Quantcast

Anoniminių premijų medikams privalumai ir trūkumai

Anoniminis medikų premijavimas daliai žmonių leis išvengti nemalonios situacijos neparėmus gydytojo, tačiau gali tapti terpe dvigubam atsidėkojimui, LRT RADIJUI sako nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus projektų koordinatorė Gabija Lukšaitė. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas Romas Valentukevičius mano, kad toks atsidėkojimo medikui būdas nekels rizikos padaryti nusikaltimo.

Vyksta aktyvus gydytojų privačių interesų deklaravimas, LRT RADIJUI sako Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Romas Valentukevičius. Dėl to, kaip teigia jis, VTEK diskutuojant su specialistais ir ekspertais, kilo daug klausimų. Pašnekovas tvirtina, kad kalbėta apie tyrimus, rodančius didelį kyšininkavimą medicinos įstaigose, taip pat ieškota, kaip keisti nepriimtiną korupcinę kultūrą.

„Paciento dėkingumas medikui yra natūralus žmogiškas jausmas, bet jei jis įgyvendinamas ne žodžiu „Ačiū“, o kita forma, rizikuojama padaryti nusikaltimą“, – tvirtina R. Valentukevičius. VTEK, anot jo, yra korupcijos prevencijos institucija, suinteresuota tokiu sveikatos apsaugos sistemos veikimu, kuris būtų nepavaldus korupcijos pasireiškimui.

R. Valentukevičius teigia, kad nėra vienos greitos ir efektyvios priemonės, kuri išspręstų šią problemą. Visgi, priduria jis, tam, kad pasikeistų kyšio, kaip efektyvaus sprendimo, suvokimas, keliama medikų premijavimo idėja: „Pradedame diskusijas su valdžios įstaigomis, medikų bendruomene, visuomene, pacientų organizacijomis, kad galėtume detaliau aptarti šios idėjos taikymo galimybes.“

VTEK pirmininkas tvirtina, kad tai kol kas tik preliminaru – diskutuojama, aiškinamasi ir klausoma nuomonių, kad galbūt būtų rasta ir kitų, geresnių kelių. „Šiuo atveju mes manome, kad būtent anoniminis medikų premijavimas būtų viena formų, suteikiančių galimybę atsidėkoti ir skirti tam tikrą pinigų sumą medikui, kurį norima premijuoti“, – pasakoja R. Valentukevičius.

Pašnekovas sako, kad to įgyvendinimui reikia tam tikros įstatyminės bazės, kurios šiandien dar nėra: „Aš manau, kad rudenį, sugrįžus Seimui, mes apie tai diskutuosime. Jei bus įstatymų leidėjų valia, tai bus galima nustatyti.“ R. Valentukevičius teigia, kad pacientai, besikreipiantys į medikus, jaučiasi skolingi ir mano, kad jei sumokės, bus geriau gydomi ir pan. „Jau yra susiformavusi tokia sistema, kad jei atsilyginsiu, mano gydymo sąlygos bus geresnės“, – mintimis dalijasi VTEK pirmininkas.


Šiame straipsnyje: medikaipremijoskorupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Visiems taip legalizuokime kyšius. Mokesčius mokėti iš kasose surinktų pinigų būtinai reikia. Įsivaiduojate, kiek tų mokesčių surinksime? Ik reikia gerai prisitaikyti, tuos mokesčius išleidžiant. D.Grybauskaitė paprašė JAV karius dislokuoti arčiau mūsų sienos: Tai D.Grybauskaitė pareiškė ne labiausiai tikėtinam būti JAV prezidento pareigose respublikonų kandidatui Donaldui Trumpui, bet šiandieniniam Lenkijos prezidentui. Visada.D.Grybauskaitė ne į tą dūdą pučia. Geriau būtų paprašiusi Lenkijos karius patalpinti Prezidentūros rūmuose Vilniuje. Visgi, senas, gražiai lenkų pastatytas, miestas. Rusija daugelį metų negalėtų suprasti, kas čia darosi. Tai puiku, juk netikėtumas yra svarbiausias pliusas hibridiniame kare (prisimenate Krymą?). Na ir simpatiški lenkų kariūnai laiku padavinėtų kavą D.Grybauskaitei. Daug pliusų. Gal matote kokių nors minusų? Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Kyšis

Kyšis portretas
Už kyšio davimą ar ėmimą yra numatyta baudžiamoji atsakomybė ir visai nesvarbu, kaip tas kyšis bus pavadintas-dovana, padėka ar dar kitaip. Kodėl negalite pasinaudoti Anglijos patirtimi- ten niekam nekyla net mintis duoti daktarui kyšį ir nereikia sakyti, kad ten dideli atlyginimai. Čia Lietuvoj visų atlyginimai maži ir todėl nereikia sureikšminti kažkokios vienos profesijos atstovų, jie , kaip ir kiti gauna atlyginimus.

Nesutinkam

Nesutinkam portretas
NESAMONE! Durniu pramanai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių