Quantcast

Ypač nusipelniusiems asmenims – dviguba pilietybė

  • Teksto dydis:

Penktadienį įsigaliojo prieš pusmetį priimtos Pilietybės įstatymo pataisos, kurios leis turėti dvigubą Lietuvos ir kitos šalies pilietybę nusipelniusiems asmenims.

Tose pataisose taip pat numatyta galimybė netekusiam Lietuvos pilietybės, bet ypatingai šaliai nusipelniusiam žmogui ją susigrąžinti, neatsisakant turimos kitos valstybės pilietybės.

Ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei turintis asmuo, kuris turėjo Lietuvos pilietybę ir po to jos neteko, dėl pilietybės grąžinimo turės kreiptis pats pateikdamas prašymą prezidentei Daliai Grybauskaitei. Asmeniui, netekusiam pilietybės, ji galės būti grąžinta tik vieną kartą.

Prašymą dėl pilietybės grąžinimo pirmiausiai nagrinės Pilietybės reikalų komisija ir teiks šalies vadovei rekomendaciją dėl tokio prašymo tenkinimo arba netenkinimo, o galutinį sprendimą dėl pilietybės grąžinimo priims prezidentė. Ji ir inicijavo šias pataisas.

Ypatingais nuopelnais Lietuvos valstybei laikoma Lietuvos piliečio veikla, kuria asmuo ypač reikšmingai prisideda prie Lietuvos valstybingumo stiprinimo, galios ir jos autoriteto tarptautinėje bendruomenėje didinimo.

Minėtas pataisas prezidentė D.Grybauskaitė registravo pernai lapkritį žiniasklaidai pranešus, kad Jungtinių Valstijų piliečiu tapęs buvęs garsus krepšininkas Žydrūnas Ilgauskas netenka Lietuvos pilietybės.

Lietuvos Konstitucija numato, kad išskyrus kai kuriuos įstatymo numatytus atskirtus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis.

Iki šiol pagal Pilietybės įstatymą dviguba pilietybė buvo leidžiama tiems, kurie iš Lietuvos pasitraukė okupacijos metu iki nepriklausomybės atkūrimo 1990-aisiais, taip pat tiems, kurie pilietybę įgijo automatiškai – gimdami arba per santuoką.

Dviguba pilietybė neleidžiama tiems, kurie išvyko iš Lietuvos po nepriklausomybės atkūrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

teisinguolis

teisinguolis portretas
manau kad dviguba pilietybe reikia pardavinėti. Kas daugiau moka pinigu tas ir nusipelnes , nejau varguolis gali būti nusipelnes? Tik reikia paimti pareiškima kad karo metu jis kariaus Lietuvos pusėje. Pvz. jei turi Amerikos ir Lietuvos pilietybe ,jis karo atveju kariaus prieš Ameriką. Ir dar turi mokėti kas mėnesi Lietuvos piliečio abonimentą na kaip ir omnitelyje skambini ar ne mokėk, taip ir čia gyveni ar ne Lietuvoj mokėk mokesčius

Manau

Manau portretas
Dviguba pilietybė turi būti užtikrinta Lietuvoje be jokių ten samprotavimų. Žmogus gimė Lietuvoje.Tautybė ne tiek svarbi. Svarbiau-gimtinė.

lygiavos nebuvo pas mus ir nebus...koktu nuo TOKIU sprendimu

lygiavos nebuvo pas mus ir nebus...koktu nuo TOKIU sprendimu portretas
kuo GERESNI tie, kurie isvyko iki 1990 m., o kuo BLOGESNI esam mes, isvyke po 1990 m. Kodel TOKIA NETEISYBE????
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių