Quantcast

2016-uosius siūloma skelbti Saulės mūšio metais

  • Teksto dydis:

Grupė skirtingoms frakcijoms priklausančių Seimo narių 2016-uosius siūlo skelbti Saulės mūšio metais, pažymint žemaičių pergalę prieš kalavijuočius 13-ajame amžiuje.

Nutarimo projekte pažymima, kad kitąmet sukanka 780 metų po Saulės mūšio, kuriame „buvo pasiekta pasaulinės istorinės reikšmės pergalė, įrašiusi Lietuvą ir visus baltus į Europos istoriją, atvėrusi kelius Lietuvos valstybės įtvirtinimui“.

Seimo nariai primena, kad Saulės mūšio pergalės dieną - rugsėjo 22-ąją - Latvijos ir Lietuvos parlamentai yra paskelbę Baltų vienybės diena, ir ragina Saulės mūšio sukaktį pasitikti su užbaigtu Saulės mūšio vietos įamžinimu, tai pritaikant turistinei, pažintinei, kultūrinei ir edukacinei veiklai.

Vyriausybei siūloma parengti Saulės mūšio 780-ųjų metinių programą, numatyti tam lėšų. Projektą registravo socialdemokratai Alma Monkauskaitė ir Edvardas Žakaris, konservatorius Vytautas Juozapaitis, liberalas Vitalijus Gailius, „darbietė“ Zita Žvikienė, Seimo narių Mišrios grupės atstovai Rima Baškienė, Valerijus Simulikas, Povilas Urbšys.

Siekiant pažymėti Saulės mūšio vietą Joniškio rajone siūloma pastatyti memorialą, dalis darbų atlikta, tačiau jam užbaigti neužteko lėšų. Nutarimą inicijuojantys Seimo nariai sutarė 2016 metų valstybės biudžeto projektui teikti pasiūlymą, kad Saulės mūšio įamžinimo užbaigimui būtų skirta lėšų, projekto užbaigimui reikėtų apie 300 tūkst. eurų.

Saulės mūšis įvyko 1236 metų rugsėjo 22 dieną tarp žemaičių ir į Žemaitiją įsiveržusios Kalavijuočių ordino kariuomenės. Pralaimėjimą patyręs Kalavijuočių ordinas 1237 metais buvo įjungtas į Teutonų ordiną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių