Quantcast

Alytus paskelbė paminklo Dainavos apygardos partizanams konkursą

Alytaus miesto savivaldybė šią savaitę paskelbė konkursą skulptūros idėjoms pateikti. Dalyvių paraiškų laukiama iki rugsėjo.

Nors konkursą paskelbė savivaldybė, paminklo statybas finansuos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

„Visiems kitiems partizanams paminklai jau yra pastatyti. Čia yra paskutinė apygarda, kuri nebuvo įamžinta“, – BNS sakė centro Memorialinio departamento direktorė Gintarė Jakubonienė.

„Mūsų interesas yra, kad būtų kuo daugiau dalyvaujančiųjų. Todėl ir konkurso sąlygose norėjome sudaryti galimybes žmonėms dalyvauti, o ne užkirsti jiems kelią“, – pridūrė ji.

Alytaus savivaldybės mero patarėja Vilija Ramanauskienė sakė, kad savivaldybė skirs premijas konkurso antros ir trečios vietos laimėtojams.

Paminklas Dainavos apygardos partizanams bus pastatytas Pirmojo Alytaus istorinėje aikštėje. Jis turėtų iškilti 2019 metais.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras į paminklo statybas investuos apie 60 tūkst. eurų.

Partizanų apygarda Dainavos pavadinimu Pietų Lietuvoje pradėjo veikti 1946 metų gegužę, nors įvairūs vadinamųjų miško brolių daliniai Dzūkijoje kūrėsi nuo antrosios Sovietų Sąjungos okupacijos pradžios 1944 metais.

Apygarda apėmė dabartinius Alytaus, Lazdijų ir Varėnos rajonus bei su jais besiribojančių Marijampolės, Šalčininkų ir Trakų rajonų dalį.

Dainavos partizanų apygardoje iš pradžių kovojo apie 300 rezistentų. Paskutiniai pavieniai apygardos partizanai žuvo 1954 metais.

Aktyvus partizaninis karas dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo vyko 1944-1953 metais. Su sovietų okupacija Lietuvoje pokario metais kovojo apie 50 tūkst. partizanų.

Sovietų diktatoriaus Josifo Stalino valdymo metais pokariu žuvo daugiau kaip 21 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal

gal portretas
uztenka /patriotizmo/ korta plauti zmoniu pinigus gal pasirupinkit gyvaisiais nes zmones be darbo kiti bega is lietuvos su pensininkais nesiskaitoma gal siuo ? susirupins prezidente nes ji /globoja/ tik tuos kurie reikalingi del reitingo ir tu /superpolitiku/ padlaiziavimo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių