Quantcast

Algos kultūrininkams didės 75 eurais

Vyriausybė numatė papildomus 1,2 mln. eurų kultūros ir meno darbuotojų atlyginimų didinimui – anot kultūros ministrės, tai, kartu su savivaldybių indėliu, nuo kitų metų leis padidinti algas 75 eurais.

Tai numatančias korekcijas trečiadienį Ministrų kabinetas patvirtino su valstybės biudžeto projektu.

„Ačiū už pritarimą pasiūlymui dėl 1,2 mln. eurų dėl papildomų lėšų, tai tikrai išspręs problemą ir tikrai įgyvendinsime įsipareigojimą 75 eurais kiekvienam kultūros darbuotojui pakelti atlyginimą“, – posėdyje sakė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Anksčiau Vyriausybė jau buvo numačiusi papildomai kultūrininkų algų didinimui skirti 3,5 mln. eurų. Po trečiadienio sprendimo iš viso papildomi asignavimai turėtų didėti 4,7 mln. eurų.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, jog nepaisant nuo sausio numatyto atlyginimų didinimo, dėl švietimo reformos ir toliau didės atotrūkis tarp šios srities bei kultūros ir meno darbuotojų, todėl išlyginti netolygumams ateityje „reikės didesnių injekcijų“.

Savo ruožtu premjeras Saulius Skvernelis sako, kad kultūrininkams dėl mokesčių reformos atlyginimai vidutiniškai augs dar apie 40-50 eurų.

Ministrę jis taip pat paragino imtis kultūros įstaigų reformos.

„Jei jūs surasite galimybę, valią ir ryžtą, kad kultūros pagrindų politikos pokyčiai būtų įtraukti į struktūrinę reformą, tai kaip ir visos šiųmetinės šešios reformos, ateityje ji galėtų būti finansuojama prioriteto tvarka. Kol to nebus, tol turėsime situaciją, kad reikės kiekvieną kartą, kiekvienais metais reikės tokiais būdais didinti kultūros darbuotojų pajamas“, – sakė S. Skvernelis.

Kultūros ministerija pirmadienį skelbė su 55 iš 60 savivaldybių pasirašiusi susitarimą, kuriuo prie atlyginimų didinimo prisidėtų ir savivaldybės.

Bent 75 eurais didesnių algų nuo kitų metų kultūrininkai reikalavo prie Vyriausybės rugsėjį surengę protesto akciją. Jie reikalauja, kad per trejus metus atlyginimai kiltų iš viso 150-čia eurų.

Kultūros darbuotojų profesinių sąjungų teigimu, pernai Lietuvoje vidutinis mėnesinis šios srities atlyginimas buvo 593 eurai atskaičius mokesčius. Šalyje pernai iš viso buvo 13,3 tūkst. kultūros ir meno darbuotojų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pamiršta

Pamiršta portretas
Nedidėjo .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių