauja sąlyginai nedaug – trečdalis (32 proc.) – šalies gyventojų. Latvijoje šis rodiklis, kaip ir visi kiti, yra kiek aukštesnis – terorizmo baiminasi 38 proc. gyventojų. Tyrimas parodė, jog Estijos gyventojai jaučiasi saugiausiai dėl galimo terorizmo – vos 23 proc. kaimynų terorizmą įvardijo kaip nesaugumą keliantį šaltinį.

Tyrimą atliko Latvijos visuomenės nuomonės tyrimų centras SKDS. Apklausta trys tūkstančiai 18–74 metų respondentų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos — po 1000 iš kiekvienos valstybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Draudimas ERGO padengs laidojimo išlaidas tragiškai nusibaigusiams kare....

kad

kad  portretas
Lietuva yra musio laukas,tai ir durnam aisku.Niekas jos nesiruosia ginti.Tai NATO poligonas.

Anonimas

Anonimas portretas
Putino subinlaižiai jau iš anksto skelbia: Putino Rusijos agresija - tolygu pilietiniam karui Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių