Quantcast

VTEK narplios interesus medicinoje, medžiotojų būrelyje ir nelegalų lobizmą

  • Teksto dydis:

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) sudarė tris darbo grupes, kurios tirs galimus interesų konfliktus teikiant paramą sveikatos įstaigoms, interesų derinimą medžiotojų klube „Girios“ ir pagal Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto tyrimo išvadas aiškinsis galimas nelegalaus lobizmo apraiškas.

Kaip antradienį pranešė VTEK, komisijos narės Dalios Paulauskaitės vadovaujama darbo grupė analizuos Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktą informaciją, kurios pagrindu vertins galimus interesų konfliktus šalies ligoninėse ir kitose sveikatos priežiūros įstaigose, taip pat spręs, ar laikomasi kitų reikalavimų, nurodytų Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme.

Praėjusį mėnesį STT paskelbė nustačiusi atvejų, kai paramą Lietuvos ligoninėms arba su jomis susijusioms įmonėms suteikę juridiniai asmenys laimi šių gydymo įstaigų viešuosius pirkimus. Tyrimo duomenimis, esama tendencijų, jog didžiosiose Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Panevėžio ligoninėse tokiomis aplinkybėmis neretai laimima didžiausia ligoninių viešųjų pirkimų dalis.

Kita VTEK komisija analizuos, kaip interesų derinimo reikalavimų laikosi medžiotojų klubo „Girios“ veikloje dalyvaujantys valstybinėje tarnyboje dirbantys arba anksčiau dirbę asmenys.

Bus tikrinami jų privačių interesų deklaracijų duomenys, vertinama, ar tinkamai atskleisti ryšiai su asociacijomis ir kitais juridiniais asmenimis. VTEK atsižvelgs į naujienų portalo Delfi.lt publikuotą informaciją apie medžiotojų klubą „Girios“ bei analizuos papildomai surinktus duomenis. Šiai darbo grupei vadovaus VTEK narys Antanas Šenavičius.

Portalas skelbė, kad šiam uždaram medžiotojų klubui priklauso esami bei buvę Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių institucijų darbuotojai: čia medžioja dabartiniai ir jau darbą baigę Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento, Valstybinės miškų urėdijos, Valstybinės miškų tarnybos ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos darbuotojai. Taip pat verslo atstovai, kai kurie asmenys susiję su privačių miškų pramone, įtakingi teisininkai ir gydytojai.

VTEK taip pat nagrinės Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto parlamentinio tyrimo išvadoje pateiktą informaciją dėl galbūt neteisėto interesų grupių poveikio politiniams procesams ir valstybės institucijoms.

VTEK sieks nustatyti šioje išvadoje minimus asmenis, kurie galbūt nevykdė Lobistinės veiklos įstatymo bei Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų. Šiai darbo grupei vadovaus VTEK narys Saulius Katuoka.

Pirminius duomenų analizės rezultatus planuojama pateikti 2019 metų pavasarį.


Šiame straipsnyje: VTEKtyrimaiinteresų konfliktai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių