Quantcast

Antrojo pasaulinio karo pabaigą Lietuva minės gegužės 8-ąją

  • Teksto dydis:

Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje 70-ąsias metines Lietuva minės gegužės 8 dieną.

Oficialiuose renginiuose ketina dalyvauti prezidentė ir premjeras.

Pagal Kultūros ministerijos paskelbtą minėjimo programą, tą dieną Šv. Jonų bažnyčioje bus aukojamos Šv. Mišios, karo aukų pagerbimo ceremonija vyks Panerių memoriale, kur bus paminėtas nacizmo ir žydų genocido aukų, Lietuvos vietinės rinktinės, Lenkijos Armijos Krajovos karių, žuvusių civilių piliečių atminimas.

Vainikai taip pat bus padėti Vilniaus Antakalnio kapinėse prie Antrojo pasaulinio karo aukų memorialo ir Lietuvos laisvės gynėjų memorialo (Sausio 13-osios aukų ir Medininkų tragedijos kapų).

Antrojo pasaulinio karo aukų atminimas bus pagerbtas ir Vilniaus Vingio parke esančiose karių kapinėse.

Vakare Vilniaus kongresų rūmuose numatomas koncertas „In Memorian“.

Kaip BNS paaiškino Krašto apsaugos ministerijoje (KAM), Antrojo pasaulinio karo pabaiga Lietuvoje minima gegužės 8, o ne 9 dieną, kaip būdavo sovietmečiu, nes 1945 metų gegužės 8 dieną Vokietija pasirašė besąlyginį kapituliacijos aktą.

„Tuo vadovaujantis visame pasaulyje pripažįstama, kad Antrasis pasaulinis karas Europoje buvo baigtas gegužės 8 dieną, todėl mes šią dieną ir pagerbiame aukas, o ne gegužės 9 dieną“, - teigiama BNS perduotame komentare.

Jame pabrėžiama, kad Antrojo pasaulinio karo aukas pagerbiamos kasmet.

„Šiais metais ceremonijose planuoja dalyvauti Lietuvos oficialūs asmenys, apie numatomas ceremonijas yra informuojami užsienio valstybių ambasadų atstovai bei visuomeninės organizacijos“, - teigė KAM.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė vykti į Maskvą minėti Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje 70-ąsias metines. Be to, Lietuvos ambasadorius Rusijoje vienintelis iš Europos Sąjungos valstybių diplomatų nestebės karinio parado Rusijos sostinėje. Jis, pagerbdamas Antrojo pasaulio karo metu žuvusiųjų atminimą, gegužės 8 dieną drauge su kitais ES ambasadoriais padės gėlių prie Nežinomo kareivio kapo.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui Lietuva liko okupuota sovietų. Iki 1952 metų į lagerius ir tremtį išvežta 275 tūkst. šalies piliečių, žuvo per 20 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mizantropas

mizantropas portretas
pritariu komentatoriui Bubulis, nes ir pats panašiai rašiau. Ruskiai ne laimėjo, o pralaimėjo, nes iki šių dienų šlovinami jų vadai stalinas, žukovas, kiti "generalissimai" nuklojo žemę rusų lavonais, jiems žmogaus gyvybė tuomet buvo nieko verta, tokia politika yra ir šiandieninio paranoiko putlerio.

Bubulis

Bubulis portretas
Buvo mažas kalendoriaus pokštas. Kapituliacijs aktas buvo pasirašytas gegužės 8 vėlai vakare, kai Maskvos laiku jau buvo 9-oji. Kadangi mes gyvename ne pagal okupacinį Maskvos laiką, tai ir švenčiame karo pabaigą Gegužės 8-ją. O kas tame kare daugiausiai nusipelnęs, tai tikrai ne pagal lavonų skaičių reikia vertinti. JAV, Britanija su jos to laiko kolonijomis ir Prancūzija neteko beveik 1 milijoną karių gyvybių. O kad Sovietai neteko 13 milijonų karių, tai ne nuopelnas, o greičiau gėda ir bėda. Patys bolševikai kalti išnaikinę lageriuose savo karo vadų korpusą. 1941 m sovietų divizijoms ir armijoms komandavo naujai iškepti vadai, pagal patirtį ir žinias prilygstanys bataljonų ir pulkų vadams.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių