Quantcast

Prokuratūra: Šilutėje galėjo būti papirkta per 120 rinkėjų

  • Teksto dydis:

Penkiolika Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narių penktadienį supažindinti su ikiteisminio tyrimo dėl galimo rinkėjų papirkimo Šilutės rinkimų apygardoje medžiaga.

Generalinės prokuratūros duomenimis, grupė Šilutės gyventojų per pirmąjį Seimo rinkimų turą už alkoholį, cigaretes ir grynuosius pinigus rinkėjams siūlė balsuoti už kandidatus, priklausančius vienai iš partijų. Šiuo metu tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad iš viso galėjo būti papirkta virš 120 rinkėjų.

Įtarimai dėl rinkėjų papirkinėjimo organizavimo bei vykdymo yra pareikšti iš viso 11-ai asmenų. Jokiai politinei partijai ar kitam juridiniam asmeniui įtarimai šiuo metu nėra pateikti.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo balsų pirkimo Šilutėje pradėtas, kai spalio 6 dieną Tauragės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą pasiekė informacija apie galimą rinkėjų papirkinėjimą. Pats pirkimas esą vykdytas Seimo rinkimų dieną spalio 9 dieną.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris anksčiau yra patvirtinęs, kad balsų pirkimas Šilutėje vyko partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai.

Anot prokuratūros pranešimo, atliekant ikiteisminį tyrimą atliktos kratos įtariamųjų gyvenamosiose bei kitose patalpose, apklausta apie 30 liudytojų, gauta kitų svarbių tyrimui duomenų. Šiai bylai tirti sudaryta speciali prokurorų ir tyrėjų grupė, ikiteisminį tyrimą organizuoja Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius.

Kadangi tyrimas nebaigtas, o VRK sekmadienį privalo patvirtinti Seimo rinkimų rezultatus, komisijos nariams leista susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Tačiau jos viešinti jiems negalima.

Kiekvienas VRK narys asmeniškai raštu įsipareigojo neatskleisti dar nebaigto ikiteisminio tyrimo duomenų. Supažindinimas, kuriame dalyvavo 15 iš 16 komisijos narių, truko ilgiau kaip dvi valandas.

Seimo rinkimų įstatymas nustato, kad VRK dėl šiurkščių pažeidimų gali pripažinti rinkimų rezultatus vienmandatėje ar daugiamandatėje apygardoje negaliojančiais, jei jie turėjo esminės įtakos rinkimų rezultatams, arba negalima nustatyti esminių rinkimų rezultatų. Taip pat įstatyme įrašyta nuostata, kad rinkimai negali būti skelbiami negaliojančiais, jeigu neginčijamai nustatyti rinkimų rezultatai leidžia nustatyti esminius rinkimų rezultatus.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ Šilutėje gavo 2053 balsus. Iš viso daugiamandatėje apygardoje partija laimėjo penkis mandatus, o su antrojo turo nugalėtojais – aštuonis mandatus. Šioje apygardoje iškeltas partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Kęstas Komskis dalyvaudamas rinkimuose surinko 2305 balsus ir liko trečias. Bendrame partijos sąraše po reitingavimo K.Komskis surinko 6098 pirmumo taškus ir nukrito iš antros į ketvirtą vietą.

Policijai paskelbus apie ikiteisminį tyrimą Šilutėje, K.Komskis paskelbė stabdantis narystę partijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

babule

babule portretas
Gaila kad man niekas nesiule parduoti savo balsa, tai buciau nors 10 euru turejus, o ne kaip visada uz ka bebalsuotum tik spyga taukuota gauni. Kaip sakoma geriau zvirblis saujoj, negu varna medyj.

ką gai pasakyti , jei

ką gai pasakyti , jei  portretas
rašo GALĖJO būti papirkta , bet gal ir NEGALĖJO :)

...

... portretas
CHA: "Taip pat įstatyme įrašyta nuostata, kad rinkimai negali būti skelbiami negaliojančiais, jeigu neginčijamai nustatyti rinkimų rezultatai leidžia nustatyti esminius rinkimų rezultatus" - JEI reiks perskirstyti BENT vieną mandatą, to PAKANKA visus rinkimus įvardyt negaliojančiais... - Seimas per rimta institucija, kad ji būtų grindžiama kažkokiomis manipuliacijomis. Nes KAIP paskui galėtume tikėt jų išleidžiamų įstatymų legitimumu???
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių