Quantcast

Valstybinės pensijos paskirtos beveik 100 žydų gelbėtojų

  • Teksto dydis:

Antrojo laipsnio valstybinės pensijos skirtos 98 žydų gelbėtojams, antradienį BNS informavo Socialinės apsaugos ir darbo (SADM) ministerija.

Pirmuosius teikimus dėl pensijų skyrimo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras ministerijai pateikė praėjusių metų rugsėjį. Valstybinės pensijos paskirtos nuo spalio 1 dienos.

Antrojo laipsnio valstybinė pensija sudaro 116 eurų.

Seimas pernai birželį priėmė Pasipriešinimo 1940-1990 metų okupacijos dalyvių teisinio statuso įstatymo pataisas, kurios žydų gelbėtojams suteikė laisvės kovų dalyvio statusą bei tuo pačiu - teisę į valstybinę pensiją.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai, neretai talkinami vietos kolaborantų, išžudė apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų. Apie 3 tūkst. mirčiai pasmerktų žydų išgelbėjo ne žydų tautybės Lietuvos gyventojai, daugiausia lietuviai.

Izraelyje įsikūręs Holokausto studijų centras „Yad Vashem“ už žydų gelbėjimą pasaulio teisuoliais yra pripažinęs 876 lietuvius, sąrašas nuolat pildomas.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, gyvų tėra vos apie 100 žmonių, kurie gelbėjo žydus Holokausto metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių