Quantcast

VSD: „MG Baltic“ tarpininkavo ir ministras G. Kirkilas

Koncerno „MG Baltic“ vadovybė, siekdama daugiau nei 10 mln. eurų europinės ir valstybinės paramos teniso arenos projektui, naudojosi sau lojaliais Ūkio ministerijos atstovais, tuometiniu viceministru Nerijumi Eidukevičiumi, teigia Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Pasak VSD, daugiau nei prieš dešimtmetį pradėjus vystyti naujų teniso kortų sostinėje projektą, koncernui tuomet tarpininkavo ir tuometis krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas, taip pat minimi buvę Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) vadovai Vytas Nėnius bei Algirdas Raslanas, buvusi Ūkio ministerijos vieno departamentų vadovė Neringa Pažūsienė. Tiesa, pastarųjų tarnautojų vaidmuo siekiant koncernui palankių sprendimų VSD informacijoje detaliau nenurodomas.

Tokią informaciją departamentas pateikė parlamentinį tyrimą dėl verslo grupių įtakos politiniams procesams atliekančiam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui. Iš pradžių VSD buvo pateikęs išslaptintą informaciją, kurios dalis buvo slapta, kiek vėliau komitetui pateikta išsamesnė išslaptinta informacija – joje atsiskleidžia kai kurios buvusios užtušuotos politikų ir valdininkų pavardės.

Koncernas „MG Baltic“ VSD informaciją vadina nepagrįstomis interpretacijomis, o teniso aikštyno statybų projektą – vienu sėkmingiausių ES lėšų panaudojimu ir reikšmingu socialiniu projektu.

Taikinys - ES paramą administruojanti Ūkio ministerija

Naujai išslaptintoje VSD pažymos dalyje VSD pažymi, kad „MG Baltic“ vadovas Darius Mockus, buvę koncerno viceprezidentai Romanas Raulynaitis ir Rolandas Vingilis buvo suinteresuoti turėti sau lojalių asmenų Ūkio ministerijoje, kadangi ministerija administruoja europinę paramą projektams verslo, mokslinių tyrimų ir turizmo srityse.

Kaip geriausią neskaidrios koncerno įtakos Ūkio ministerijai pavyzdį VSD pateikia viešosios įstaigos „Vito Gerulaičio vardo teniso akademija“ vardu vystytą  sporto ir sveikatingumo komplekso projektą sostinės Ąžuolyno gatvėje. Pastatą administruoja „MG Valda“, čia įsikūrusi įmonės administracija, statybas vykdė koncerno įmonė „Mitnija“.

Anot VSD, projekto iniciatorė buvo „MG Baltic“ kontroliuojama bendrovė „Teniso pasaulis“. Ją šiuo metu valdo koncerno bendrovė „MG Valda“, viena simbolinė akcija priklauso Kūno kultūros ir sporto departamentui. „Teniso pasauliui“ priklauso ir didžioji dalis Vito Gerulaičio teniso akademijos – 73,3 proc., dar po 13,3 proc. įstaigos dalis valdo KKSD ir Vilniaus miesto savivaldybė.

VSD nurodo, kad koncernas siekė maksimalios ES ir valstybės paramos, jog nereikėtų investuoti savo pinigų.

„Šias iniciatyvas įgyvendinti padėjo G. Kirkilas, kuris atliko tarpininko vaidmenį organizuojant susitikimus ir įtikinėjant sprendimus turinčius priimti asmenis“, – nurodoma VSD informacijoje.

VSD: atlygis tarnautojai - dovanų čekiai

Rašte taip pat teigiama, kad „MG Baltic“ interesams atstovavo buvęs ūkio viceministras N. Eidukevičius bei buvusi ministerijos Teisės ir viešųjų pirkimų departamento vadovė N. Pažūsienė.

„Pastarajai buvo atsilyginama dovanų čekiais. Į neskaidrias schemas taip pat buvo įtraukti ir tuometiniai Kūno kultūros ir sporto departamento atstovai Vytas Nėnius ir Algirdas Raslanas“, – teigiama rašte.

Paraiška dėl teniso aikštynų projekto finansavimo pirmąkart pateikta 2005-ųjų kovo 31 dieną. 2006-ųjų sausį tuomečio socialdemokratų pirmininko Algirdo Brazausko vadovaujama Vyriausybė pripažino būsimąjį teniso aikštyną Ąžuolyno gatvėje nacionalinės svarbos sporto objektu. Pirminiu etapu teniso akademijai vystyti 2006-aisiais suteikta apie 26 mln. litų (7,5 mln. eurų) parama.

2008 metų rugpjūtį Vyriausybei jau vadovaujant naujajam LSDP pirmininkui Gediminui Kirkilui, tuometinis ūkio ministras Vytas Navickas (į tuometę Vyriausybę deleguotas Kazimiros Prunskienės vadovautos Valstiečių liaudininkų sąjungos) pasirašė įsakymą dėl dar beveik 6 mln. litų (per 1,7 mln. eurų) papildomos paramos skyrimo.

Įskaitant vėlesnį ES finansavimą, iš viso akademijai skirta beveik 32 mln. litų (per 10,5 mln. eurų) parama.

VSD pažymi, kad Finansų ministerija ir Konkurencijos taryba priešinosi pateiktam projekto finansavimo modeliui, ypač priešinosi, kad būtų skirta suma, numatyta paraiškoje. Finansų ministerijai tuo metu vadovavo socialdemokratas Zigmantas Balčytis.

N. Pažūsienė: vienintelė „dovana“ – STT ir VSD persekiojimas

VSD minima tuometinė Ūkio ministerijos atstovė N. Pažūsienė šiuo metu dirba Centrinėje projektų valdymo agentūroje Viešosios ir privačios partnerystės skyriaus eksperte ir kartu su kitais kolegomis dalyvauja derinant nacionalinio stadiono koncesijos sutarties sąlygas.

Ji, anksčiau kartu su buvusiais Ūkio ministerijos vadovais, buvo sulaukusi teisėsaugos kaltinimų trąšų gamintojos „Achemos“ protegavimu steigiant bendrą su valstybe įmonę – Gamtinių dujų terminalą, tačiau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2014-aisiais ją išteisino.

Tuo metu ponas Mockus buvo ir Teniso federacijos prezidentas, tai buvo viešasis interesas.

Pati teisininkė BNS sakė, kad VSD metami kaltinimai dėl to, jog ji atstovavo „MG Baltic“ interesams ir už tai gavo atlygį, neturi pagrindo.

„Esu tikrai gavusi „dovaną“, bet tik iš VSD ir STT – penkerius metus tampymo po teismus. Tai tikrai buvo dovana. Daugiau komentuoti aš tikrai negaliu nieko. Kaip ir visuose projektuose, ministerijų teisininkai dalyvauja, Vyriausybės pasitarimuose tikrai teko dalyvauti dėl šio projekto. Bet daugiau kažkokių santykių, interpretavimų... nuo šito turiu susilaikyti. Tada galima prie kiekvieno projekto prirašyti kiekvieną teisininką“, – aiškino ji.

N. Eidukevičius ūkio viceministru yra dirbęs keliose vyriausybėse – nuo 2001 metų iki 2006 metų rugsėjo. 2006–2016 metais jis vadovavo įmonei „Kauno tiltai“, jos valdybai, 2017-aisiais buvo įmonės stebėtojų tarybos narys.

„Kauno tiltai“ taip pat minimi VSD parlamentarams pateiktoje informacijoje, kaip stambių „Lietuvos geležinkelių“ konkursų laimėtojai, dalyvavę pirkimuose kartu su „MG Baltic“ bendrove „Mitnija“.

N. Eidukevičius anksčiau minėts ir buvusio Kelių direkcijos direktoriaus pavaduotojo Daivio Zabulionio atleidimo istorijoje. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Susisiekimo ministerijai teiktoje medžiagoje įvardyta, kad D. Zabulionis į pareigas paskirtas N. Eidukevičiaus ir buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio pastangomis.

Nuo šių metų sausio „Kauno tiltuose“ N. Eidukevičius nebedirba ir yra išvykęs gyventi į JAV, BNS informavo įmonės atstovai. Su juo BNS nepavyko susisiekti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ir

ir portretas
tai ne stebuklas juk sis ir atstovauja socdemonus genseko desnioji ranka ir magnolijos remejas tai uzsilike tarybiniai reliktai smukdantys visa netik ekonomika bet ir su savo politika priverte puse salies palikti tevyne tai jau pasaulinio masto nusikalteliai kuriuos remia uz. mafijos uztai tokie drasus ir nieko nebijo nes saugo/istatymai/ kuriuos jie patys ir ignoruoja nes teismai ju kisenese .......

klausimas

klausimas portretas
tai kodel vis dar ne Lukiskese ?

siurpu

siurpu portretas
Tai gal pagaliau sulauks atpildo ir buves garsusis Premjeras Kirkilas Ziauru darosi kas dedasi musu mazoje Lietuveleje vien korupcija kysininkavimai konkursai per pazintis mano manymu reiketu tupdyti i cypke visus buvusius Premjerus ministerius visus valdininkus dirbusius iki dabartines naujos saziningos seimo daugumos.As manau kad nebuvo nei vieno saziningo ministerio ir ministeriju darbo su priesakyje dirbusiais Premjerais Kai paskaitai siurpas apima kas dejosi musu valstybeje kad valstybe valde ivairus koncernai verslininku monopoliniai klanai..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių