Quantcast

„Amnesty International“ ataskaitoje – dėmesys Lietuvos LGBT bendruomenei

Tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ ataskaitoje atkreipiamas dėmesys į Lietuvoje pernai priimtus sprendimus dėl homoseksualių ir transseksualių žmonių bei svarstymus griežtinti abortų tvarką.

Organizacija tradicinėje ataskaitoje atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuva išdavė vizas dviems dėl seksualinės orientacijos persekiotiems čečėnams. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius BNS yra sakęs, kad Lietuva yra tarp pirmųjų Europos Sąjungoje, priėmusių persekiojamus gėjus.

Dokumente minimas Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas pakeisti asmens tapatybės dokumentus nurodant kitą lytį transseksualiam asmeniui, neatlikusiam lyties keitimo procedūros. Tačiau taip pat pastebėta ir tai, jog liepą prezidentės pasirašytose Lygių galimybių įstatymo pataisose šeimos nariai įvardijami kaip sutuoktiniai ar tiesioginiai palikuonys.

„Taip išskiriami nesusituokę partneriai ir tai, be kita ko, užkerta kelią tos pačios lyties poroms būti pripažintoms šeima“, – rašoma ataskaitoje.

Apžvelgdama seksualines ir reprodukcines teises, organizacija atkreipė dėmesį į iniciatyvą griežtinti abortų atlikimo tvarką.

Abortus, išskyrus retas išimtis, draudžiantis Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymas į Seimo darbotvarkę pernai metų pabaigoje grįžo po kelerių metų pertraukos. Įstatymo projektą dar 2013 metais įregistravo grupė parlamentarų, daugiausiai – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai.

Pagal svarstomą projektą, nėštumo nutraukimas būtų draudžiamas, išskyrus retas išimtis: jei nėštumas keltų grėsmę nėščios moters gyvybei ar sveikatai arba būtų pagrįstų įtarimų, kad moteris pastojo dėl išžaginimo. Nutraukti nėštumą esant aukščiau minėtoms sąlygoms būtų leidžiama, jei nuo nėštumo pradžios praėjo ne daugiau kaip 12 savaičių.

Ataskaitoje taip pat minima Europos Žmogaus Teisių Teisme nagrinėjama šiuo metu Gvantaname kalinamo 45 metų Abu Zubaydah (Abu Zubaido) byla. Pagalba rengiant Rugsėjo 11-osios išpuolius amerikiečių įtariamas vyras teigia, kad 2005-2006 metais buvo kalinamas Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) įrengtame kalėjime Lietuvoje, o laikymo sąlygos prilygo kankinimui.

Kasmet skelbiamoje ataskaitoje apžvelgiama žmogaus teisių situacija 159 pasaulio valstybėse. Ja siekiama išsamiai atskleisti žmogaus teisių situaciją pasaulyje. „Amnesty International“ teigia, kad pernai metais visame pasaulyje žmogaus teisių situacija pablogėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne

ne portretas
ne

...

... portretas
Valstybė NETURI TEISĖS globoti ir remti tų, kurie neužtikrina Šalies reprodukcinių siekių. O ligoniais pasirūpint (ir gydyti)... deja, tenka.

ALGIS

ALGIS portretas
Visur vien homikų vėliavos , tokių brudų negaliu pakęsti .
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių