Quantcast

Ambasadorius atskleidė popiežiaus vizito detales

  • Teksto dydis:

Ambasadorius Petras Zapolskas pasakojo, kaip vyksta pasiruošimas popiežiaus vizitui.

– Kaip popiežiaus vizitui Lietuvoje ruošiasi valstybės institucijos? Koks Lietuvos ambasados prie Šventojo Sosto vaidmuo?

– Šiandien galiu pasakyti, kad popiežiaus Pranciškaus vizito programa yra parengta, liko jos įgyvendinimo darbai.

Po pastarųjų kelių mėnesių ilgų daugkartinių susitikimų ir čia, Vatikane, ir Vilniuje su valstybės institucijų ir Lietuvos katalikų bažnyčios vadovais galiu pasidžiaugti, kad visi Vilniuje, Kaune ir Romoje vienodai suprantame šio vizito svarbą.

Šalies vadovai, visos tarnybos yra entuziastingai įsijungę į vizito rengimą, veiksmai koordinuojami ir tarpusavyje, ir su Šv. Sosto tarnybomis.

Liepos pabaigoje Vilniuje ir Kaune lankėsi Popiežiaus vizito organizatorius monsinjoras Mauricio Rueda. Pokalbis su juo Lietuvos prezidentūroje mane nuteikė labai optimistiškai – greitai buvo rasti atsakymai į likusius klausimus.

Daug darbų teko nudirbti ir čia, Vatikane. Jau vien faktas, kad vasario mėnesį pirmoji Šv. Sosto vizito rengimo delegacija vyko į Vilnių jau turėdama programos apmatus su tiksliomis detalėmis, rodo, kad ir Lietuvos ambasada, ir Šv. Sosto Nunciatūra Vilniuje atliko gerus parengiamuosius darbus.

Tačiau iki šiol vyksta įvairių susitikimų ir konsultacijų. Šią savaitę ambasadoje apsilankė Vatikano žandarmerijos vadas pulkininkas Giani, su kuriuo aptarėme kai kuriuos svarbius, neprofesionaliai akiai nebūtinus matyti reikalus.

Iš savo ilgametės patirties galiu pasakyti, kad vizito sėkmę lemia parengiamasis etapas ir dėmesys detalėms, kurios gali sukelti didelių problemų, jeigu nebus tinkamai įvertintos. Lietuvos tarnybos stengiasi, kad tos smulkmenos taptų malonios. Kartu tai ir geros profesinės pamokos.

– Popiežius atvyksta į Lietuvą minint valstybės 100-ąsias metines. Kokią žinią iš jo tikisi išgirsti Lietuvos pilietinė visuomenė?

– Popiežiaus žinia lietuviams nebus atskleista iki jo kalbos S.Daukanto aikštėje Vilniuje prie valstybės prezidentūros rugsėjo 22 d. Tie, kurie klausosi popiežiaus kalbų, žino, kad jos yra apie žmogų ir jo ateitį. Geri, tikri žmonijos ateities receptai. Kiekvieną kartą kalbėdamas žmogui, popiežius Pranciškus randa ir kažką naujo, autentiško, skirto konkrečiam žmogui, tautai.

Spėju, kad popiežiaus kalba bus padrąsinanti ir įtaigiai skatinanti saugoti laisvės iškovojimus, įvairias jos formas. Juk tik laisvė leidžia nevaržomai kurti. Popiežius Pranciškus nieko nereikalaus, jis, žvelgdamas į visų (tikinčiųjų ir ne) akis, skatins būti aktyviems ir atsakingiems savo valstybei. Ir tikriausiai, labiau solidariems, ir atidesniems artimui. Aš norėčiau, kad jis tai pasakytų. Galvoju, kad ir mes visi norėtume. Ir dar kad užtektų valios ir išminties nuoširdžiai išgirsti, tai ką kalba popiežius.

– Šventasis Sostas, nors labai mažas, turi svorio tarptautinės valstybių bendruomenės gyvenime ir gana aktyviai reiškiasi kai kuriose specifinės srityse. Kai kuriais klausimais Lietuvos ir Šventojo Sosto pozicijos nevisiškai sutampa (pvz. sutarties dėl branduolinių ginklų draudimo, migrantų priėmimo, Izraelio ir Palestinos santykių klausimais). Ar šios temos gali būti kaip nors paliestos vizito metu?

–  Pastarųjų kelių dešimtmečių Lietuvos ir Vatikano dialogas yra aktyvus ir vertingas pirmiausia dar ir dėl to, kad mes ir Vilniuje, ir Romoje nevengiame jokių, net pačių jautriausių dvišalio ir tarptautinio bendradarbiavimo temų. Labai dažnai mūsų požiūriai sutampa, nes Lietuvos užsienio politika pirmiausia yra grindžiama aiškiomis ir Vatikanui suprantamomis vertybėmis.

Labai dažnai mūsų požiūriai sutampa, nes Lietuvos užsienio politika pirmiausia yra grindžiama aiškiomis ir Vatikanui suprantamomis vertybėmis.

Pasaulyje vykstant nuolatinei diskusijai tarp "realpolitik" atstovų ir vertybinės politikos šalininkų, mūsų šimtmečio šalies istorija ir ypač jos išlikimo po II Pasaulinio karo periodas yra gyvas vertybinės politikos pavyzdys.

O Vatikanas yra labai geras pavyzdys, kad ne teritorija ar piliečių skaičius šalyje bei materialiniai resursai lemia šalies svarbą tarptautiniuose reikaluose. Dvasios stiprybė ir tvirta morali pozicija – ne ką mažiau svarbūs už branduolinių galvučių kiekį.

Manau, kad vizito metu rasime progą ne tik padiskutuoti tarptautinės politikos klausimais, bet ir nuoširdžiai padėkoti Šv. Sostui už tai, kad ilgus šimtmečius jis buvo nuoseklus mūsų valstybės rėmėjas. Kasmet švenčiame valstybės šventę – Mindaugo karūnavimą ir prisiminkime, kad karaliaus karūną Mindaugas gavo tik pakrikštytas ir tik dėl Popiežiaus valios. Jėzuitai yra tikriausiai pagrindiniai Lietuvos švietimo sistemos kūrėjai.

Ambasadoje Romoje kaip didelė relikvija yra saugomi metiniai Vatikano žinynai, pradedant nuo Lietuvos pirmosios Respublikos, kuriuose ir sovietų okupacijos metais, nepaisant didžiulio spaudimo, buvo spausdinamas Lietuvos ambasados prie Šv. Sosto adresas, tuo patvirtinant, kad Vatikanas nuosekliai laikėsi okupacijos nepripažinimo politikos.

O ir Popiežiaus sprendimą vizito metu aplankyti ir pasimelsti Genocido aukų muziejuje – tokiame kruvinai simboliniame visos šalies kalėjime – dar irgi reikėtų atidžiai apmąstyti ir atitinkamai įvertinti. Tarptautinėje politikoje mūsų šalių nebūtinai klauso, bet neabejotinai girdi. Su Šventuoju Tėvu ir jo delegacijos nariais esame pasirengę diskutuoti visais klausimais, tereikia, kad tik laiko pakaktų labai intensyvioje Popiežiaus programoje.

vaticannews.va inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

albertas

albertas portretas
negražu ,laukliant popiežiaus,trinti komentarus

...

... portretas
persona non grata,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių