Quantcast

Alytaus pataisos namų vadovas įtariamas klastojęs važtaraščius

Teisingumo ministerija įtaria, kad Alytaus pataisos namų direktorius Kęstutis Jasmontas arba jo darbuotojai galėjo riboti konkurenciją vykdydami maitinimo paslaugų pirkimą ir klastoti maisto atliekų važtaraščius, rodo BNS turimi dokumentai.

Ministerija praėjusią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama įvertinti pareigūnų veiksmus. K. Jasmontas kaltę neigia.

Pataisos namų vadovas skundžiamas teisėsaugai dėl to, kad patvirtino nuteistųjų maitinimo paslaugos viešojo pirkimo dokumentus, kurie, anot Teisingumo ministerijos, apribojo tiekėjų konkurenciją ir taip galbūt sudarė išskirtines sąlygas laimėti konkursą įmonei „Niklita“.

Rengiant viešąjį pirkimą, kaip nurodo ministerija, nepaisyta Kalėjimų departamento rekomendacijos nustatyti prievolę tuo pačiu pašalinti iš pataisos namų teritorijos nesuvartoto maisto atliekas.

Vietoj to Alytaus pataisos namai surengė atskirą pirkimą dėl gyvūninių produktų šalinimo, jį laimėjo įmonė „Vipita“.

Minėtas bendroves – „Niklitą“ ir „Vipitą“ – sieja tas pats akcininkas Valdas Kukta.

Teisingumo ministerija taip pat įtaria, kad važtaraščiai dėl gyvūninių produktų atliekų šalinimo galėjo būti klastojami, nurodant didesnį išvežamų atliekų kiekį, taip leidžiant „Vipitai“ daugiau uždirbti.

Be to, dalis maisto atliekų iš pataisos namų teritorijos buvo išvežamos pašalinio asmens.

Generalinė prokuratūra teigia dar vertinanti ministerijos atsiųstą informaciją.

„Gavome Teisingumo ministerijos pranešimą apie galimai padarytą nusikalstamą veiką. Pranešimas bus išnagrinėtas“, – BNS sakė prokuratūros atstovė spaudai Rita Stundienė

Ministerija minėtuose veiksmuose įžvelgia piktnaudžiavimo, tarnybos pareigų neatlikimo, dokumentų klastojimo požymių.

K. Jasmontą tyrimai stebina

Alytaus pataisos namų vadovas K. Jasmontas teigia nusikaltimo nepadaręs ir žada bendradarbiauti su teisėsauga.

„Kažkaip keistai atrodo, kai niekas nieko nedaro, viskas visiems gerai, o paskui staiga tampa blogai“, – BNS sakė pareigūnas.

Jis tvirtino nedaręs jokios įtakos pernykščiam maitinimo paslaugų pirkimui ir sakė neatsimenantis, kodėl galiausiai maitinimas ir atliekų išvežimas įsigytos kaip atskiros paslaugos.

Alytaus pataisos namų vadovas teigė, kad iš įstaigos teritorijos išvežamų atliekų važtaraščiai nebuvo klastojami, o tam patvirtinti pačiuose pataisos namuose pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Jo metu taip pat bus įvertinta, kaip pašaliniam asmeniui leista įvažiuoti į pataisos namų teritoriją ir išsivežti maisto atliekas, sakė K. Jasmontas.

Pareigūnas tvirtino, kad jam nepažįstama vietos ūkininkė į teritoriją atvykdavo be jo žinios, o tai vyko ir pernai, ir šiemet.

„Atnešė man popierių. Šimtą popierių man visada atneša, nes pas mus pastoviai juda transportas. (...) Aš negaliu visko uždrausti, nes tada viskas pas mus sustotų“, – teigė K. Jasmontas.

Šiuo metu tiriamos dar kelios kalėjimų sistemos įstaigos. BNS šaltiniai iš kelių institucijų nurodė, kad Teisingumo ministerija atlieka patikrinimą Pravieniškių pataisos namuose.

Kalėjimų departamento atstovė Karolina Frolovienė BNS informavo, kad pareigūnai sprendžia, ar atlikti tarnybinį patikrinimą dėl maitinimo paslaugų pirkimo Kybartų pataisos namuose.

Šią paslaugą šioje įstaigoje taip pat teikia „Niklita“. BNS nepavyko susisiekti su vieninteliu jos akcininku V. Kukta.

Didelio politikų dėmesio kalėjimų sistema sulaukė pavasarį, kai tuometinė Kauno tardymo izoliatoriaus buhalterė Rasa Kazėnienė pranešė apie pažeidimus šioje įstaigoje. Po to vykusio tarnybinio patikrinimo metu atsistatydino Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė, o po tyrimo buvo atleistas Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas.

Bendrovė „Niklita“ figūravo ir šiame tyrime. Jo išvadose nurodyta, kad Kauno tardymo izoliatoriaus vadovai sudarinėjo sąlygas „Niklitai“ laimėti viešuosius pirkimus.

Šiuo metu vyksta atranka į nuolatinio Kalėjimų departamento vadovo pareigas. Joje dalyvauja aštuoni žmonės, BNS nurodė Teisingumo ministerijos atstovas spaudai Audris Kutrevičius.

Naujas konkursas paskelbtas, rugpjūtį teisingumo ministrei Mildai Vainiuitei nusprendus į pareigas neskirti ankstesnės atrankos laimėjusio teisininko, beveik trejus metus Kalėjimų departamentui vadovavusio Artūro Norkevičiaus. Jis šį sprendimą apskundė teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių